Τζόε Κόκερ, ο απόλυτος λευκός μπλουζίστας

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Μπλουζ και πάλι μπλουζ. Ο Τζόε Κόκερ αποτελεί έναν από τους κυριότερους και σημαντικότερους εκπροσώπους του συγκεκριμένου είδους μουσικής. Η τραχειά του φωνή τον έκανε να ξεχωρίσει από την πρώτη στιγμή κάπου στη δεκαετία του ‘60. Εξάλου, ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για τη μουσική και την καριέρα του Ray Charles από τον οποίο έχει εμπνευστεί και δανειστεί πολλά στοιχεία. Ως εμβληματική μπορεί να χαρακτηριστεί και η ερμηνεία του στο “Unchain my heart” του Charles. Το στυλ της ερμηνείας του ήταν μοναδικό και πάντα ξεσήκωνε στις ζωντανές εμφανίσεις του, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Κόκερ.

Για περισσότερα από 50 χρόνια ο Τζόε Κόκερ μαγεύει με την αψεγάδιαστη μπλουζ-σόουλ φωνή του που αποτελεί μουσικό σήμα κατατεθέν. Το 1983 κέρδισε ένα Γκράμι και έχει συμπεριληφθεί στους 100 σπουδαιότερους τραγουδιστές της ροκ από το περιοδικό Rolling Stones. Εκτός όμως από τα δικά του τραγούδια, ο βρετανός ερμηνευτής έχει καταφέρει να δώσει σε τραγούδια άλλων καλλιτεχνών το δικό του μοναδικό στυλ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι επανεκτελέσεις τραγουδιών των Beattles.

Η πορεία του

Στην πορεία της καριέρας του έχει περάσει από πολλά συγκροτήματα. Σε μικρή ηλικία δημιούργησε τους “Vance Arnold and the Avengers”. Στη συνέχεια με τους “Grease Band” άρχισε τις περιοδείες παίζοντας βρετανική φάνκ και σόουλ κυρίως με διασκευές γνωστών τραγουδιών. Η μεγάλη αρχή της καριέρας του, έγινε με τη διασκευή στο τραγούδι των Beattles “With a little help from my friends” χάρις στην οποία έγνε γνωστός στο ευρύ κοινό. Το τραγούδι αυτό έγινε και τίτλος του πρώτου δίσκου του Κόκερ, το 1969. Το αποκορύφωμα της χρονιάς του 1969 για τον Κόκερ ωστόσο, ήταν η εντυπωσιακή του εμφάνιση στο φεστιβάλ του Woodstock. Μετέπειτα έγινε μέλος των «Mad Dogs and Englishmen». Το στυλ του την χρονική αυτή περίοδο απέκτησε περισσότερα στοιχεία μπλουζ-ροκ κάτι που τον έκανε να συγκριθεί με τη μουσική των Rolling Stones.

Στη δεκαετία του ’70 θα κυκλοφορήσει μερικά άλμπουμ χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, αφού τα προβλήματα από το αλκοόλ δεν του επέτρεπαν να τα προωθήσει με τον κατάλληλο τρόπο. To 1972 για παράδειγμα συνελήφθη από την αστυνομία της Αυστραλίας για κατοχή μαριχουάνας κατά τη διάρκεια περιοδείας του, κάτι το οποίο έπληξε αρκετά την εικόνα του.

Πρόκειται ωστόσο για έναν μετριοπαθή καλλιτέχνη. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για τη γνώμη του σχετικά με τον καινούργιο του δίσκο, “Hard Knocks”, δήλωσε:
«..Δεν μπορώ να γνωρίζω αν είναι καλός ή όχι. Περιμένω να δω τον αντίκτυπο που θα έχει στο κοινό. Δεν έχω παίξει ακόμα σε αυτούς».

Δίχως άλλο πρόκειται για έναν πολυβραβευμένο καλλιτέχνη παγκόσμιας εμβέλειας που έχει αφήσει το στίγμα του στην παγκόσμια μουσική. Η τόσο χαρακτηριστική φωνή του καταφέρνει να συγκινήσει. Το γεγονός αυτό διαπιστώνεται και στη μεγαλύτερη του επιτυχία μέχρι σήμερα, το ντουέτο με την Jennifer Warnes, “Up where we belong” για την ταινία «An officer and a gentlemen».

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr