Ιστοσελίδες ψυχολογίας: Χρήσιμο απόθεμα γνώσεων για βελτίωση της ποιότητας ζωής

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Ο χώρος της ψυχολογίας είναι πολύ ευρύς και απασχολεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους που συναντούν δυσκολίες στη ζωή τους ή πάσχουν από κάποιο ψυχικό νόσημα. Διαδικτυακές πηγές γνώσεων με εκτεταμένη αρθρογραφία μπορούν να σας βοηθήσουν σε πολλά ζητήματα χωρίς να απευθυνθείτε σε ψυχίατρο ή ψυχολόγο.

Το άγχος και οι σημαντικές αποφάσεις της ζωής μας αναπτύσσουν ένα ευρύ φάσμα δυσλειτουργιών, που αναγκάζουν αρκετούς να στραφούν στην ψυχοθεραπεία με φάρμακα και συμβουλευτική. Όταν κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του μια ψυχολογική κατάσταση και έχει πρόβλημα στην καθημερινή του ζωή, συχνά δεν υπάρχει άλλη λύση από το να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Εν τούτοις, οι ιστοσελίδες ψυχολογίας συγκεντρώνουν πολύτιμες γνώσεις και αναλύσεις που μπορούν να φανούν χρήσιμες είτε στην αντιμετώπιση ενός θέματος ψυχικής υγείας, είτε στην κατανόηση των σημερινών τεχνικών, υποβοηθώντας την τελική απόφαση του καθενός μας.

Οι πιο πλούσιες και εξειδικευμένες ιστοσελίδες ψυχολογίας

Το psychology.gr είναι η μεγαλύτερη πύλη ψυχολογίας. Φιλοξενεί αναλύσεις ειδικών και δημοσιοποιεί τακτικά απόψεις και έρευνες. Στην επικεφαλίδα «Άρθρα ψυχολογίας» θα βρείτε μια εκτενή συλλογή σχετικών άρθρων, που συνιστούν πολύ καλή εισαγωγή για αδαείς στα ψυχολογικά προβλήματα και τις μεθόδους θεραπείας. Παρουσιάζει τεκμηριωμένες θεωρίες ψυχανάλυσης και αναπτύσσει τη συμβολή διάσημων επιστημόνων.

Το psychologynow.gr είναι επίσης σημαντική πύλη, που δίνει έμφαση σε σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες, αλλά διαθέτει και ομάδα άρθρων με επίκαιρα θέματα.

Αξιοποίηση της ψυχολογίας χωρίς ταμπού

Η ψυχολογία δεν έχει τους απόλυτους κανόνες της φυσικής και των μαθηματικών. Ως ανθρωπιστική επιστήμη, επιχειρεί να συνδυάσει τις τεχνικές γνώσεις με την κρίση του ειδικού, την κλινική εμπειρία και τη συμμετοχή του θεραπευομένου. Οι ζωές μας έχουν πεπερασμένη διάρκεια και το φορτίο των υποχρεώσεων είναι μεγάλο. Είτε από απλό ενδιαφέρον για τη γνώση, είτε λόγω ενός προβλήματος, η μελέτη της ψυχολογίας είναι η πιο ενδεδειγμένη διέξοδος για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη διαχείριση των εσωτερικευμένων αναγκών. Το μέλλον θα φέρει νέες θεραπείες και φάρμακα, ενισχύοντας τον ήδη πλούσιο επιστημονικό χώρο.

Αν και το πώς σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και ενεργούμε είναι πολύ υποκειμενικό, το γεγονός ότι πολλοί έχουν ψυχολογικά προβλήματα δημιουργεί μια στέρεα και αντικειμενική βάση εμπειριών που χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες. Είναι καιρός να αποτινάξουμε τα ταμπού και να ασχοληθούμε πιο επιστημονικά με τον εαυτό μας. Μην παρατείνετε την αδιαφορία και μάθετε περισσότερα για τον κόσμο της ψυχολογίας. Με ή χωρίς τη συμπαράσταση εξειδικευμένων επιστημόνων, μπορείτε να αλλάξετε τον ρου της καθημερινότητας σας και να αποκτήσετε πιο ευαίσθητη προσέγγιση σε όλα.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…