Καφές και τσάι ωφέλιμα για την καρδιά

Συντάκτης: Βάλια Αλεξοπούλου

Καφές και τσάι ωφέλιμα για την καρδιάΗ σχέση μεταξύ καρδιαγγειακής υγείας και υγιεινής διατροφής είναι επαρκώς τεκμηριωμένη επιστημονικά. Ωστόσο αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι να γνωρίζουμε ποιες τροφές ή ροφήματα ωφελούν με συγκεκριμένο τρόπο την υγεία μας.

Ο καφές και το τσάι είναι τα δυο ροφήματα με τα οποία οι περισσότεροι από εμάς ξεκινούν την ημέρα τους. Το εύρημα ότι η κατανάλωση καφέ η τσαγιού προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό για όλους μας. Επειδή η κατανάλωση καφέ (ειδικά στην Ελλάδα) είναι τόσο διαδεδομένη, ακόμη και οι μικρές επιπτώσεις στην υγεία θα μπορούσαν να έχουν μεγάλη επίδραση στη δημόσια υγεία.

Μερικά φλυτζάνια τσαγιού προστατεύουν την καρδιά

Η κατανάλωση αρκετών φλυτζανιών τσαγιού ή καφέ την ημέρα φαίνεται πως προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με ολλανδική έρευνα που διήρκεσε 13 χρόνια. Η έρευνα ενισχύει τις ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση των δημοφιλών αυτών ροφημάτων.

Καφές και τσάι ωφέλιμα για την καρδιά

Καφές και τσάι ωφέλιμα για την καρδιάΌπως διαπιστώθηκε από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 40.000 ανθρώπους, όσοι κατανάλωναν περισσότερα από 6 φλιτζάνια τσάι την ημέρα μείωναν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά το ένα τρίτο. Η κατανάλωση μεταξύ δύο ή τεσσάρων καφέδων την ημέρα επίσης συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο. Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι η προστατευτική δράση μειώθηκε με περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Ο καφές έχει ιδιότητες που θεωρητικά θα μπορούσαν να αυξάνουν ή και να μειώνουν συγχρόνως τον κίνδυνο ανεβάζοντας τα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά καταπολεμώντας τη φλεγμονώδη βλάβη που συνδέεται με την καρδιοπάθεια. Ωστόσο η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Journal of the American Heart Association” διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν μεταξύ δύο και τεσσάρων φλιτζανιών την ημέρα μείωναν τον κίνδυνο κατά 20%.

Συντάκτης: Βάλια Αλεξοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr