Καινοτομία στον εντοπισμό απορριμμάτων στη θάλασσα

Συντάκτης: Μένη Αναστασιάδου

Μία νέα τεχνική για την ανίχνευση πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα στηρίζεται στη χαρτογράφηση των υδάτων σε κλίμακα μεγάλου εύρους μέσω ειδικά σχεδιασμένων δορυφόρων.

Το όραμα για καθαρές θάλασσες και ακτές αποτελεί έναν στόχο ο οποίος βρίσκεται στο προσκήνιο της περιβαλλοντικής δράσης επί σειρά ετών, τη στιγμή που η συσσώρευση αποβλήτων αποτελεί μάστιγα για το ίδιο το περιβάλλον αλλά και τη θαλάσσια ζωή, που αντιμετωπίζει ανεπανόρθωτες ζημιές από τα εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων, τα οποία καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς.

Η νέα τεχνική, με επικεφαλής επιστήμονες από το Plymouth Marine Laboratory σε συνεργασία με το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πέρα από την ανίχνευση “ανεπιθύμητων” στοιχείων, με τη χρήση αυτής της μεθόδου στοχεύει και στην ομαδοποίηση των απορριμμάτων, όπως ξύλα, φύκια και πλαστικό, με άμεση ακρίβεια και εγκυρότητα. Με αυτόν τον τρόπο και με τη χρήση υψηλής ανάλυσης πολυφασματικών δεδομένων παράκτιων περιοχών, γίνεται εντοπισμός των πλεούμενων υλικών, τα οποία κωδικοποιούνται και αρχειοθετούνται βάσει της συχνότητας και της ποσότητας συσσώρευσής τους στην επιφάνεια της θάλασσας, προκειμένου να επιστρατευτούν οργανωμένες και αποτελεσματικές αποστολές, που θα μπορέσουν να οδηγήσουν στην απομάκρυνσή τους.

Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Ομάδας Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης δρ Κωνσταντίνος Τοπουζέλης σχολίασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: “Τα θαλάσσια πλαστικά αναγνωρίζονται ως ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Η μέθοδος που αναπτύχθηκε ευελπιστούμε να αποτελέσει έναν ακρογωνιαίο λίθο για τον εντοπισμό τους μέσω δορυφόρων αλλά και μέσω drone. Ωστόσο, σημαντική πρόοδος θα είναι η μείωση της χρήσης πλαστικών σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Παράλληλα, σημαντική είναι και η δράση στο επίπεδο της ανακύκλωσης και αξιοποίησης των συλλεγόμενων απορριμμάτων βάσει των αρχών που προβλέπει η κυκλική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, συλλεχθέντα πλαστικά υλικά συνήθως αξιοποιούνται για τη δημιουργία πέλλετ, ενώ άλλα υλικά, όπως τα ελαστικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εταιρείες αποβλήτων, το χαρτί και το ξύλο στην παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων, ενώ το γυαλί ως πρώτη ύλη για την τσιμεντοβιομηχανία.

Με τα δεδομένα στον χώρο του περιβάλλοντος να αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, η ανάγκη ανάπτυξης δεξιοτήτων και καινοτομιών στον χώρο των περιβαλλοντικών πρακτικών, που ως αποτέλεσμα έχουν την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης ευημερίας του πλανήτη, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους.

Συντάκτης: Μένη Αναστασιάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.