Καλαμάρια Γεμιστά

Συντάκτης: Κώστας Περίκος

Καλαμάρια Γεμιστά Μμμ …μύρισε θάλασσα! Ζουμερά καλαμάρια με ρύζι, ντομάτα και μαϊντανό φέρνουν τη μυρωδιά της θάλασσας στο πιάτο σας!

Υλικά

1 κιλό καλαμάρια
1 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. ρύζι
1 ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
Αλάτι, πιπέρι
Χυμός από μισό λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
2 ½ κ. σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

3 φλ. νερό

Εκτέλεση

  • Καθαρίζετε τα καλαμάρια και τα πλένετε πολύ καλά.
  • Αφαιρείτε τα μάτια, κόβετε τα κεφάλια, ψιλοκόβετε τα μουστάκια και το υπόλοιπο μέρος του κεφαλιού.
  • Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε το μισό λάδι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
  • Στην συνέχεια, προσθέτετε τα κεφάλια από τα καλαμάρια και τα πλοκάμια.
  • Αλατοπιπερώνετε.
  • Προσθέτετε το λεμόνι, τις μισές ντομάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ένα φλιτζάνι νερό.
  • Αφήνετε να σιγοβράσουν όλα μαζί για 15 λεπτά περίπου.
  • Συμπληρώνετε με το υπόλοιπο νερό, ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε.
  • Σιγοψήνετε με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
  • Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.
  • Γεμίζετε με την βοήθεια ενός μικρού κουταλιού.
  • Κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην βγει προς τα έξω η γέμιση και τα βάζετε σε πυρέξ ή ταψί.
  • Προσθέτετε τις υπόλοιπες ντομάτες γύρω, γύρω από το πυρέξ ή ταψί.
  • Αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε με το ελαιόλαδο και 1/2 φλιτζανιού νερό.
  • Σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά.
  • Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20 ακόμα λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα καλαμάρια.

Συντάκτης: Κώστας Περίκος,

Influence:

Η μαγειρική είναι πάνω απ’ όλα υπόθεση αγάπης. Μαγειρεύοντας και αναλισκόμενος κανείς μέσα σε κρεμμύδια και σκόρδα…