Και στους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα αλλαγής παλιών λεβήτων: 280.000 μετρητές φυσικού αερίου

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Στον νομό Θεσσαλονίκης το δίκτυο φυσικού αερίου κινείται και στους 14 δήμους. Το σχέδιο για παραγωγή βιομεθανίου είναι έτοιμο προς εφαρμογή. 

Η κρίση έχει επηρεάσει έντονα και τον τομέα της ενέργειας, λόγω της αύξησης που παρατηρήθηκε στις τιμές. Οι Θεσσαλονικείς δείχνουν να μην πτοούνται, καθώς δεν σταματούν να επιλέγουν το φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους.

8.000 τρέχουσες συμβάσεις καταναλωτών έχουν ήδη υπογραφτεί, ενώ οι νέες συμβάσεις αναμένεται να φτάσουν τις 18.000 ως το τέλος του 2022

Σε 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης εφαρμόζεται το δίκτυο φυσικού αερίου σε μήκος 2.700 χιλιομέτρων. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ- ΘΕΣΣ, Λεωνίδας Μπακούρας σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γνωστή εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, από τις αρχές του 2022 έως και σήμερα, έχουν υπογραφεί 8.000 νέες συμβάσεις με καταναλωτές. Ο ίδιος τόνισε ότι έως το τέλος του 2022, σύμφωνα με υπολογισμούς, ο αριθμός των νέων συμβάσεων σχεδόν θα.. τριπλασιαστεί καθώς αναμένεται να φτάσουν τις 18.000..

Η άφιξη του φυσικού αερίου καθυστέρησε να κάνει την εμφάνισή της στην χώρα μας

Η εμφάνιση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα έχει γίνει με ρυθμούς πολύ πιο αργούς, συγκριτικά με άλλες χώρες, με αποτέλεσμα «οι υποδομές που κατασκευάστηκαν να είναι υψηλής τεχνολογίας», τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ-ΘΕΣΣ.

Επενδύσεις αξίας 650 εκατ. ευρώ έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα η ΕΔΑ-ΘΕΣΣ

Η εταιρεία από την αρχή της λειτουργίας της έως τώρα, έχει καταφέρει να κάνει μεγάλο βήμα επενδύσεων αξίας 650 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ακόμη πως ήδη έχει εγκριθεί και ξεκίνησε πρόγραμμα 150 εκατ. ευρώ.

Η ψηφιοποίηση της ΕΔΑ-ΘΕΣΣ επρόκειτο να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια

«Όλα αυτά τα δίκτυα τα περάσαμε στην ψηφιακή εποχή, δηλαδή παρακολουθούνται εξ αποστάσεως μέσω scada, βάλαμε έξυπνους μετρητές που δείχνουν την κατανάλωση, αισθητήρες οι οποίοι μεταδίδουν στοιχεία όπως τη θερμοκρασία πίεσης του δικτύου κ.ά., έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε και την ασφαλή διανομή αλλά και το μέλλον των δικτύων», συνέχισε ο κ. Μπακούρας διευκρινίζοντας ότι η ψηφιοποίηση της εταιρείας θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια.

Το βιομεθάνιο αποτελεί πράσινη καθαρή ενέργεια

«Το βιομεθάνιο είναι πράσινη καθαρή ενέργεια με μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα ενώ εδώ στις περιοχές της Θεσσαλονίκης ειδικά υπάρχουν πολλές μονάδες κτηνοτροφικές που μπορούν να παράγουν βιοαέριο και όταν δημιουργεί το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο με την παροχή κινήτρων προς όλους όσους εμπλέκονται να μπει βιομεθάνιο στο δίκτυο διανομής της Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο κ. Μπακούρας υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υποστεί καμία μετατροπή η διανομή του βιομεθανίου, τόσο στο υπάρχον δίκτυο όσο και στις συνδέσεις και υποδομές των καταναλωτών.

Μόνο 40 εγκαταστάσεις παραγωγής βιοαερίου λειτουργούν σήμερα σε όλη την Ελλάδα

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρη την χώρα μόνο 40 εγκαταστάσεις παραγωγής βιοαερίου βρίσκονται σε λειτουργία σήμερα. 

Η τιμή του βιοαερίου είναι ίδια με αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος. “Η απόδοση από την άλλη, είναι χαμηλή, φτάνοντας το 60% περίπου ενώ αν πραγματοποιηθεί έγχυση του βιοαερίου κατευθείαν έτσι ώστε αυτό να μετατραπεί σε βιομεθάνιο στο υπάρχον δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, υπολογίζεται ότι η απόδοση θα αυξηθεί και θα ξεπεράσει ακόμη και το 90%», υποστηρίζει ο Λεωνίδας Μπακούρας.

Την χρηματοδότηση για την αλλαγή των παλιών λεβήτων πρότεινε ο κ. Μπακούρας με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας

Ο κ. Μπακούρας πριν αρκετές ημέρες είχε παρευρεθεί σε ημερίδα για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, με διοργανώτρια την εφημερίδα της Θεσσαλονίκης voria.gr

Ο ίδιος έδωσε έμφαση στο ότι θα  πρέπει να βρεθεί αρωγή χρηματοδότησης για την αλλαγή των οικιακών, επαγγελματικών αλλά και βιομηχανικών λεβήτων, προκειμένου να αποφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας. Σημειώνουμε πως το ίδιο συμβαίνει και με το πρόγραμμα αλλαγής παλαιών και ενεργοβόρων συσκευών.

«Όταν ένας καταναλωτής έχει λέβητα φυσικού αερίου από το 2000 είναι πλέον παλιός. Έχουν βγει νέοι λέβητες που αν βοηθήσει το κράτος και αντικατασταθούν θα μειωθεί η κατανάλωση κατά 30%. Αν πάμε στα δημόσια κτίρια εκεί θα υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 40% με τη χρήση νέων τεχνολογιών. 

Να δοθούν κίνητρα στις βιομηχανίες να μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης και να αλλάξουν τις συσκευές με νέας τεχνολογίας και έτσι να μειώσουν την κατανάλωση κατά 30% αλλά θα έχουν την ίδια απόδοση» υποστηρίζει ο κ. Μπακούρας. Ο ίδιος σημείωσε πως είναι επιτακτική η ανάγκη να μπει πλαφόν για την άμεση μείωση των τιμολογίων. 

Πηγή 

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.