Ιριδολογία- Υγεία μέσα από τα μάτια

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη

«Ιδού τα μάτια, ιδού το σώμα», είχε πει ο Ιπποκράτης. Τα μάτια είναι λοιπόν ο καθρέφτης της ψυχής αλλά και της υγείας του σώματος μας. Όσο περίεργο και να φαίνεται, ίσως μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση της υγείας μας μέσω των ματιών μας, με τη βοήθεια της ιριδολογίας.

Τι είναι

Η ιριδολογία είναι η επιστήμη που αξιολογεί τον ανθρώπινο οργανισμό αναλύοντας την ίριδα. Πρόκειται για μία μέθοδο εναλλακτικής ιατρικής, της οποίας τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαγνωστικά αλλά και προληπτικά. Η μέθοδος στηρίζεται στην υπόθεση ότι κάθε όργανο στο ανθρώπινο σώμα αντιστοιχεί σε ένα μέρος της ίριδος. Τα αποτελέσματα προκύπτουν ανάλογα με τα σημάδια, τις γραμμές, τις σκιές, τη θόλωση, τους χρωματισμούς και το σχήμα των ιρίδων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μελετώντας την ίριδα μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις πληροφορίες για όλη τη ζωή του ανθρώπου.

Ιστορία

Η ιριδολογία επινοήθηκε από τον Ούγγρο γιατρό Ignatz von Péczely τον 19ο αιώνα. Στα τέλη του 1840 όπου ο Peczely, παιδί ακόμα, στην προσπάθεια του να πιάσει μια κουκουβάγια, της έσπασε κατά λάθος το πόδι. Στο μάτι της κουκουβάγιας εμφανίστηκε τότε ένα σκούρο σημάδι, το οποίο με το πέρας του χρόνου και όταν κουκουβάγια γιατρεύτηκε, εξαφανίστηκε. Όταν μεγάλωσε, ξεκίνησε την δημιουργία του χάρτη του ματιού, παρατηρώντας τις ομοιότητες στις ίριδες ασθενών, που είχαν παρόμοιες ασθένειες. Εξίσου σημαντικός στην ιστορία της ιριδολογίας είναι και ο Σουηδός Niels Liljeqist.

Η μέθοδος

Η ανθρώπινη ίριδα είναι ένα από τα πιο σύνθετα και περίπλοκα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Εκεί μεταφέρονται συνεχώς πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση των οργάνων και των ιστών του σώματος. Όταν για παράδειγμα, οι ιστοί του σώματος μπαίνουν σε κατάσταση φλεγμονής, η όλη διαδικασία αποτυπώνεται στην ίριδα.

Η ιριδολογία θεωρείται μία ασφαλής, καθόλου παρεμβατική,απλή, ανώδυνη, χωρίς ακτινοβολία και γρήγορη διαδικασία αξιολόγησης της ανθρώπινης υγείας. Παρουσιάζει το πλεονέκτημα με μια ματιά να δούμε πανοραμικά την κατάσταση της υγείας του οργανισμού. Διατείνεται πως μπορεί να ανακαλύψει αδυναμίες πολύ πριν την εκδήλωση τους και πως είναι η μοναδική μέθοδος που επιτρέπει να ορίσουμε το βαθμό του στρες.

Η επίσκεψη σε κάποιο κέντρο ιριδολογίας κοστίζει περίπου από 75 έως 100 ευρώ για μια απλή διάγνωση. Ένα μηχάνημα εξετάζει την ίριδα του ματιού και κατόπιν βγάζει τα αποτελέσματα.

Η εφαρμογή της Ιριδολογίας

Η ιριδολογία μπορεί να εντοπίσει:

 • Τις γενετικές καταβολές ενός οργανισμού.
 • Τα όργανα ή τα συστήματα που είναι κατασκευαστικά πιο ευπαθή.
 • Καταστάσεις φλεγμονής των οργάνων, χρόνιας ευαισθησίας και εκφυλισμού.
 • Συγκεντρώσεις τοξινών στους ιστούς.
 • Παλαιά προβλήματα υγείας και τις ευαισθησίες που ενδεχομένως άφησαν. Καταστάσεις δυσλειτουργίας των οργάνων που έχουν μεν ξεκινήσει, αλλά που ακόμη δεν έχουν φτάσει στο σημείο εκδήλωσης συμπτώματος, κάτι που καθιστά την ιριδολογία χρήσιμη μέθοδο πρόληψης.
 • Τις αιτίες πίσω από τα συμπτώματα

Τι δεν κάνει η Ιριδολογία

Η Ιριδολογία, αν και χρήσιμη, δεν είναι αποδεδειγμένη επιστήμη και σίγουρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την επίσημη ιατρική. Πρόκειται για μία διαγνωστική και προληπτική μέθοδο που:

 • Δεν μπορεί να διαπιστώσει το φύλο του ανθρώπου.
 • Δε διαγιγνώσκει ασθένειες.
 • Δεν παρέχει στοιχεία για χειρουργικές επεμβάσεις που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια ολικής αναισθησίας.
 • Δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η ύπαρξη εγκυμοσύνης μέσω της Ιριδολογίας.
 • Δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτοί οι χολόλιθοι και πέτρες στους νεφρούς.
 • Η Ιριδολογία δεν μπορεί να διαπιστώσει την παρουσία ιών, παρασίτων, μικροβίων ή βακτηριδίων στο σώμα.

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.