Καθαρισμός νερού με ηλιακή ενέργεια

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Χιλιάδες ζωές ανθρώπων έχουν ήδη αλλάξει προς το καλύτερο μετά την εφεύρεση μιας συσκευής που καταφέρνει να καθαρίσει αρκετά λίτρα νερού μέσα σε δύο έως έξι ώρες έκθεσης στον ήλιο. Μια βιοχημικός από τη Σουηδία υλοποίησε την ιδέα της δεξαμενής “Solvatten”, η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις πρόκειται να σώσει εκατομμύρια ανθρώπους σε χώρες που η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι μέχρι και ανέφικτη. Αρκεί ο δείκτης στη συσκευής να ανάψει και το νερό είναι πια ασφαλές για κάθε χρήση!

Ήδη 25.000 άνθρωποι σε 16 αναπτυσσόμενες χώρες έχουν επωφεληθεί από την αναγκαία συσκευή, σε μια εποχή που οι περισσότερες κοινότητες της Αφρικής πλήττονται από ασθένειες λόγω του μολυσμένου νερού. Η επιστήμονας Πέτρα Γουάντστρομ, μετά από έντεκα χρόνια προετοιμασίας, κατάφερε να προχωρήσει την τεχνολογία ένα βήμα παρακάτω… Ειδικότερα, τοποθέτησε δέκα λίτρα νερού σε δύο δεξαμενές και προέβλεψε ότι μέσα από τον ήλιο, τις υπεριώδεις ακτίνες και ένα φίλτρο θα εξοντωθούν οι μικροοργανισμοί, οι ιοί και τα παράσιτα μετατρέποντάς το αυτόματα σε πόσιμο. Χωρίς ανταλλακτικά αλλά με απαραίτητη την αλλαγή φίλτρου το “Solvatten”, βραβευμένο από την WWF, δίνει τη λύση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα!

«Η γυναίκα μου συνήθιζε να χρησιμοποιεί πολλά καυσόξυλα πριν από το βράσιμο του νερού. Χρειαζόταν πολύ χρόνο για να μαζέψει τα ξύλα και το νερό είχε μια γεύση του καπνού. Το “Solvatten” χαρίζει στο νερό μια γλυκιά γεύση, ενώ δίνει στη γυναίκα μου το περιθώριο να ασχοληθεί και με άλλα πράγματα», δήλωσε ο Jeffery από την Κένυα.

Πρόκειται για μια μέθοδο, που λειτουργεί και ως ένα φορητό ηλιακό «θερμοσίφωνο», με σκοπό να προσφέρει ζεστό νερό για κάθε χρήση, σε ανθρώπους που μέχρι σήμερα το χρησιμοποιούσαν κάρβουνο, πετρέλαιο ή ξύλα. Παράλληλα, κινείται μέσα σε μια οικολογική συνείδηση, καθώς μειώνει την καύση των ξύλων και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Με κόστος 8 ευρώ, η συσκευή προωθείται ήδη στην Αφρική και έχει άμεση ανταπόκριση. Ας αναλογιστούμε μόνο ότι 1,6 εκατομμύρια, κυρίως παιδιά κάτω από πέντε ετών, πεθαίνουν από ασθένειες που οφείλονται σε βακτήρια του «τοπικού» νερού …

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.