ΙΡΙΔΑ, το σύστημα που αλλάζει το Δημόσιο

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Αναλυτικές πληροφορίες για την ΙΡΙΔΑ, το πρόγραμμα καταχώρησης, επεξεργασίας και αποστολής εγγράφων που φιλοδοξεί να εκσυγχρονίσει τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η εξυπηρέτηση στις δημόσιες υπηρεσίες είναι ένα δύσκολο ζήτημα και εμφανίζει συχνά καθυστερήσεις. Εδώ και λίγα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα μηχανοργάνωσης που έχει αλλάξει τα δεδομένα βοηθώντας εξαιρετικά στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση όλων των υποθέσεων.

Η γραφειοκρατία

Το δημόσιο φημίζεται για τις χρονοβόρες και απαρχαιωμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τίποτα δεν ανήκει σε κάποιον, δεν υπάρχει κανείς που να ελέγχει διεξοδικά ό,τι συμβαίνει και το έννομο συμφέρον διαχέεται σε τόσους πολλούς που τελικά το αποτέλεσμα είναι φτωχό και ενίοτε προβληματικό.

Τα πληροφοριακά συστήματα

Η ανάπτυξη της πληροφορικής είναι ο τομέας ο οποίος επηρέασε όσο κανένας άλλος τον τρόπο εργασίας, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στις υπηρεσίες. Τα μοντέρνα λογισμικά, οι επεξεργαστές κειμένου, τα υπολογιστικά φύλλα, οι παρουσιάσεις, τα ηλεκτρονικά σχέδια αλλά και ολοκληρωμένα προγράμματα εισαγωγής στοιχείων έφεραν την πολιτιστική επανάσταση που ζούμε στην εποχή μας. Η πρόσληψη υπαλλήλων με αξιοκρατικά κριτήρια μέσω του ΑΣΕΠ αύξησε πολύ και το επίπεδο μόρφωσης και εργατικότητας των υπαλλήλων βάζοντας τα θεμέλια για ένα ικανότερο δημόσιο τομέα.

ΙΡΙΔΑ

Το σύστημα ΙΡΙΔΑ έχει κατασκευαστεί από αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας και παραχωρείται δωρεάν σε όποια υπηρεσία το επιθυμεί. Πρόκειται για ένα διαδικτυακό πρόγραμμα καταχώρησης, επεξεργασίας και αποστολής εγγράφων. Οι αιτήσεις των πολιτών σκανάρονται και καταχωρούνται στο σύστημα. Οι υπάλληλοι μπαίνουν σε αυτό με κωδικό και αναρτούν την απάντηση. Όλα τα έγγραφα περνάνε ψηφιακά από τους προϊσταμένους που τα διαβάζουν και τα αναθέτουν, αν πρόκειται για αιτήσεις, ή τα μελετάνε και τα προσυπογράφουν αν πρόκειται για απαντήσεις. Τελικά η ΙΡΙΔΑ γίνεται μια επίσημη βάση δεδομένων στην οποία μπορεί κανείς να ανατρέξει με τον αριθμό πρωτοκόλλου για να εξετάσει την τύχη οποιουδήποτε εγγράφου.

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της

Σκεφτείτε τι αναβάθμιση είναι να αναδιοργανώνεται το σύστημα των εγγράφων από τα παλιά αρχεία, ντοσιέ και έντυπα που περνάγανε από τρία-τέσσερα γραφεία υπαλλήλων για να ελεγχθούν και να υπογραφούν χειρόγραφα σε μια ηλεκτρονική βάση που όλα γίνονται αυτόματα με ένα κλικ. Πραγματικά βελτιώνει ριζικά την εξυπηρέτηση, το χρόνο αναμονής και την ιχνηλάτηση όλων των ενεργών και αρχειοθετημένων υποθέσεων.
Είναι λοιπόν μια ακόμη επιτυχία του ελληνικού δημοσίου που παρέχεται μάλιστα δωρεάν αφού διατίθεται από τις ένοπλες δυνάμεις και ειδική ομάδα που έχει αναλάβει τη συντήρησή του. Εγχειρίδια θα βρείτε εδώ: https://web.yme.gov.gr/

Αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και προοπτικές

Όπως όλα τα προγράμματα, έτσι και η ΙΡΙΔΑ έχει περιθώρια βελτίωσης. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται αλλαγές και προστίθενται νέες δυνατότητες. Είναι πολύ σημαντικό ότι είναι ένα 100% κρατικό πρόγραμμα και το γεγονός ότι υπάρχει σε πολλές υπηρεσίες το καθιστά μέσο επικοινωνίας και ανταλλαγής εγγράφων χωρίς καμία άλλη διαμεσολάβηση μέσω email ή ταχυδρομείου. Όσο βελτιώνεται, τόσο το δημόσιο εξοπλίζεται και περνάει σε μια άλλη φάση που τίποτα δεν ξεχνιέται και δεν χάνεται. Το κράτος μας τελεί σε καθεστώς οικονομικής κρίσης και όποια παρέμβαση θέτει νέους όρους εργασίας και επικοινωνίας είναι ευεργετική. Η ΙΡΙΔΑ ήρθε για να μείνει και θα μεταμορφώσει σταδιακά ολόκληρο το δημόσιο τομέα εκσυγχρονίζοντας και τελειοποιώντας το έργο που παράγει.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…