Καλαμάρια Γεμιστά
Μμμ …μύρισε θάλασσα! Ζουμερά καλαμάρια με ρύζι, ντομάτα και μαϊντανό φέρνουν τη μυρωδιά της θάλασσας στο πιάτο σας!
Υλικά
1 κιλό καλαμάρια
1 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. ρύζι
1 ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
Αλάτι, πιπέρι
Χυμός από μισό λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
2 ½ κ. σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
3 φλ. νερό
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τα καλαμάρια και τα πλένετε πολύ καλά.
- Αφαιρείτε τα μάτια, κόβετε τα κεφάλια, ψιλοκόβετε τα μουστάκια και το υπόλοιπο μέρος του κεφαλιού.
- Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε το μισό λάδι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
- Στην συνέχεια, προσθέτετε τα κεφάλια από τα καλαμάρια και τα πλοκάμια.
- Αλατοπιπερώνετε.
- Προσθέτετε το λεμόνι, τις μισές ντομάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ένα φλιτζάνι νερό.
- Αφήνετε να σιγοβράσουν όλα μαζί για 15 λεπτά περίπου.
- Συμπληρώνετε με το υπόλοιπο νερό, ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε.
- Σιγοψήνετε με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
- Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.
- Γεμίζετε με την βοήθεια ενός μικρού κουταλιού.
- Κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην βγει προς τα έξω η γέμιση και τα βάζετε σε πυρέξ ή ταψί.
- Προσθέτετε τις υπόλοιπες ντομάτες γύρω, γύρω από το πυρέξ ή ταψί.
- Αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε με το ελαιόλαδο και 1/2 φλιτζανιού νερό.
- Σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά.
- Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20 ακόμα λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα καλαμάρια.