Καφεΐνη: γιατί προκαλεί κυτταρίτιδα ενώ την καταπολεμά κιόλας;

Συντάκτης: Ελίζα Γεωργιάδου

Κυτταρίτιδα και καφεΐνη είναι δύο λέξεις που φαίνεται να συμβαδίζουν όλο και περισσότερο αυτές τις μέρες. Για πολλά χρόνια, ο καφές είχε την άσχημη φήμη ότι είναι η αιτία πολλών διαφορετικών δεινών, συμπεριλαμβανομένης και της κυτταρίτιδας. Οι πρόσφατες εξελίξεις όμως φαίνεται να συνδέουν τον καφέ ως την πιο πιθανή λύση για την κυτταρίτιδα.

Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια για τη σχέση της κυτταρίτιδας και του καφέ;

Τα τελευταία χρόνια, οι φανατικοί του καφέ σε όλο τον κόσμο έχουν ανακουφιστεί με την είδηση ότι ο καφές στην πραγματικότητα έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες παρόμοιες με αυτές του μαύρου τσαγιού. Αυτά τα αντιοξειδωτικά συστατικά μπορούν να συμπληρώσουν όσα οι άνθρωποι συνήθως παίρνουν από τα φρούτα και τα λαχανικά. Πίνοντας ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να καταπολεμηθούν οι ελεύθερες ρίζες, άλλα επιζήμια μόρια ακόμη και να μειωθεί ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2.
Όταν λαμβάνεται όμως σε μεγαλύτερη ποσότητα, ο καφές μπορεί να προκαλέσει βλαβερές συνέπειες στην υγεία και παραδοσιακά έχει θεωρηθεί ως ένοχος σε ένα μακρύ κατάλογο προβλημάτων, όπως η αϋπνία και η ταχυκαρδία. Επίσης μπορεί να δημιουργήσει συσσώρευση τοξινών και λίπους που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κυτταρίτιδας. Μερικά ροφήματα καφέ προσφέρουν επίσης περισσότερες κενές θερμίδες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού λίπους γενικά στο σώμα.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυτταρίτιδα και ο καφές φαίνονται να συνδέονται με την κακή έννοια.
Όμως ας εξετάσουμε την επίδραση της καφεΐνης στην κυτταρίτιδα όταν αυτή περιέχεται σε σκευάσματα αδυνατίσματος και όχι σε πόσιμα. Η κυτταρίτιδα αποτελείται από αποθήκες λίπους, οι οποίες είναι τόσο επίμονες που αναστέλλουν την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών των διάφορων προϊόντων στις πληγείσες περιοχές. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες όμως του καφέ μπορούν να φτάσουν εύκολα στις προσβεβλημένες περιοχές, να διαρρεύσουν στο λίπος και να το διασπάσουν. Επίσης ο καφές προωθεί τη σωστή ροή του αίματος, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη του αποθηκευμένου λίπους και των τοξινών από το σώμα. Ως εκ τούτου, αποδεικνύεται αυτή η θετική σχέση μεταξύ της κυτταρίτιδας και του καφέ ειδικά όταν χρησιμοποιείται ως τοπική εφαρμογή.
Πώς να χρησιμοποιήσετε τον καφέ με απλά υλικά που έχετε στο σπίτι για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας:

Πριν της εφαρμογή της κρέμας κατά της κυτταρίτιδας με καφέ, θα μπορούσατε να κάνετε ένα σπιτικό peeling στα σημεία που υπάρχει το πρόβλημα της κυτταρίτιδας.

Θα χρειαστείτε:

– 1 κούπα ελαιόλαδο,

– ¾ κούπας κρυσταλλική ζάχαρη,

– 1 κ.σ. τριμμένη κανέλα,

– 1 φλιτζάνι Ελληνικό καφέ,

– μερικές σταγόνες λεμονιού

– 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού ή grapefruit.

Ανάλογα με το πόσο παχύρευστο θέλετε να είναι το peeling σας, αυξάνετε ή μειώνετε την ποσότητα του ελαιόλαδου. Στη συνέχεια, εφαρμόζετε στις περιοχές που έχουν πρόβλημα και κάνετε μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Τέλος, ξεβγάζετε απαραίτητα με κρύο νερό.

Για την κρέμα κατά της κυτταρίτιδας με καφέ βάλτε σ’ ένα μπολ, ¼ του φλιτζανιού κατακάθι από ελληνικό καφέ και 1 κουταλιά της σούπας παρθένο ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο ή 20ml κρέμα σώματος. Ανακατέψτε τα υλικά και απλώστε το μίγμα στα σημεία που έχετε πρόβλημα. Μετά αν θέλετε τυλίξτε τα με μία διαφανή μεμβράνη. Αφήστε το για 15 λεπτά, ξεπλύνετε καλά και στο τέλος μπορείτε να βάλετε μια ενυδατική κρέμα. Προσέξτε όμως μετά το peeling να εφαρμόζετε την κρέμα σε στεγνό δέρμα!
Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες, μετά από έρευνες, έχουν διαθέσει στην αγορά πολύ καλά προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας, τα οποία περιέχουν πολλά συστατικά που υποστηρίζουν τη λειτουργία του καφέ. Ένα συστατικό όπως η L-καρνιτίνη ή η κεκρόπια για παράδειγμα, συνεργάζονται άψογα με τον καφέ στο να καταπολεμηθεί το περιττό λίπος και η κυτταρίτιδα.

Συντάκτης: Ελίζα Γεωργιάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.