Jack Ma: O ιδρυτής της Alibaba, που στο ξεκίνημά του τον απέρριψαν από 30 δουλειές και σήμερα έχει περιουσία 40 δισ. δολάρια!

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

O Jack Ma, είναι ο ιδρυτής της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba. Πρόκειται για την εταιρεία που αυτή τη στιγμή είναι τέταρτη σε τζίρο σε παγκόσμιο επίπεδο, πίσω από τις Apple, Google και Microsoft. Όμως για να φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα ο Jack, που έχει περιουσία 40 δισ. δολάρια,  πέρασε από «40 κύματα»…

Ο 55χρονος, Jack Ma είχε πολλές αποτυχίες στη ζωή του. Στο σχολείο είχε χαμηλούς βαθμούς, έδωσε τρεις φορές εξετάσεις για να μπει στο πανεπιστήμιο,  κανείς δεν τον προσλάβανε στην επιχείρησή του, παρότι είχε στείλει αρκετά βιογραφικά, ενώ τα πρώτα επιχειρηματικά του βήματα στέφτηκαν με παταγώδη αποτυχία.

Ωστόσο ο Jack, επέμεινε.  Σήμερα η συνολική του περιουσία αγγίζει τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι 20ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου!

Τα παιδικά του χρόνια

Γεννήθηκε το 1964 στην πόλη Hangzhou, στην Κίνα και ήταν μέλος μιας φτωχής οικογένειας. Ο  Jack είχε υπάρξει ένας κακός μαθητής, του οποίου οι βαθμοί ήταν αρκετά χαμηλοί.

Συχνά επίσης έμπλεκε σε καυγάδες στο σχολείο, παρότι ήταν μικροκαμωμένος και αδύνατος.

Jack Ma: O ιδρυτής της Alibaba,  που στο ξεκίνημά του τον απέρριψαν από 30 δουλειές και σήμερα έχει περιουσία 40 δισ. δολάρια!

Όταν ξεναγούσε τουρίστες στην πόλη του, με αντάλλαγμα να του μάθουν αγγλικά

Μέχρι το 1972 η πόλη του ήταν άγνωστη στους τουρίστες. Εκείνη την χρονιά όμως επισκέφθηκε την πόλη  ο τότε πρόεδρος της Αμερικής Ρ.Νίξον.

Τα επόμενα χρόνια η πόλη έγινε δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες και ο νεαρός τότε κινέζος βρήκε την ευκαιρία να μάθει αγγλικά. Και πως το πέτυχε αυτό; Ξυπνούσε κάθε μέρα στις 5 το πρωί επί εννέα χρόνια και ποδηλατούσε μία ώρα μέχρι το ξενοδοχείο Σάνγκρι-Λα για να προσφέρει ξεναγήσεις σε τουρίστες,  αλλά και να μαθαίνει αγγλικά παράλληλα.

Όταν απέτυχε 2 φορές να μπει στη σχολή που ήθελε, αλλά επέμεινε

Στα 18 του έδωσε δυο φορές εξετάσεις για να μπει στην Παιδαγωγική Ακαδημία σε Πανεπιστήμιο της πόλης του και απέτυχε και τις δυο φορές.  Ο πεισματάρης όμως  Jack, συνέχισε την προσπάθειά του και τα κατάφερε με την τρίτη φορά.

Jack Ma: O ιδρυτής της Alibaba,  που στο ξεκίνημά του τον απέρριψαν από 30 δουλειές και σήμερα έχει περιουσία 40 δισ. δολάρια!

Αποφοίτησε το 1988 και αμέσως έστειλε βιογραφικά σε όσες περισσότερες επιχειρήσεις μπορούσε.

Απορρίψεις με το… τσουβάλι

Συγκεκριμένα  άφησε το βιογραφικό του σε 30 διαφορετικές επιχειρήσεις που ζητούσαν υπαλλήλους, αλλά κανείς δεν τον προσέλαβε!

Μια μάλιστα από τις εταιρίες που τον απέρριψαν ήταν και  η διάσημη KFC.

«Πήγα ακόμα και στην KFC , όταν ήρθε στην πόλη μου. Είκοσι τέσσερις άνθρωποι πήγαν για δουλειά. Είκοσι τρεις έγιναν αποδεκτοί. Ήμουν ο μόνος που δεν πήραν…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κινέζος μεγιστάνας.

Τελικά, κατάφερε να βρει μια δουλειά ως καθηγητής αγγλικών, σε ένα κινεζικό πανεπιστήμιο. Ο ίδιος αγάπησε πολύ αυτή τη δουλειά και τους μαθητές που είχε, παρόλο που αμειβόταν με μόλις 12 δολάρια το μήνα!

Στη δουλειά αυτή παρέμεινε για 10 ολόκληρα χρόνια, ενώ παράλληλα  συνέχισε τις σπουδές του με ειδίκευση στο Διεθνές Εμπόριο.

Η πρώτη του επαφή με τους υπολογιστές στις ΗΠΑ

Τα δεδομένα άρχισαν να αλλάζουν το 1995. Ο Jack Ma έκανε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ και εκεί ήρθε για πρώτη φόρα σε επαφή με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το ίντερνετ.

Έτσι,  το πρώτο του εγχείρημά του στα πάτρια εδάφη ήταν να ιδρύσει έναν διαδικτυακό «χρυσό οδηγό,  αλλά απέτυχε, καθότι ο καιρός δεν είχε ωριμάσει ακόμα τουλάχιστον στην Κίνα. Παρ’ όλα αυτά, δεν εγκατέλειψε τις προσπάθειές του.

Η ίδρυση της Alibaba το 1999

Το 1999, μάζεψε στο σπίτι του 17 φίλους- συνεργάτες του και τους ανακοινώνει ότι θέλει να δημιουργήσει την Alibaba, καλώντας τους να τον βοηθήσουν στο νέο του project. Εκείνοι αν και ήταν δύσπιστοι αρχικά, τον εμπιστεύτηκαν και συγκέντρωσαν το ποσό των 60.000 δολαρίων…

Η ιδέα του ήταν να δημιουργήσει μια online πλατφόρμα, η οποία ουσιαστικά θα λειτουργούσε σαν «πύλη» εμπορίου και θα συνέδεε τις κινεζικές επιχειρήσεις με τη διεθνή αγορά.

Προς το τέλος του 1999, η Alibaba έλαβε χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. δολαρίων από την Goldman Sachs και άλλα 20 εκατ. δολάρια από την Soft Bank, μια Ιαπωνική εταιρία τηλεπικοινωνιών, η οποία ήθελε να επενδύσει σε νέες τεχνολογικές εταιρίες.

Jack Ma: O ιδρυτής της Alibaba,  που στο ξεκίνημά του τον απέρριψαν από 30 δουλειές και σήμερα έχει περιουσία 40 δισ. δολάρια!

Η εξέλιξη της εταιρείας

Ο Jack Ma είχε αρχίσει να οικοδομεί ένα πραγματικά μεγάλο project. Το 2005 η Yahoo εξαγοράζει το 40% της κινεζικής εταιρίας, πληρώνοντας 1 δις. δολάρια!

Αυτή η εξέλιξη έφερε ζεστό χρήμα στα ταμεία της Alibaba και έδωσε σημαντική ώθηση έτσι ώστε να αντέξει στον ισχυρό ανταγωνισμό του Ebay. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα,  πριν την μεγάλη εξαγορά από την Yahoo, o Jack Ma είχε απορρίψει πρόταση εξαγοράς από την πλευρά του Ebay!

Το 2014 η εταιρεία Alibaba λαμβάνει χρηματοδότηση- μαμούθ ύψους 25 δις. δολαρίων, μετά από δημόσια προσφορά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αυτό την ανέδειξε σε κινεζικό κολοσσό, ως την εταιρία που έλαβε τη μεγαλύτερη τέτοιου είδους χρηματοδότηση, στην οικονομική ιστορία των ΗΠΑ!

Jack Ma: O ιδρυτής της Alibaba,  που στο ξεκίνημά του τον απέρριψαν από 30 δουλειές και σήμερα έχει περιουσία 40 δισ. δολάρια!

Σήμερα η αξία της εταιρίας φτάνει στα 390 δισ. δολάρια.

Ενδιαφέρουσες απόψεις του

Θα κλείσουμε με ορισμένες φράσεις του,  που είπε σε διάφορες συνεντεύξεις του.

«Ανακαλύψτε τι θέλετε να κάνετε, τι πρέπει να κάνετε και σε πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να το υλοποιήσετε».

«Το να πέφτεις σε κατάθλιψη και να παραπονιέσαι για την άσχημη κατάσταση στη ζωή σου, είναι το ίδιο καταστροφικό με τον αλκοολισμό. Ενέχει τον ίδιο ακριβώς κίνδυνο: όσο πιο πολύ το κάνεις, τόσο χειρότερη θα γίνεται η κατάσταση

Jack Ma: O ιδρυτής της Alibaba,  που στο ξεκίνημά του τον απέρριψαν από 30 δουλειές και σήμερα έχει περιουσία 40 δισ. δολάρια!

«Ξέρετε ποια είναι η πραγματική αποτυχία; Όταν σταματάτε να παλεύετε για αυτό που πραγματικά θέλετε

«Μην νομίζετε ότι θα επιτύχετε τον επόμενο χρόνο. Πρέπει να προετοιμάζεστε για τα επόμενα 10 χρόνια. Η υπομονή, η επιμονή και ο σωστός σχεδιασμός είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…