Ιωάννινα: Προορισμός για τεχνολογικές επενδύσεις

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης

Ανάμεσα σε χιλιάδες προορισμούς, τα Ιωάννινα κερδίζουν το ενδιαφέρον. Πρόκειται για μια πόλη με πολλά αξιοθέατα και πολλές προοπτικές για επενδύσεις. Πρόσφατα κέρδισε και το ενδιαφέρον των επενδυτών tech με ισχυρά οφέλη και αποδοχές.

Το επενδυτικό ρίσκο και η απασχόληση

Στην εποχή μας, όπου η αγορά είναι πλέον παγκόσμια ο ανταγωνισμός ακμάζει και δημιουργεί πολλές ευκαιρίες. Νέες πτυχές της ανθρώπινης εφευρετικότητας εκφράζονται μέσω της καινοτομίας και της οξυδέρκειας των επιχειρήσεων.

Κοντά σε αυτό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αξιοποιούν τις όποιες ευκαιρίες και σπεύδουν ακόμη και να ρισκάρουν πολλά χρήματα, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια επαγγελματική προοπτική. Συνέπεια μιας πετυχημένης επένδυσης, είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η Silicon Valley της Ευρώπης

Πρόσφατα, γερμανικά δίκτυα έδωσαν στα Ιωάννινα τεράστια σημασία. Ο λόγος ήταν μια εξαιρετικά κερδοφόρα επένδυση που τράβηξε τα βλέμματα όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Μιλάμε φυσικά για την επένδυση της εταιρίας επικοινωνίας Τeamviewer, η οποία απογοητεύτηκε από την κατάσταση της Γερμανίας στον τομέα της πληροφορικής.

Η Teamviewer εκτιμώντας ότι στη Γερμανία είναι δύσκολο να βρεθούν προγραμματιστές, ήρθε στα Ιωάννινα, στα οποία βρήκε πολλούς και καλά εκπαιδευμένους και καινοτόμους ανθρώπους. Στην αρχή, υπήρχαν περίπου δεκαοχτώ εργαζόμενοι, ειδικευμένοι προγραμματιστές, ενώ με το πέρασμα του χρόνου αυξήθηκαν στους πενήντα. Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειονότητα αυτών ήταν Έλληνες πολίτες.

Ιωάννινα: Προορισμός για τεχνολογικές επενδύσεις

Στόχος της εταιρίας είναι να φτάσει τους διακόσιους εργαζόμενους μέσα στα επόμενα χρόνια. Βέβαια, λίγο πριν πραγματοποιηθεί αυτή η σημαντική επένδυση, είχε προηγηθεί ο ερχομός της Personal&Informatik AG.

Η εταιρία αυτή εξειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και μισθοδοσίας. Σύντομα, προχώρησε στον σχεδιασμό ενός κέντρου καινοτομίας (InnovationCenter AG).Ενός κέντρου, που με τη δημιουργία των σχετικώνυποδομών, κατάφερε να πετύχει την εγκαθίδρυση ενός Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν συνέβαλλε μόνο η ισχύς του μορφωτικού επιπέδου των εργαζομένων στα Ιωάννινα. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το οικοσύστημα της περιοχής, το οποίο και προσέφερε όλους τους πόρους για ένα τεχνολογικό πάρκο.

Με το βλέμμα στην Ελλάδα

Σύντομα η πόλη των Ιωαννίνων έγινε ευρύτερα γνωστή για το ανθρώπινο δυναμικό της που εξειδικεύονταν στα πληροφοριακά συστήματα. Έτσι, δεν άργησε να τραβήξει για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον της Γερμανίας, αυτή τη φορά για καλό σκοπό.

Η γερμανική εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου Bestsecret, επένδυσε και αυτή στα Ιωάννινα. Η επένδυση της BestSecret, υπολογίζεται στα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα οι συνολικές θέσεις εργασίας, που θα ανοίξουν σε βάθος τριετίας, θα ανέρχονται στις εβδομήντα. Οι θέσεις αυτές θα αφορούν μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ δεν θα λείψουν οι θέσεις και στον τομέα του digital marketing.

Το κέρδος της επενδυτικής βαθμίδας των Ιωαννίνων

Ευρωπαίοι αναλυτές, υποστηρίζουν πως για κάθε τριάντα θέσεις εργασίας στον κλάδο της τεχνολογίας, τα έσοδα ανέρχονται στο ένα εκατομμύριο ευρώ για την Ελληνική οικονομία. Αυτό είναι ένα σημαντικό κέρδος για τους πολίτες της πόλης των Ιωαννίνων, μιας και δίνεται η ευκαιρία στην τοπική κοινωνία να αναπτυχθεί και να προσφέρει θέσεις εργασίας.

Η περίπτωση των Ιωαννίνων αποτελεί αναμφίβολα μια λύση για την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι τρόποι της περιφερειακής ανάπτυξης που προβάλλονται μέσω αυτής, είναι ικανοί να αξιοποιήσουν το εργατικό δυναμικό της χώρας και να δώσουν λύσεις σε πολλά προβλήματα.

Πηγή1, Πηγή2

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.