Καφές: Ένα φάρμακο για την καρδιά;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Καφές: Ένα φάρμακο για την καρδιά;Μερικά φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο για φραγμένες αρτηρίες, γνωστός παράγοντας κινδύνου καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με Κορεάτες ερευνητές.

Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 25.000 άνδρες και γυναίκες υπαλλήλους που υποβλήθηκαν σε ελέγχους ρουτίνας για την υγεία στον χώρο εργασίας τους.

Οι εργαζόμενοι που έπιναν μέτριες ποσότητες καφέ, τρία με πέντε φλιτζάνια την ημέρα ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν εμφανίσει τα πρώτα σημάδια καρδιακής νόσου σε ιατρικές εξετάσεις.

Τα ευρήματα ανοίγουν εκ νέου τη συζήτηση για το αν ο καφές είναι ευεργετικός για την καρδιά.

Επιδράσεις στην καρδιά

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση στο ζήτημα της επίδρασης του καφέ στην υγεία της καρδιάς. Σε καρδιακές παθήσεις οι αρτηρίες που τροφοδοτούν τον καρδιακό μυ μπορεί να φράξουν.

Μερικές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση καφέ με παράγοντες κινδύνου καρδιακών νοσημάτων, όπως η αυξημένη χοληστερόλη ή η αρτηριακή πίεση, ενώ άλλες προτείνουν ότι μπορεί να προστατεύσει την καρδιά.

Πάντως, δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις και για τις δύο περιπτώσεις. Όσον αφορά την τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Νότια Κορέα, και δημοσιεύεται στο περιοδικό Heart, προστίθεται μόνο στη συζήτηση.

Ανεξήγητος σύνδεσμος

Στη μελέτη οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τομογραφίες της καρδιάς για την διάγνωση της υγείας της καρδιάς.

Ειδικότερα, αναζήτησαν οποιαδήποτε ασθένεια των αρτηριών που τροφοδοτεί την καρδιά, τις στεφανιαίες αρτηρίες.

Σε στεφανιαία νόσο οι στεφανιαίες αρτηρίες φράσσουν από τη σταδιακή συσσώρευση λιπαρών υλικών μέσα στους τοίχους τους.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα με την αυτο-αναφερόμενη καθημερινή κατανάλωση καφέ των εργαζομένων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη άλλους πιθανούς παράγοντες καρδιακού νοσήματος όπως το κάπνισμα, την άσκηση και το οικογενειακό ιστορικό καρδιακών προβλημάτων.

Καφές: Ένα φάρμακο για την καρδιά;Οι άνθρωποι που έπιναν μερικά φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν εναποθέσεις ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες τους από ό, τι τα άτομα που έπιναν περισσότερο ή καθόλου.

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτή η σχέση.

Ο καφές περιέχει τη διεγερτική καφεΐνη, καθώς και πολλές άλλες ενώσεις, αλλά δεν είναι σαφές κατά πόσο θα μπορούσαν να προκαλέσουν καλό ή κακό στο σώμα.

Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές σημειώνουν: «Θα πρέπει να προσέχετε κατά τη γενίκευση αυτών των αποτελεσμάτων, διότι βασίζεται στον πληθυσμό της Νότιας Κορέας, οι οποίοι έχουν διαφορετική διατροφή και τρόπο ζωής».

Κατανάλωση καφεΐνης

Στις ΗΠΑ, οι ειδικοί λένε ότι έως 400mg ημερησίως φαίνεται να είναι ασφαλές για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες.

Δεν υπάρχει συνιστώμενο ημερήσιο ανώτατο όριο για την κατανάλωση καφεΐνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, με εξαίρεση τις εγκύους.

Εάν είστε έγκυος, θα πρέπει να περιορίσετε την ποσότητα της καφεΐνης στα 200 mg την ημέρα, που ισοδυναμεί με δύο κούπες στιγμιαίου καφέ.

  • Μία κούπα στιγμιαίου καφέ: 100 mg
  • Μία κούπα καφέ φίλτρου: 140mg
  • Μία κούπα τσαγιού: 75mg
  • Ένα κουτί κόλα: 40mg
  • Ένας espresso περιέχει περίπου 50mg καφεΐνης

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…