Καλά και σήμερα, της Σοφίας Νικολαΐδου

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας, Εικαστικός

Καλά και σήμερα, της Σοφίας ΝικολαΐδουΗ φιλόλογος Σοφία Νικολαΐδου είναι πεζογράφος με πολλά επιτυχημένα μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, μεταφράσεις και δοκίμια στο ενεργητικό της ενώ διδάσκει Δημιουργική γραφή στο ΑΠΘ. Όμως αυτό το βιβλίο δεν μοιάζει σε κανένα από τα άλλα της έργα. Είναι “το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος”, όπως λέει η ίδια στον υπότιτλο.

Ενώ στο οπισθόφυλλο σημειώνει: “Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού στις 22 Σεπτεμβρίου του 2014. Έκανα μαστεκτομή την 1η Οκτωβρίου και άρχισα χημειοθεραπεία στις 29 του ίδιου μήνα. Αυτό είναι το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος. Μέχρι να νοσήσω, είχα την αλαζονεία του υγιούς. Δεν πίστευα ότι μπορούσε να μου συμβεί. Είχα φίλες που νόσησαν. Νόμιζα ότι καταλάβαινα τι πέρασαν. Δεν είχα ιδέα. Άρχισα να γράφω αυτό το βιβλίο από την πρώτη μέρα που έσκασε η βόμβα. Ήταν το φάρμακο και η θεραπεία μου. Αν κάτι μου έμαθε η αρρώστια (και μου έμαθε πολλά), είναι ότι η καθεμία από μας είναι η ατομική της περίπτωση. Το σώμα βιώνει την ασθένεια και τη θεραπεία με τον δικό του τρόπο. «Δεν υπάρχουν ασθένειες, υπάρχουν ασθενείς» είχε πει ο αρχαίος ημών Ιπποκράτης. Πέρασαν αιώνες, για να καταλήξουμε, ξανά, σ’ αυτήν την τόσο βαθιά —και τόσο αυτονόητη— φράση. Αυτό είναι ένα ημερολόγιο που καταγράφει εν θερμώ όσα έζησα, όσα έμαθα, όσα σκέφτηκα, όσα φοβήθηκα και όσα έλπισα τους μήνες που πάλεψα με την αρρώστια».

Διάβασα αυτό το βιβλίο με τη διπλή ιδιότητα του απλού αναγνώστη αλλά και του ανθρώπου ο οποίος έχει βιώσει τον καρκίνου του στήθους της γυναίκας του, πριν από 18 χρόνια, όταν νόσησε σε ηλικία 48 ετών.

Το ημερολόγιο αυτό δεν έχει καμιά σχέση με εκείνο που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς ως λογοτεχνικό σχήμα για να αναπτύξουν το μυθιστόρημά τους. Εδώ καταγράφονται τα πάντα “ωμά, χωρίς επεξεργασία” (όπως σημειώνει η συγγραφέας) και αυτό φαίνεται. Η αμεσότητα και η ειλικρίνεια είναι ορατή από την αρχή έως το τέλος.

Παρακολουθούμε μέρα με την μέρα την εμπειρία που έζησε η συγγραφέας του βιβλίου για διάστημα έξι μηνών (Σεπτέμβριος 2014-Μάρτιος 2015), από τη στιγμή που έμαθε για τη νόσο της μέχρι την ημέρα της τελευταίας χημειοθεραπείας.

Ζούμε μαζί της, από την ασφαλή θέση του παρατηρητή όμως, και συμπάσχουμε στο δράμα της. Θαυμάζουμε το ψυχικό της σθένος αλλά και τις ανθρώπινες και χωρίς μελοδραματισμούς αντιδράσεις της στην αιφνίδια περιπέτεια της υγείας της και τον αγώνα της για τη ζωή.

Κατανοούμε τους φόβους, τις ανησυχίες, τα αισθήματά της, τη διαχείριση των σχέσεών της με την οικογένεια, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους φίλους και τους συναδέλφους της.

Παρατηρούμε τις αλλαγές που σημειώνονται στο σώμα της. Η ίδια σημειώνει “Αυτό είναι το πιο προσωπικό, το πιο δικό μου βιβλίο. Γιατί το έχω γράψει με το ίδιο μου το σώμα”.

Διαβάζοντας το βιβλίο μου έρχονταν στο νου αντίστοιχες εικόνες από την παλιά περιπέτεια της υγείας της γυναίκας μου, Κλεοπάτρας Γαβριηλίδου. Εκείνη, με την προτροπή του γιατρού της, αμέσως μετά το χειρουργείο, απευθύνθηκε στον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής”, του οποίου σήμερα είναι πρόεδρος, με παραρτήματα στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Εκεί βρήκε μεγάλη ψυχολογική υποστήριξη, που τόσο χρειαζόταν, από τις επαγγελματίες ψυχολόγους και κοινωνικές λειτουργούς. Κυρίως όμως από τις εθελόντριες-μέλη που είχαν νοσήσει πριν από χρόνια, επισκέπτονταν νέες ασθενείς και έστεκαν μπροστά τους υγιείς, γενόμενες οι ίδιες ζωντανό παράδειγμα. Πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει η συγγραφέας στο βιβλίο της: “Δεν μπορώ να ακούσω κανένα… Μόνο κάποιον που το πέρασε και ξέρει“. Οι εθελόντριες του Συλλόγου και το πέρασαν και ξέρουν και έχουν ειδικά εκπαιδευτεί το πώς να στηρίζουν. Περισσότερα για τον Σύλλογο και το έργο του εδώ.

Η κυρία Σοφία Νικολαΐδου δεν είναι η πρώτη που αποφάσισε να καταγράψει και να εκδώσει σε βιβλίο την εμπειρία της με τον καρκίνο μαστού. Έχω υπόψη μου δύο ακόμη βιβλία που έγραψαν δύο άλλες παθούσες, αμφότερες μέλη του Άλμα Ζωής. Το πρώτο είναι της αρχιτεκτόνισσας Ιωάννας Γραικού Ένας κακός άγγελος με φίλησε στο στήθος, εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2006. Το δεύτερο της Μαρίας Καγιά, Η Μαρία των 58 Απρίληδων, αυτοέκδοση, 2007.

Το Καλά και σήμερα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με 344 σελίδες και ημερομηνία έκδοσης 22/1/2015.

«Ο συνεργάτης μας κ. Άρης Γαβριηλίδης είναι συγγραφέας και εικαστικός. Περισσότερα για αυτόν και το έργο του εδώ.»

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας, Εικαστικός

Influence:

Ο Άρης Γαβριηλίδης, οικονομολόγος, πρώην  διευθυντικό στέλεχος τραπεζών και επιχειρήσεων, ασχολείται ερασιτεχνικά με το γράψιμο…