Ισλανδία, η χώρα του πάγου και της φωτιάς

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Η Ισλανδία βρίσκεται στις βορειοδυτικές εσχατιές της Ευρώπης και αποτελεί έναν από τους καλύτερους εναλλακτικούς προορισμούς.

Ιστορία

Η Ισλανδία, στα τέλη του 9ου αιώνα-αρχές του 10ου , οικείται από Βίκινγκς με αρχηγό τον Φλόκι, ακόλουθο του μυθικού Ράγκναρ Λόθαμποργκ. Ο χριστιανισμός φθάνει τον επόμενο αιώνα και μάλιστα ο επίσκοπος κάλεσε τους Ισλανδούς να «πνίξουν» τα είδωλα στον καταρράκτη που είναι γνωστός ως Γκονταφός. Η ιστορία είναι συγκεχυμένη καθώς κύρια πηγή είναι οι Ισλανδικές και Σκανδιναυικές Σάγκες, οι οποίες έχουν και μυθική-λογοτεχνική χροιά. Από τα λίγα που είναι γνωστά, πρώτος οικισμός είναι το Ρεϋκιαβίκ. Η Ισλανδία έχει το αρχαιότερο εν λειτουργία κοινοβούλιο του κόσμου -μετεξέλιξη  της συνέλευσης των πρώτων αποίκων- και φέρει το όνομα Αθίλγκι. Η Ισλανδία ακολουθεί την τύχη της ηπειρωτικής Σκανδιναβίας, κυρίως της Νορβηγίας και της Δανίας, αφού ήταν υπό την κυριαρχία τους. Την περίοδο 1918-1944 ήταν δυαδικό, σε προσωπική ένωση,  βασίλειο με την Δανία. Ανεξαρτητοποιήθηκε το 1944 και προκάλεσε δυσαρέσκεια στην γερμανοκρατούμενη Δανία.

Περιήγηση

Η Ισλανδία δεν φημίζεται για τα αξιοθέατα της, αλλά για τον φυσιολατρικό της χαρακτήρα. Ας δούμε όμως τι αξίζει να δεί κανείς:

  • Το Ρεϋκιαβίκ, η πρωτεύουσα και ο Χρυσός Κύκλος γύρω της με τα σημαντικότερα μέρη της χώρας
  • Ο Χρυσός Καταρράκτης/Gullfoss, τον θερμοπίδακα Geysir
  • Το παγόβουνο Vatnajokull
  • Τις πολυάριθμες λίμνες όπως τις Blue Lagoon, Κερίθ, Γιολκουσαρον και Μυτβαν
  • Τον καταρράκτη Γκόνταφος και τον Σβάρτιφος
  • Το Εθνικό Πάρκο Θινγκβελίρ
  • Την παραλία «Μαύρη» και αυτή των Διαμαντιών που είναι γεμάτη παγόβουνα
  • Εάν κυκλοφορείτε βράδυ, θα δείτε και το Βόρειο Σέλας ανάλογα και την εποχή

Διαμονή, εστίαση, πρόσβαση

Η εστίαση είναι βασισμένη στο ψάρι και στα αλιεύματα, καθώς υπάρχει παράδοση. Η διαμονή και η μετάβαση θέλει καλή προετοιμασία. Η μετάβαση είναι αεροπορική ανάλογα την εποχή, είτε απ’ευθείας, είτε μέσω Λονδίνου ή Φρανγκφούρτης.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.