Κακές συνήθειες που καταστρέφουν το συκώτι μας

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Δεν είναι μόνο το αλκοόλ, αλλά αυτό έχουμε συνδέσει με τις δυσλειτουργίες στο συκώτι. Όμως, το συκώτι είναι από τα σημαντικότερα όργανα του σώματος με λειτουργίες και διεργασίες που ξεπερνούν τις 500 σε αριθμό. Ο καθαρισμός του αίματος, η παραγωγή της χολής που βοηθά στη διάσπαση των λιπαρών τροφών, η απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό, η μετατροπή των θρεπτικών συστατικών σε ενέργεια και η αποθήκευσή τους είναι μόνο λίγες από αυτές. Επομένως, η διατήρηση της καλής υγείας του είναι μια δουλειά που οφείλουμε να κάνουμε ξεκινώντας από την αποφυγή κάποιων βλαβερών συνηθειών.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Η προφανέστερη και «δημοφιλέστερη» συνήθειά μας που όλοι γνωρίζουμε ότι επιβαρύνει το συκώτι. Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι βλάβες στο ήπαρ να είναι μη αναστρέψιμες. Η κίρρωση του ήπατος είναι η πιο συνηθισμένη συνέπεια. Ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες είναι η ανώτερη συνιστώμενη δόση.

Παχυσαρκία

Το υπερβολικό, πάνω από το φυσιολογικό βάρος, επιβαρύνει όλα τα όργανα του σώματος. Η συνέπεια στο συκώτι είναι η συσσώρευση λίπους πάνω του, ή αλλιώς η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.

Ανεπαρκής ενυδάτωση

Η αφυδάτωση βλάπτει ολόκληρο τον οργανισμό και επομένως και το συκώτι. Επειδή το συκώτι αποτοξινώνει τον οργανισμό, χωρίς νερό είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να το κάνει. Ας θυμόμαστε ότι το σώμα μας μπορεί να ενυδατωθεί με νερό, αλλά και με την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, χυμών χωρίς ζάχαρη, τσάι και άλλα ροφήματα χωρίς ζάχαρη.

Καθημερινή κατανάλωση πρόχειρου φαγητού

Όλα τα γεύματα των fast food εστιατορίων είναι γεμάτα τρανς λιπαρά. Πρόκειται για τεχνητά υδρογονωμένα έλαια που προστίθενται στις τροφές ως μέσο συντήρησης. Δεν είναι όμως μόνο αυτά, αλλά και ο τρόπος μαγειρέματος και τα υλικά που χρησιμοποιούνται που κάνουν αυτά τα φαγητά τόσο ανθυγιεινά. Η συχνή κατανάλωσή τους αυξάνει την κακή χοληστερόλη και τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.

Κατανάλωση λιπαρών γευμάτων λίγο πριν τον ύπνο

Το συκώτι μας εργάζεται πολύ εντατικά ενώ κοιμόμαστε με σκοπό την εκτέλεση συγκεκριμένων διεργασιών. Αν το επιβαρύνουμε με πλούσια σε λιπαρά και σάκχαρα γεύματα, το αναγκάζουμε να αφήσει ό,τι έχει να κάνει στην άκρη και να επεξεργαστεί όλα αυτά. Επιλέγοντας ένα πιο ελαφρύ γεύμα όμως, η διαδικασία της αποτοξίνωσης γίνεται πολύ πιο γρήγορα.

Καθιστική ζωή

Αν και μόλις το 1% των τοξινών φεύγει με την εφίδρωση, η καθημερινή, έστω ήπιας έντασης άσκηση είναι απαραίτητη. Με τον ιδρώτα οι πόροι του δέρματος ανοίγουν και ο ρυθμός εφίδρωσης αυξάνεται. Έστω αυτό το μικρό ποσοστό των τοξινών που αποβάλλεται απαλλάσσει το συκώτι από λίγη επιπλέον δουλειά.

Σεξ χωρίς προφυλάξεις

Η ηπατίτιδα Β είναι μια λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με τα σωματικά υγρά ή το αίμα. Επομένως, τα μέτρα προφύλαξης κατά την σεξουαλική πράξη κρίνονται αναγκαία.

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…