Ιππασία: το άθλημα που εξευγενίζει το πνεύμα

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Εδώ και εκατοντάδες χρόνια το άλογο αποτελεί έναν πιστό φίλο του ανθρώπου, παραστάτη στις δύσκολες στιγμές και συνοδοιπόρο στα προβλήματα της καθημερινότητας. Το αγέρωχο αυτό ζώο, έχει πολεμήσει σκληρά σε μάχες, έχει δουλέψει στα χωράφια, έχει μεταφέρει φορτία και έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του πιο ικανού και έξυπνου θηλαστικού. Φυσικά στις μέρες μας, τα άλογα δεν κατέχουν τόσο εξέχουσα θέση στην καθημερινή μας ζωή όπως άλλοτε, μιας και η τεχνολογία έχει επέμβει για τα καλά κάνοντας τα πράγματα πολύ πιο εύκολα και βολικά. Πέρα όμως από ευνοϊκότερες συνθήκες ζωής, η κατάσταση αυτή μας έφερε την αποξένωση από τη φύση και τη στέρηση της πραγματικής ελευθερίας που μας χαρίζει η ένωση αυτή.

Και μέσα στους πολύκροτους ρυθμούς της πόλης, έρχεται ένα – όχι και τόσο διαδεδομένο- άθλημα να μας θυμίσει πώς είναι να έρχεσαι ξανά σε επαφή με τη φύση και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ώστε η επίδοσή σου να εξαρτάται από τη σωστή συνεργασία με ένα πλάσμα τόσο γοητευτικό και υπέροχο όπως είναι το άλογο.

Η ιππασία λοιπόν, είναι μία δραστηριότητα που δεν κάνει διακρίσεις. Απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, σε άτομα που δεν έχουν απαραίτητα καλή φυσική κατάσταση αλλά ελκύονται πολύ από την ανάγκη τους να γνωρίσουν και να συναναστραφούν με το αγέρωχο αυτό ζώο. Φυσικά, πριν ξεκινήσει κάποιος ιππασία, είναι απαραίτητο να γνωρίζει πως η σχέση του αναβάτη με το άλογο είναι ιδιαίτερη και αμφίδρομη, γι’ αυτό αν δεν έχει σκοπό να αναπτύξει έναν ισχυρό δεσμό με το ζώο, είναι καλύτερο να μη δοκιμάσει καθόλου.

Το άθλημα της ιππασίας

Η ιππασία είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα. Μπορεί οι περισσότεροι να το έχουμε στο μυαλό μας ως σπορ της αριστοκρατίας στην Ευρώπη της Αναγέννησης, όμως αυτό που αγνοούμε είναι πως το άθλημα έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά στην Ελλάδα του 680 π.Χ. με την μορφή των αρματοδρομιών, ενώ από το 648 π.Χ. οι ιπποδρομίες αποτελούσαν τα δύο από τα δέκα Ολυμπιακά αγωνίσματα.

Με το πέρασμα των χρόνων, η ιππασία έγινε ένα από τα πιο αγαπητά, αλλά και κοπιαστικά αθλήματα, αφού όχι μόνο οι κανόνες είναι οι ίδιοι για γυναίκες και άνδρες ιππείς, αλλά η επιβράβευση αφορά τόσο την επίδοση όσο και την εμφάνιση της ομάδας ιππέα-αλόγου, που οι δυο τους αναπτύσσουν μία ιδιαίτερη σχέση. Στην ιππασία, απαιτείται σκληρή δουλειά και αφοσίωση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ τόσο η εμπειρία του αναβάτη με το άλογό του, όσο και οι πολύχρονες προπονήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε εντυπωσιακές ασκήσεις που αφήνουν άφωνο το κοινό.

Στις μέρες μας, η ιππασία είναι ένα αρκετά δημοφιλές, για τα δεδομένα της χώρας μας, άθλημα με πολλούς αναπτυσσόμενους ομίλους να εδρεύουν σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, χαρίζοντας σε μικρούς και μεγάλους την υπέροχη εμπειρία της επαφής με το άλογο. Σε έναν ιππικό όμιλο, ο εν δυνάμει ιππέας, συνεργάζεται με ειδικούς εκπαιδευτές που τον εισάγουν σταδιακά στα μυστικά του αθλήματος, συνήθως σε ειδικά διαμορφωμένα αγροκτήματα με εκπαιδευμένα άλογα και καθ’ όλα φυσικές διαδρομές που γεμίζουν τον αναβάτη χαρά και γαλήνη.

Τα οφέλη της ιππασίας για τον ιππέα

Όπως όλα τα αθλήματα, έτσι και η ιππασία μπορεί να μας χαρίσει πολλαπλά οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία. Μπορεί να μην το έχουμε στο μυαλό μας ως ένα ομαδικό σπορ, όμως ακριβώς τέτοιο είναι μιας και υπάρχει άμεση συνεργασία και αλληλεπίδραση με το άλογο, που δε χρειάζεται ούτε να το φοβόμαστε αλλά όμως ούτε και να το υποτιμούμε. Μερικά από τα πλεονεκτήματα της ιππασίας για την υγεία μας παραθέτονται παρακάτω:

  • Αναπτύσσει τη συμμετρία του σώματος ενώ βελτιώνει την ισορροπία και μας βοηθά να κινούμαστε σωστότερα, χωρίς να επιβαρύνουμε τη μέση ή την πλάτη μας.
  • Βελτιώνει την αντοχή και τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων.
  • Βοηθά στην ανάπτυξη των μυών του σώματος ενώ το ορθό κάθισμα μειώνει τα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη.
  • Βοηθά στον συντονισμό των κινήσεων ενώ παράλληλα οξύνει την αντίληψη και τα αντανακλαστικά του ιππέα.
  • Συμβάλει στην αύξηση της προσοχής, της κινητικής ικανότητας και του προσανατολισμού.
  • Βοηθάει τον αναβάτη να ξεπεράσει φόβους όπως η συναναστροφή με τα άλογα ή τα ζώα εν γένει.
  • Αυξάνει την κοινωνικότητα, τον αυτοσεβασμό και την αυτοπεποίθηση του ατόμου ενώ τον μετατρέπει σε πιο εξωστρεφή και ανέμελο.
  • Καλλιεργεί μία αρμονικότερη σχέση του αναβάτη με τη φύση ενώ διεγείρει την αγάπη του για τα ζώα.
  • Αναπτύσσει τον αυτοέλεγχο, την υπομονή, την επιμονή και την εργατικότητα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε πως η ιππασία μπορεί να μας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα που όχι μόνο συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία του οργανισμού μας, αλλά επίσης διαμορφώνουν στοιχεία του χαρακτήρα μας και πολλές φορές μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Έτσι λοιπόν, θα ήταν ιδανικό για κάποιον επίδοξο ιππέα, να ξεκινήσει τις πρώτες του επαφές με το άθλημα σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία, έτσι ώστε να μπορέσει πιο εύκολα να απορροφήσει όλα τα στοιχεία αυτά.

Θεραπευτική ιππασία

Τα τελευταία χρόνια, οι ιππικοί όμιλοι έχουν αναπτύξει κάποια ιδιαίτερα προγράμματα Θεραπευτικής ιππασίας, τα οποία απευθύνεται σε άτομα με ειδικές ανάγκες ή περιορισμένες δυνατότητες και σκοπό έχουν την επίτευξη του θεραπευτικού στόχου χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως αντικαθιστούν τις παραδοσιακές ιατρικές μεθόδους. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως, η επαφή με τα άλογα και τη φύση αλλά και η ιππασία σαν φυσική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει πολύ τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά, ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από ορισμένα προβλήματα υγείας, ανακουφίζοντάς τους σε μεγάλο βαθμό από αυτά.

Τα προγράμματα θεραπευτικής ιππασίας πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με κατάλληλο προσωπικό και ειδικά εκπαιδευμένα άλογα ενώ χρησιμοποιείται συγκεκριμένος εξοπλισμός και εξατομικευμένες θεραπευτικές μέθοδοι ή παιδαγωγικά μέσα.

Η ιππασία είναι ένα από τα πιο ελεύθερα, ειρηνικά και ευγενικά αθλήματα που απαιτεί τη συνεργασία σώματος, πνεύματος και συναισθημάτων για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αν σας γοητεύει η ιδέα λοιπόν, δεν έχετε παρά να αναζητήσετε τον πλησιέστερο στην πόλη σας ιππικό όμιλο και να κάνετε μία πρώτη γνωριμία με τον ιδιαίτερο και μαγικό της κόσμο.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…