ΙΣΛΑΜ, του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας, Εικαστικός

Ας ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι αυτό το βιβλίο, που εκδόθηκε το 2006 από τις εκδόσεις Ακρίτας είναι ήδη εξαντλημένο στον εκδότη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς πλέον να το βρει στο ράφι κάποιου βιβλιοπωλείου, στις βιβλιοθήκες, στα μεταχειρισμένα ή να το δανεισθεί από κάποιον φίλο που το έχει. Εγώ το αγόρασα μαζί με την εφημερίδα “Το Βήμα” που το διένειμε σε φωτοτυπική ανατύπωση, στην αρχή του 2016.

Η αλήθεια είναι ότι ανέκαθεν, εμείς, οι Έλληνες γνωρίζαμε το Ισλάμ κυρίως από την ιστορία (σταυροφορίες, πόλεμοι Βυζαντίου) που διδαχτήκαμε στα θρανία χωρίς να χρειασθεί να αποκτήσουμε πρόσθετες γνώσεις. Όμως η παροιμιώδης έκφραση “όταν δεν πάει το βουνό στον Μωάμεθ πάει ο Μωάμεθ στο βουνό” ίσχυσε τα τελευταία χρόνια με οδυνηρό τρόπο.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

“Τα συνταρακτικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και οι πολυσήμαντες τραγωδίες στο Αφγανιστάν και το Ιράκ έχουν ενισχύσει την αμοιβαία καχυποψία μεταξύ του Δυτικού και του Ισλαμικού κόσμου και έχουν φορτίσει με ποικίλα αισθήματα ανησυχίας την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στις συνθήκες αυτές το ενδιαφέρον για το Ισλάμ και τις πολιτικές του προεκτάσεις έχει διεθνώς αυξηθεί και η ανάγκη για μια συνοπτική σφαιρική γνώση της ισλαμικής θρησκείας είναι προφανής. Την ανάγκη αυτή καλύπτει το παρόν βιβλίο, το οποίο φέρει τη σφραγίδα του κύρους και της νηφαλιότητας που διακρίνει δια βίου τον συγγραφέα, τον αγαπητό σε όλους Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στα ελληνικά για το Ισλάμ”.

Επί πλέον οι ανατροπές των καθεστώτων σε ισλαμικές χώρες της βορείου Αφρικής και της μέσης ανατολής με ενδο-ισλαμικές διαμάχες μεταξύ σηιτών και σουνιτών, το τεράστιο κύμα μουσουλμάνων προσφύγων και μεταναστών, καθώς και το χρόνιο αίτημα των διαβιούντων στον τόπο μας μουσουλμάνων για ανέγερση τζαμιού έκανε ξαφνικά επιτακτική την ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση του Έλληνα πολίτη περί του Ισλάμ. Πράγμα που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν μολονότι η χώρα μας συγκαταλέγει στους πολίτες της και ένα σημαντικό πληθυσμό μουσουλμάνων στην περιοχή κυρίως της Θράκης.

Με αυτό το σκεπτικό, διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον το εν θέματι βιβλίο. Όπως λέγει ο συγγραφέας του είναι ουσιαστικά γραμμένο για τους φοιτητές ιερατικών σχολών. Είναι ένα επιστημονικό σύγγραμμα, με άφθονες παραπομπές στην βιβλιογραφία. Παρόλα αυτά είναι εύκολα προσπελάσιμο από μη ειδικούς, όπως εγώ. Τα νοήματα είναι απλά και κατανοητά και περιστρέφονται γύρω από τέσσερις ενότητες: Ρίζες, Πρωταγωνιστές, Βασικές αρχές, Ιστορική πορεία.

Ο όγκος των 508 σελίδων που αποτελούν το βιβλίο ας μη φοβίζει τον υποψήφιο αναγνώστη για τον απλό λόγο ότι ένα μεγάλο μέρος του αποτελούν οι υποσημειώσεις και η αναφορά στην βιβλιογραφία, που αφορούν τον ειδικό μελετητή αλλά προσπερνιώνται αδιάβαστες από τον απλό αναγνώστη. Η πλούσια εικονογράφησή του με λατρευτικούς χώρους και λοιπά στοιχεία του Ισλάμ βοηθεί την ευκολότερη ανάγνωση, όπως και το μικρό μέγεθος των κεφαλαίων και των έντιτλων υποκεφαλαίων κα παραγράφων.

Όταν τελείωσα την ανάγνωση του βιβλίου αναγνώρισα πόσο λίγα πράγματα ήξερα για τη θρησκεία αυτή. Σκέφτηκα τότε πως αν όλοι οι λαοί διάβαζαν βιβλία με τις θρησκείες “των άλλων”, ίσως μειωνόταν ο «ποτισμένος με ποτάμια αίματος» φανατισμός που τους χωρίζει και επικρατεί συχνά ακόμη και ανάμεσα σε ομάδες πιστών της ίδιας θρησκείας (ορθόδοξοι-καθολικοί, σηίτες-σουνίτες κλπ) και υπερίσχυε τελικά η αμοιβαία κατανόηση και σεβασμός.

Είναι γνωστό ότι όσο λιγότερο γνωρίζουμε κάτι, τόσο περισσότερο το φοβόμαστε. Βιβλία όπως αυτό συντείνουν στην αύξηση της μάθησής μας “για το άλλο”.

Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι πασίγνωστος, σεβαστός και αγαπητός ανά το πανελλήνιο σε σημείο που καθιστά περιττή κάθε δική μου προσθήκη.

Αν μπορέσετε να βρείτε ένα αντίγραφο του βιβλίου, μην το χάσετε.

«Ο συνεργάτης μας κ. Άρης Γαβριηλίδης είναι συγγραφέας και εικαστικός. Περισσότερα για αυτόν και το έργο του εδώ.»

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας, Εικαστικός

Influence:

Ο Άρης Γαβριηλίδης, οικονομολόγος, πρώην  διευθυντικό στέλεχος τραπεζών και επιχειρήσεων, ασχολείται ερασιτεχνικά με το γράψιμο…