Καφές: Τα άγνωστα συστατικά για απώλεια βάρους και μακροζωία

Συντάκτης: Flowmagazine

Ο Καφές είναι μια από τις πιο αγαπημένες και δημοφιλείς συνήθειες παγκοσμίως. Πέρα από το να μας ξυπνάει το πρωί, ο καφές περιέχει ορισμένα συστατικά που μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και τη μακροζωία. 

Αν και πολλά έχουν γραφτεί για την καφεΐνη, υπάρχουν και άλλα σημαντικά συστατικά που δεν είναι τόσο γνωστά, αλλά προσφέρουν εξίσου σημαντικά οφέλη. Ας εξερευνήσουμε αυτά τα άγνωστα συστατικά του καφέ και τον τρόπο που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας.

Χλωρογενικό οξύ

Το χλωρογενικό οξύ είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στον καφέ και έχει συνδεθεί με την απώλεια βάρους. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης από το έντερο, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης. Επίσης, το χλωρογενικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της λιπώδους μάζας και στην αύξηση της οξείδωσης των λιπαρών οξέων.

Καφεστόλη και καχεόλη

Η καφεστόλη και η καχεόλη είναι δυο λιποδιαλυτές ουσίες που βρίσκονται στον καφέ. Αυτές οι ουσίες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, αλλά και να ενισχύσουν την παραγωγή των γαστρικών υγρών που διευκολύνουν την πέψη. Έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι ουσίες μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Τριγωνελίνη

Η τριγωνελίνη είναι ένα αλκαλοειδές που βρίσκεται στον καφέ και έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Αυτή η ουσία βοηθά στην πρόληψη των οδοντικών λοιμώξεων και στην προστασία από τον σχηματισμό πέτρας στα δόντια. Επίσης, η τριγωνελλίνη έχει δείξει ότι μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη νευροεκφυλιστική δράση, μειώνοντας τον κίνδυνο νόσου του Alzheimer και άλλων νευρολογικών διαταραχών.

Μελανοϊδίνες

Οι μελανοϊδίνες, είναι πολυφαινόλες που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος του καφέ. Αυτές οι ουσίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα. Οι μελανοϊδίνες μπορούν επίσης να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου και στην προώθηση της υγιούς πέψης.

 Κουινινικό Οξύ

Το κουινινικό οξύ (quinic acid) είναι ένα παράγωγο του κινολινικού οξέος που βρίσκεται στον καφέ και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό το οξύ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της συνολικής υγείας των κυττάρων. Έρευνες δείχνουν ότι το κουινινικό οξύ μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

Πώς να αξιοποιήσεις τα οφέλη του καφέ για απώλεια βάρους και μακροζωία

Για να απολαύσεις τα οφέλη του καφέ, είναι σημαντικό να τον καταναλώνεις με μέτρο. Συνιστάται η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα, αποφεύγοντας την υπερβολική προσθήκη ζάχαρης και άλλων πρόσθετων συστατικών. Διάλεξε ποιοτικό καφέ, κατά προτίμηση βιολογικό, για να αποφύγεις την πρόσληψη επιβλαβών χημικών ουσιών.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο καφές δεν είναι απλά ένα απολαυστικό ρόφημα που μας ξυπνάει το πρωί. Περιέχει μια σειρά από άγνωστα συστατικά που μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και στη μακροζωία. Με τις σωστές επιλογές και την κατάλληλη κατανάλωση, ο καφές μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό κομμάτι μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…