Ιπποφαές: Οι ευεργετικές του ιδιότητες

Συντάκτης: Ειρήνη Στέφου

Το ιπποφαές είναι ένα φυτό που αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, αποτελεί ένα φυσικό τονωτικό για τον οργανισμό μας με θαυματουργές ιδιότητες. Η φύση μας προσφέρει απλόχερα όλα της τα προϊόντα ανά τους αιώνες και φαίνεται πως οι αρχαίοι μας πρόγονοι το γνώριζαν πολύ καλά αυτό και ήξεραν πώς να αξιοποιούν ανάλογα το καθένα..

Για να κάνουμε και ένα μικρό μάθημα ιστορίας, οι ιδιότητες αυτού του «μαγικού» φυτού αποκαλύφθηκαν από τον Μακεδόνα στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρο, όταν παρατήρησε πως τα άλογα του αφού έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του αποκτούσαν αντοχή δύναμη και το τρίχωμα τους άρχιζε να είναι πιο λαμπερό. Έτσι προέκυψε η σύνθετη αυτή λέξη από το ίππος (άλογο) και το φάος (φώς, λάμψη).

Ωστόσο, την αξία του συγκεκριμένου φυτού δεν γνώριζαν μόνο οι αρχαίοι Έλληνες, αλλά η χρήση του ήταν αρκετά διαδεδομένη τόσο στο Θιβέτ όσο και στην Κίνα. Εκτιμάται ότι αποτέλεσε τη βασική τροφοί των στρατευμάτων του Τζέγκινς Χαν. Στη Ρωσία από την άλλη, αποτελεί μέρος της διατροφής των αστροναυτών.

Το άριστο αυτό τονωτικό συγκαταλέγεται στις λεγόμενες «υπερτροφές», όπως η σπιρουλίνα, η αλόη, η γύρη, το τζίνσενγκ, το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες διαθέτει 190 πολύτιμες ουσίες οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν αντιοξειδωτική δράση. Η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C είναι περισσότερη από στη φράουλα, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, την ντομάτα, το καρότο. Διαθέτει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση. Οι πολυάριθμες θετικές επιρροές στον οργανισμό του ανθρώπου έχουν οδηγήσει στην προσφορά του στην αγορά ως συμπλήρωμα διατροφής, ως συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων. Από τους καρπούς του παράγονται μαρμελάδες και χυμοί.

Το ιπποφαές θα το βρείτε σε αποξηραμένη μορφή, σε καταστήματα που πωλούν βότανα ώστε να το χρησιμοποιήσετε αφέψημα ή να το προσθέσετε στις σαλάτες σας. Οι καρποί του έχουν πορτοκαλί χρώμα και έχουν επίσης όξινη γεύση. Κυκλοφορεί επίσης και σε μορφή ελαίου, συμπυκνωμένου χυμού, σε μορφή κάψουλας.

Συντάκτης: Ειρήνη Στέφου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.