Ισπανός ναυαγός περιπλανιόταν για 16 μήνες στον ωκεανό…

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Ισπανός ναυαγός περιπλανιόταν για 16 μήνες στον ωκεανό…Για 16 μήνες περιπλανιόταν στον Ειρηνικό ωκεανό… και κρατήθηκε στη ζωή, τρώγοντας χελώνες ή ψάρια και πίνοντας το αίμα χελώνας! Πριν μερικές ημέρες, το σκάφος του Ισπανόφωνου Jose Ivan «ξεβράστηκε» σε ατόλη των νησιών Μάρσαλ. Δυο ντόπιοι ανακάλυψαν τον άντρα φανερά αδυνατισμένο, με μακριά μαλλιά και γενειάδα. Η έκπληξη ήταν τεράστια, καθώς ο ναυαγός έφυγε από το Μεξικό το Σεπτέμβρη του 2012 και ενώ κατευθυνόταν προς το Ελ Σαλβαδόρ, έχασε τον προσανατολισμό του και διάνυσε περίπου 3.000 μίλια μέσα στον ωκεανό.

«Η φυσική του κατάσταση δεν είναι καλή, καθώς έχει χαμηλή αρτηριακή πίεση, αλλά σιγά σιγά αναρρώνει. Χρειάστηκε πολύ νερό και φαγητό για να γεμίσει δυνάμεις. Το πλοίο είναι εντελώς γδαρμένο και έχει ξεθωριάσει από το θαλασσινό νερό», αναφέρει ο Νορβηγός Ola Fjeldstad, φοιτητής Ανθρωπολογίας.

Σύμφωνα με τον Fjeldstad, ο ναυαγός ψάρευε και κυνηγούσε πουλιά με τα χέρια του, καθώς μέσα στο σκάφος δεν βρέθηκαν σύνεργα ψαρέματος, παρά μόνο μια χελώνα. Ήταν ντυμένος μόνο με το εσώρουχό του, όταν μεταφέρθηκε στο νησί Έμπον. Αυτή τη στιγμή, περιμένει τη μεταφορά του στην πρωτεύουσα Μαζούρο, καθώς το μοναδικό αεροπλάνο που μπορεί να προσγειωθεί στην περιοχή βρίσκεται υπό επισκευή. Δυστυχώς, από την περιπέτεια δεν επέζησε ο σύντροφός του, ο οποίος απεβίωσε πριν αρκετούς μήνες…

Ωστόσο, οι ιστορίες ναυαγών στον Ειρηνικό δεν είναι ασυνήθιστες. Το 2006, βρέθηκαν τρεις ψαράδες από το Μεξικό κοντά στα νησιά Μάρσαλ, με τη μικρή βάρκα τους να επιπλέει πάνω στον ωκεανό για εννέα μήνες. Οι άντρες κρατούνταν ζωντανοί χάρη στο νερό της βροχής, τα ωμά ψάρια και τα θαλασσοπούλια, ενώ παράλληλα έπαιρναν δύναμη από την ανάγνωση της Βίβλου. Το ίδιο συνέβη και το 1992 με δυο ψαράδες από το Κιριμπάτι που ήταν στη θάλασσα για 177 ημέρες πριν βρουν στεριά στη Σαμόα.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι στα νησιά Μάρσαλ στο Βόρειο Ειρηνικό κατοικούν σχεδόν 60.000 άτομα… σε 24 ατόλες, οι οποίες «στέκονται» μόλις δυο μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.