Journaling 101: πώς να κρατήσεις ημερολόγιο σε καθημερινή βάση

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η αυτοβελτίωση έχει πλέον μπει στη ζωή μας για τα καλά και μια πολύ βοηθητική μέθοδος για να δουλέψουμε με τον εαυτό μας και τις σκέψεις μας είναι να καταγράφουμε ό,τι μας απασχολεί. Στα αγγλικά ονομάζεται journaling.

Τι είναι πάνω κάτω το journaling;

Journaling 101: πώς να κρατήσεις ημερολόγιο σε καθημερινή βάση

Προκύπτει από το αγγλικό «journal» που είναι το ημερολόγιο. Δεν είναι όπως το είχαμε στο μυαλό μας μέχρι τώρα, όμως. Δεν είναι το κλασικό «Αγαπητό μου ημερολόγιο,…» ούτε η απλή αφήγηση και καταγραφή όσων μας έχουν συμβεί μέσα στη μέρα. Έχει έναν πιο θεραπευτικό χαρακτήρα, τόσο σε καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν όσο και σε σκέψεις που έχουμε. Είναι μια μέθοδος να έρθουμε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας, τα συναισθήματά μας και να είμαστε ειλικρινείς απέναντι σε εμάς. Είναι, επίσης, ένας τρόπος να φτιάξουμε τη διάθεσή μας, να αποβάλουμε ως ένα βαθμό το άγχος ή κάτι που μας βαραίνει. Θα πούμε παρακάτω πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε όλα αυτά.

101

«Βήμα βήμα» λοιπόν, πώς το journaling θα σου αλλάξει την καθημερινότητα και μερικά από τα «μυστικά» του.  

 1. Βρες ένα όμορφο τετράδιο που θα σε εμπνέει να γράφεις 

Journaling 101: πώς να κρατήσεις ημερολόγιο σε καθημερινή βάση

Σε αυτή την περίπτωση η εμφάνιση μετράει! Ένα όμορφο τετράδιο στα γούστα σου θα σου δίνει μεγαλύτερο κίνητρο να το ανοίξεις και να γράψεις μέσα όσα σκέφτεσαι. Διάλεξε, λοιπόν, αυτό που ταιριάζει στην αισθητική και το στυλ και έχεις κάνει ήδη το πρώτο βήμα!

 2. Βρες ένα στυλό που να σε βολεύει

Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά έχουν όλα να κάνουν με τη βολή σου, τι σε διευκολύνει, γιατί στην τελική θέλουμε να γίνει σωστή δουλειά. Βρες, λοιπόν, ένα στυλό στα μέτρα σου. Μαύρο, μπλε, σε neon ή παστέλ χρώμα, που να σβήνει ή όχι. Οι επιλογές είναι σίγουρα πολλές.

 3. Το μήνυμα της ημέρας 

Journaling 101: πώς να κρατήσεις ημερολόγιο σε καθημερινή βάση

Στην αρχή μπορεί να σου είναι δύσκολο να ξεκινήσεις. Ένας όμορφος και αποτελεσματικός, για την ψυχολογία σου τρόπος, είναι να γράφεις κάθε μέρα από μια φράση ή ένα μικρό κειμενάκι που θα σε βοηθήσει να ξεκινήσει όμορφα η μέρα σου. Υπάρχουν πολλά στο ίντερνετ που μπορείς να αναζητήσεις με το θέμα που εσύ θέλεις. Σε πλατφόρμες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Pinterest, Instagram) υπάρχουν, επίσης, σελίδες που ανεβάζουν κάθε μέρα τέτοιο περιεχόμενο και είναι πολύ βοηθητικές. Μερικές όμορφες και παρακινητικές θετικές λέξεις μπορούν να ανατρέψουν την ροή που θα έχουν οι καταστάσεις στη μέρα σου. 

 4. Γράψε τις σκέψεις σου πάνω σε κάτι που είδες ή διάβασες

Δεν είναι απαραίτητο να κάνεις κατάθεση ψυχής από την αρχή. Δεν είναι και εύκολο. Μπορείς, όμως, να βρεις μια καλή αφορμή να γράψεις την άποψή σου πάνω σε κάτι που θα δεις και θα σου ξυπνήσει κάποιες σκέψεις. Μπορεί να είναι μια φράση σαν αυτές που αναφέραμε παραπάνω ή κάτι που είδες στον δρόμο την προηγούμενη μέρα γυρνώντας από τη δουλειά. Ό,τι κι αν είναι, θα δώσει το έναυσμα να ξεκινήσεις. 

 5. Μίλα στον μελλοντικό σου εαυτό 

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται εξ αρχής, το να γράψεις στον μελλοντικό σου εαυτό είναι ένας διάλογος που όλοι κάποια στιγμή θα έπρεπε να κάνουμε. Δημιουργώντας αυτή την αίσθηση της συνομιλίας, θα νιώσεις πιο άνετα να ανοιχτείς και να εκφραστείς. Αυτό θα σε βοηθήσει και στο μέλλον. Πώς; Όταν θα έχεις φτάσει σε ένα άλλο σημείο της ζωής σου και ανατρέξεις σε όσα έγραφες πιο παλιά, θα δεις πόσα έχεις καταφέρει με τους στόχους, τα όνειρά σου και την ψυχή σου. 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.