Καισαρική: Οι κίνδυνοι για τη μητέρα και το βρέφος

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν σε μια καισαρική; Κατά πόσο κινδυνεύουν η μητέρα και το μωρό; Σε αυτά τα ερωτήματα δίνονται απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

Η καισαρική τομή είναι γενικά μια πολύ ασφαλής διαδικασία, αλλά όπως κάθε είδος χειρουργικής επέμβασης ενέχει τον κίνδυνο επιπλοκών. Το επίπεδο του κινδύνου εξαρτάται από παράγοντες όπως το αν η επέμβαση είναι προγραμματισμένη ή πραγματοποιείται ως έκτακτη ανάγκη, καθώς και από τη γενική σας υγεία. Εάν υπάρχει χρόνος για να προγραμματίσετε την καισαρική σας τομή, ο γιατρός ή η μαία σας θα σας μιλήσει για τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη της διαδικασίας.

Κίνδυνοι για εσάς

Μερικοί από τους κύριους κινδύνους που ενέχει για εσάς η καισαρική τομή περιλαμβάνουν:

  • μόλυνση του τραύματος (συχνή) – προκαλεί ερυθρότητα, πρήξιμο, αυξανόμενο πόνο και εκκρίσεις από το τραύμα

  • λοίμωξη του βλεννογόνου της μήτρας (συχνή) – τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις και βαριά κολπική αιμορραγία

  • υπερβολική αιμορραγία (ασυνήθιστο) – μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αίματος σε σοβαρές περιπτώσεις ή ενδεχομένως περαιτέρω χειρουργική επέμβαση για να σταματήσει η αιμορραγία

  • εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT) (σπάνια) – ένας θρόμβος αίματος στο πόδι σας, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο και θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνος εάν ταξιδέψει στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή)

  • βλάβη στην ουροδόχο κύστη ή στους σωλήνες που συνδέουν τους νεφρούς και την ουροδόχο κύστη (σπάνια) – αυτό μπορεί να απαιτήσει περαιτέρω χειρουργική επέμβαση

Στις γυναίκες χορηγούνται πλέον αντιβιοτικά πριν από την καισαρική τομή, γεγονός που σημαίνει ότι οι λοιμώξεις θα είναι πολύ λιγότερο συχνές.

Κίνδυνοι για το μωρό σας

Η καισαρική τομή μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει τα ακόλουθα προβλήματα στα μωρά:

ένα κόψιμο στο δέρμα (συνηθισμένο) – αυτό μπορεί να συμβεί κατά λάθος καθώς ανοίγει η μήτρα, αλλά συνήθως είναι μικρό και επουλώνεται χωρίς προβλήματα.

αναπνευστικές δυσκολίες (συχνές) – αυτό επηρεάζει συχνότερα τα μωρά που γεννιούνται πριν από την 39η εβδομάδα της εγκυμοσύνης- συνήθως βελτιώνεται μετά από λίγες ημέρες, καθώς το μωρό παρακολουθείται στενά στο νοσοκομείο.

Κίνδυνοι για μελλοντικές εγκυμοσύνες

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε καισαρική τομή συνήθως δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα σε μελλοντικές εγκυμοσύνες. Μπορούν με ασφάλεια να γεννήσουν κολπικά το επόμενο μωρό τους, γνωστό ως κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να είναι απαραίτητη και άλλη καισαρική τομή.

Αν και είναι ασυνήθιστο, η καισαρική τομή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων προβλημάτων σε μελλοντικές εγκυμοσύνες, όπως:

  • να ανοίξει η ουλή στη μήτρα,
  • ο πλακούντας να είναι αφύσικα συνδεδεμένος στο τοίχωμα της μήτρας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες στην παράδοση του πλακούντα.

Εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία, μιλήστε με τον γιατρό ή τη μαία σας.

Πηγή

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.