Ήθη και έθιμα για το Δεκαπενταύγουστο σε όλη τη χώρα

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Influence:

Η συγκεκριμένη εορτή αφορά την κοίμηση (το θάνατο) της Παναγίας, ενός από τα ιερότερα πρόσωπα στην Χριστιανικού κόσμου, τη μητέρα του Θεανθρώπου. Ας δούμε μερικά από τα σπουδαιότερα έθιμα και τρόπους με τους οποίους η χώρα γιορτάζει μία τόσο σημαντική ημέρα για τον χριστιανικό κόσμο.

Ήθη και έθιμα για την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου

Ο Δεκαπενταύγουστος, γνωστός ως το «Πάσχα του καλοκαιριού», είναι μία γιορτή αφιερωμένη στην Παναγία, που όλοι οι Χριστιανοί και ιδιαίτερα οι Έλληνες, αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερα ευλάβεια και σεβασμό. Στην καρδιά του καλοκαιριού, η Ελλάδα γιορτάζει και προστρέχει με σεβασμό στη μορφή της, βλέποντας σε εκείνη ένα στήριγμα και μία παρηγοριά για όλες τις δύσκολες στιγμές.

Ας δούμε μερικούς από τους σημαντικότερους εορτασμούς για μία από τις σημαντικότερες ημέρες στο Χριστιανικό κόσμο.

  • Τήνος, Κυκλάδες: Στο νησί των Κυκλάδων, βρίσκεται ένας από τους πιο ξακουστούς ναούς, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Παναγία(γνωστός ως Παναγία Ευαγγελίστρια) και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τόπους προσκυνήματος. Κάθε Δεκαπενταύγουστο το νησί σφύζει από ζωή, αφού εκατομμύρια πιστοί πηγαίνουν για να προσκυνήσουν. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών και μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολουθεί λιτάνευση στους δρόμους της πόλης.
  • Πάρος: Η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται με μεγάλη κατάνυξη και στην Πάρο. Το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου γίνεται η περιφορά της ιερής εικόνας της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής και του Επιταφίου, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με γλέντι μέχρι το πρωί.
  • Νίσυρος: Ένα ακόμα νησί με μοναδική ομορφιά, η Νίσυρος, γιορτάζει πανηγυρικά τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σπηλιανής στήνεται μια γιορτή που διαρκεί εννέα ημέρες και αμέσως μετά την πομπή της εικόνας, ολοκληρώνεται με γλέντι μέχρι το πρωί με άφθονο κρασί.

Ήθη και έθιμα για το Δεκαπενταύγουστο σε όλη τη χώρα

  • Πάτμος: Το νησί της Αποκάλυψης, γιορτάζει και αυτό με κατάνυξη τον Δεκαπενταύγουστο με την περιφορά της εικόνας, ένα έθιμο που έχει καταβολές από τη βυζαντινή εποχή.
  • Κεφαλονιά: Πλήθος πιστών συρρέει κάθε χρόνο και στην Κεφαλονιά, στην Παναγιά της Φειδούς , ώστε να δει τα περίφημα φιδάκια της Παναγίας, τα οποία σύμφωνα με το μύθο ήταν καλόγριες που για να γλιτώσουν από την επίθεση των πειρατών ζήτησαν από την Παναγία να τις προστατεύσει. Τα φιδάκια κυκλοφορούν ελεύθερα, ενώ σύμφωνα με το μύθο, φέρνουν καλή τύχη σε όποιον τα αγγίξει.
  • Σιάτιστα: Με έθιμο που έχει τις ρίζες του από την τουρκοκρατία, με σκοπό να αποδώσει τιμή στην Παναγία και συμβολίζει τον πόθο και την αγάπη για την ελευθερία. Οι καβαλάρηδες σχηματίζοντας μεγάλες παρέες, κατευθύνονται στην Παναγία του Μικροκάστρου για να προσκυνήσουν την εικόνα, και μετά επιστρέφουν στο χωριό για γλέντι ως το πρωί.

Η κάθε τοποθεσία στην Ελλάδα γιορτάζει μοναδικά τη σπουδαία αυτή μέρα της Χριστιανοσύνης, αποδίδοντας τιμή και ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο εκείνης που γέννησε το Θεάνθρωπο και αποτελεί πηγή ελπίδας και παρηγοριάς για εκατομμύρια πιστούς.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…