Καφές για ξύπνημα, καφές για λίπασμα!

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου

Πόσους καφέδες πίνετε την ημέρα; Δύο; Τρεις; Αν μαζέψετε όλους τους χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ μπορείτε έπειτα να τους χρησιμοποιήστε ως λίπασμα για τα φυτά σας. Μπορεί να μην το είχατε ποτέ ακούσει ή σκεφτεί αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε.

Οι χρησιμοποιημένοι κόκκοι καφέ είναι πλούσιοι σε άζωτο, ένα από τα σημαντικότερα συστατικά στο λίπασμα. Το άζωτο βοηθάει τα φυτά να μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ενέργεια ενώ περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και άλλα μεταλλικά στοιχεία που ενισχύουν την ανάπτυξη των φυτών. Έχει αποδειχτεί ότι το κατακάθι του καφέ, όταν κομποστοποιηθεί μαζί με άλλα υπολείμματα, βελτιώνει και τη δομή του εδάφους. Πολλοί όμως επιλέγουν να ρίχνουν το κατακάθι του καφέ κατευθείαν πάνω στο έδαφος.

Το όφελος από τη χρήση του καφέ ως λίπασμα είναι ότι προσθέτει οργανικό υλικό στο χώμα, βελτιώνει την αποστράγγιση και την κατακράτηση νερού στο έδαφος. Επίσης, βοηθάει τους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν ενώ μειώνει το pH του εδάφους. Αν ξεπλύνετε τους χρησιμοποιημένους κόκκους, το pH θα βρίσκεται κοντά στο ουδέτερο 6,5 και δεν θα επηρεάσει τα επίπεδα οξέων του εδάφους. Ρίξτε το κατακάθι του καφέ στο έδαφος γύρω από τα φυτά σας για να λειτουργήσει καλύτερα. Ο αραιωμένος καφές λειτουργεί εξίσου καλά. Ορισμένοι επιπλέον, χρησιμοποιούν τον καφέ ως επίστρωμα για τα φυτά τους ή για να κρατάει μακριά από τα φυτά τους τα σαλιγκάρια. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί η καφεΐνη επηρεάζει αρνητικά αυτά τα παράσιτα.

Μπορείτε επίσης, να ψεκάσετε με φρέσκους κόκκους καφέ φυτά όπως, αζαλέες, ορτανσίες και κρίνο. Από την άλλη οι ντομάτες δεν ανταποκρίνονται θετικά στην προσθήκη καφέ σε αντίθεση με τα καρότα και τα ραπανάκια, η ανάμιξή του με το χώμα δίνει θετικά αποτελέσματα.

Για να εμποδίσετε τις γάτες να χαλάσουν τον κήπο σας, ανακατέψτε το κατακάθι του καφέ με φλούδες πορτοκαλιού και πασπαλίστε τον κήπο σας. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή όμως, γιατί αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά ο καφές στο έδαφος μπορεί να είναι θανατηφόρος για τα σκυλιά.

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.