Japan Festival: Πότε είναι και πού βρίσκεται;

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου

Ο Ιούνιος έφτασε. Οι μάσκες κρύφτηκαν και είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε όσες εμπειρίες δεν μας επέτρεψε ο Covid. Αμφιβάλλω αν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερο ξεκίνημα από ένα διήμερο φεστιβάλ Ιαπωνικού πολιτισμού στις 25 – 26/6.

Είναι γνωστό ότι η Ιαπωνική πρεσβεία έκανε πάντα μεγάλη προσπάθεια να προωθήσει τη γλώσσα και το πολιτισμό της και στον ελλαδικό χώρο. Σεμινάρια, διαλέξεις, workshop, προβολές ταινιών, βιβλιοθήκη ιαπωνικών βιβλίων, είναι λίγα από τα πράγματα που μας έχει χαρίσει απλόχερα ως τώρα η πρεσβεία.

Γιατί αξίζει να επισκεφθείτε το φεστιβάλ;

Όπως είχε πει ο Κομφούκιος, «Πες μου και θα το ξεχάσω, δείξε μου και ίσως θυμηθώ, κάνε με να το βιώσω και θα καταλάβω»”

Σε αυτό το φεστιβάλ, δεν θα παρακολουθήσετε απλά

δρώμενα, ενώ κουβεντιάζετε με τους φίλους το που θα καταλήξετε για φαγητό. Αντιθέτως! Θα πρέπει εσείς οι ίδιοι να επιλέξετε κάτι το οποίο θέλετε να μάθετε, και θα γίνει μια παρουσίαση όπου αργότερα οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τον Ιαπωνικό πολιτισμό.

Workshop Bonsai 

Αυτό το workshop ταιριάζει σε όσους έχουν αγάπη με τους κήπους. Bonsai ονομάζονται μικρά δέντρα, προσεκτικά σχεδιασμένα και με ιδιαίτερη φροντίδα προκειμένου να δώσουν ένα υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Workshop Kintsugi

Είναι μια μορφή επισκευής σπασμένων αντικειμένων με χρυσή ρητίνη, καθώς θεωρείται ότι πλέον αποκτούν μια νέα ιδιαίτερη ομορφιά, σε σχέση με τα άθικτα που δεν φέρουν κάποιο χαρακτηριστικό γνώρισμα. 

Workshop Shodo

Ένα μεγάλο πινέλο, ένα λευκό χαρτί και μαύρο μελάνι θα σας περιμένουν για να εξερευνήσετε και εσείς την Ιαπωνική καλλιγραφία.

Workshop Shiatsu

Μια μέθοδος θεραπείας η οποία λειτουργεί με την πίεση των δακτύλων σε ορισμένα σημεία. 

Workshop Sakuhachi

Το Sakuhachi είναι ένα μεσαιωνικό πνευστά όργανο, έχοντας μια επίσημη θέση στην Ιαπωνική Αυλή.

Workshop Katori Shinto Ryu

Το Katori Shinto Ryu είναι μια πολεμική τέχνη που γεννήθηκε πριν από 600 χρόνια. Είναι ένα πάντρεμα της μάχης με δόρατα, με σπαθιά και της άοπλης μάχης. 

Workshop Zen Meditation 

Θα σας προσφέρει την εμπειρία του διαλογισμού. Ο διαλογισμός είναι ένα μέσο επίτευξης πνευματικής διαύγειας, αυτοεξετεύνησης και αυτοανακάλυψης. Έχει προέλθει από το Βουδισμό. 

Workshop Sumi E

Η Ιαπωνική ζωγραφική με μελάνι είναι η ενσάρκωση της Ιαπωνικής αισθητικής. Χρησιμοποιώντας απλό μαύρο μελάνι, με υψηλής ποιότητας λευκό χαρτί, η τέχνη αυτή αποτυπώνει τη διαχρονική ομορφιά και πολυπλοκότητα του φυσικού κόσμου.

Workshop Ikebana

Η Ιαπωνική ανθοδετική τέχνη είναι μια από τις πιο γνωστές, αλλά ταυτόχρονα όμορφες μορφές παραδοσιακής τέχνης που έχει τις ρίζες της στο 1400. 

Workshop Yukata

Η λέξη Yukata σημαίνει πανί μπάνιου, καθώς αρχικά συνήθιζαν να το φορούν ως μπουρνούζι κατά την επίσκεψή τους σε θερμές πηγές. Πλέον όμως, αυτό το ένδυμα αποτελεί κύριο ένσημα εαρινών και θερινών εκδηλώσεων, όπως το hanabi.

Workshop Taiko

Στα ιαπωνικά η λέξη taiko σημαίνει τύμπανο, αν και ο όρος αναφέρεται και στην τέχνη του παιξίματος του Ιαπωνικού τύμπανου. Αυτό το τύμπανο είναι μέρος του Ιαπωνικού πολιτισμού για αιώνες και χρησιμοποιούταν κατά κύριο λόγω σε στρατιώτες αρένες.

Workshop Traditional Japanese Book Binding 

Σε αυτή την περίπτωση ο τίτλος μας δίνει όλα όσα χρειαζόμαστε προκειμένου να προετοιμαστούμε για το τι θα δοκιμάσουμε και αυτό δεν είναι παρά η Ιαπωνική μέθοδος βιβλιοδεσίας.

Αρκετά είναι τα workshop τα οποία θα βρίσκονται στη διάθεσή σας και έχουν σχέση με τις πολεμικές τέχνες της Ιαπωνίας. 

Συγκεκριμένα, θα προσφέρονται παρουσιάσεις σε Aikido, Ninjutsu, Karate, Judo και Chanbara.

Η προπώληση εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει και θα μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριό σας πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο.

http://www.ticketmaster.gr/homePage.html/ticketmaster_se_2005632.html

Περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις θα αναρτηθούν στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ.

https://www.japanfestival.gr/

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.