Καλαμάρια στο φούρνο
Ξεκινάμε την εβδομάδα με θαλασσινό φαγητό. Γεμιστά καλαμάρια κλασσικά με το ρύζι, αλλά η διαφορά είναι στα μυρωδικά που προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο δαμάσκηνο!
Υλικά
1 φλ. παρθένο ελαιόλαδο
1 κιλό καλαμαράκια μέτρια σε μέγεθος
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κ. σ. άνηθο ψιλοκομμένος
2 φλ. ρύζι
2 κ. σ. δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
Χυμός ενός μικρού λεμονιού
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένετε και καθαρίζετε το εσωτερικό από τα καλαμάρια βγάζοντας την κεντρική μεμβράνη.
- Αφαιρείτε τα μουστάκια και τα ψιλοκόβετε χωριστά σε ένα μπολ.
- Στη συνέχεια προσθέτετε τα κρεμμύδια, τον άνηθο, το ρύζι, τα δαμάσκηνα, λίγο ελαιόλαδου, το μοσχοκάρυδο.
- Αλατοπιπερώνετε.
- Γεμίζετε τα καλαμαράκια με το μείγμα.
- Κλείνετε το καθένα με τη βοήθεια οδοντογλυφίδας.
- Τα τοποθετείτε σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ρίχνετε 1½ φλιτζάνι νερό, σκεπάζετε και σιγοβράζετε 25 – 30 λεπτά.
- Βγάζετε τα καλαμαράκια προσεκτικά με ένα πιρούνι και τα τοποθετείτε σε ένα πυρέξ.
- Περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το λεμόνι.
- Ροδίζετε τα καλαμαράκια στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία 20 – 30 λεπτά.
- Σερβίρετε τα καλαμαράκια σε θερμοκρασία δωματίου.
Tip: Ιδανικό φαγητό για όσους νηστεύουν ή είναι σε δίαιτα!