Και όμως τα οικοδιδασκαλεία επιβιώνουν ακόμη!

Συντάκτης: Παναγιώτα Γιαννούλη

Έχοντας ως σύνθημα «ενισχύουμε τους γονείς για να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους με σκοπό την αριστεία», οι National Black Home Educators (Διεθνείς Μελαμψοί Οικοδιδάσκαλοι) παροτρύνουν τους γονείς να επιλέξουν να μορφώνουν τα παιδιά τους στο σπίτι.

Ο ΝBHE είναι ένας οργανισμός που στοχεύει στην ενδυνάμωση των οικογενειακών σχέσεων και στην ύπαρξη ισχυρών δεσμών ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά. Σημαντικό κομμάτι της ιδεολογίας τους είναι πως οι γονείς, πρέπει πρώτα οι ίδιοι να ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών τους, πως μπορούν να αριστεύσουν και έπειτα να τους δώσουν τα κατάλληλα εργαλεία να το καταφέρουν.

Μία από τους ιδρυτές του συγκεκριμένου οργανισμού είναι η Joyce Burges. Η συγκεκριμένη κυρία είναι παντρεμένη με το σύζυγό της εδώ και 35 χρόνια και έχουν πέντε παιδιά ηλικίας από 16-35 ετών. Η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του εκπαιδευτικού συστήματος δημιουργήθηκε όταν την κάλεσαν από το σχολείο του γιου της να την πληροφορήσουν πως οι επιδόσεις του έχουν αρχίσει να πέφτουν.

Στην αρχή ήταν αισιόδοξη γιατι ήταν ακόμα στο ξεκίνημα του εξαμήνου. Στην τελευταία συνάντηση,όμως, ο σχολικός σύμβουλος την ενημέρωσε πως ο γιος της αποτύγχανε και αυτό δημιουργούσε κακή φήμη για το σχολείο. Οι λύσεις που έμεναν ήταν δύο: ή να τον πάει σε κάποιο άλλο σχολείο ή να επαναλάβει την τάξη. Η στάση του συμβούλου ήταν κάθετη. Η γυναίκα ένιωθε απεγνωσμένη και θεωρούσε ότι η ίδια είχε οδηγήσει το γιο στης την αποτυχία.

Το ίδιο απόγευμα και κατόπιν συζητήσεως σκέφτηκε πως θα μπορούσε να κρατήσει το παιδί της στο σπίτι. Την είχε κουράσει το γεγονός του να μαζεύει χρήματα για τον σχολικό εξοπλισμό, ενώ οι δάσκαλοι απλά φωτοτυπούσαν βιβλία,οι πολυπληθείς αίθουσες ή ακόμα και η καθημερινή πρωινή διαδικασία προετοιμασίας για το σχολείο.

Σε κοντινό χρονικό διάστημα ήρθε σε επαφή με μια άλλη οικογένεια που ακολουθούσε αυτό το μοντέλο μάθησης. Έτσι δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος οργανισμός τον Ιούλιο του 2001 με τη συμμετοχή 15 ίσως και περισσότερων οικογενειών σ΄ ένα πάρκο στο Maryland. Μέχρι σήμερα έχει γνωρίσει μεγάλη διάδοση σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τέλος η Burges ισχυρίζεται πως με αυτό τον τρόπο δεν είχαν πια να αντιμετωπίσουν τα μειονεκτήματα του συμβατικού σχολικού συστήματος, όπως την αρνητική κοινωνικοποίηση, τον εκφοβισμό από άλλα παιδιά και τον τρόπο διδασκαλίας που βλέπει τους μαθητές μαζικά και όχι σαν ξεχωριστές προσωπικότητες με ξεχωριστές δυκολίες.

Συντάκτης: Παναγιώτα Γιαννούλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.