Ίωση είναι, θα περάσει

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Ίωση είναι, θα περάσει Βρισκόμαστε ήδη στον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου με τον χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών. Από καιρό το κρύο και η βροχή έχουν κάνει την εμφάνισή τους κλείνοντας στο σπίτι πολλή κόσμο με συμπτώματα όπως κόπωση, ρίγη, πυρετό, πονόλαιμο κλπ. Το γνωστό «κρύωμα» που ακούμε να λένε έχει την τιμητική του αυτούς τους μήνες παρεμποδίζοντας τη φυσιολογική ροή της καθημερινότητάς μας και δοκιμάζοντάς μας λίγο μέχρι να κάνει τον κύκλο του και να εξασθενίσει. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως μέχρι την ηλικία των 70 ετών, ο μέσος ενήλικας θα περάσει περίπου 200- 250 ιώσεις.

Η ίωση του χειμώνα

«Μην βγαίνεις έξω, θα κρυώσεις», ακούγαμε την μητέρα μας να μας προειδοποιεί για τους κινδύνους του χειμωνιάτικου καιρού. Με αυτή τη λογική, οι περισσότεροι πιστεύουν πως μία ίωση οφείλεται στο κρύο. Όμως οι χαμηλές θερμοκρασίες, αυτές καθ’ αυτές, δεν είναι ικανές να προκαλέσουν λοίμωξη στον οργανισμό μας. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι πως η ψύχρα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη των μικροβίων, αλλά και για την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ακόμη, ο άσχημος καιρός μας αναγκάζει να μαζευόμαστε σε κλειστούς χώρους όπου η μετάδοση κάποιας ασθένειας γίνεται πολύ εύκολα.

Απλό κρυολόγημα ή γρίπη;

Είναι σύνηθες το φαινόμενο να μπερδεύουμε τα συμπτώματα της απλής ίωσης με αυτά της γρίπης και όχι άδικα αφού μοιάζουν αρκετά. Είναι και οι δύο λοιμώξεις του αναπνευστικού με το κοινό κρυολόγημα να εκδηλώνεται πιο ήπια, με συνάχι και καταρροή και να εξασθενεί σε 3-4 ημέρες. Από την άλλη πλευρά, η γρίπη προκαλείται από τον ομώνυμο ιό, είναι σοβαρότερη και συχνά εκδηλώνεται με συνάχι, βήχα, πυρετό, κακουχία ή και δύσπνοια. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται προσοχή ενώ θα ήταν φρόνιμη μία επίσκεψη στον γιατρό.

Ίωση είναι, θα περάσει

Προλάβετε το κρυολόγημα

Ακόμα και τον χειμώνα υπάρχουν τρόποι ώστε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να προστατευτούμε έτσι από τις ιώσεις της εποχής. Πρώτο και βασικότερο βήμα είναι η εξασφάλιση μίας ισορροπημένης και καλής ποιότητας διατροφής. Βάλτε στα γεύματά σας περισσότερα φρούτα και λαχανικά εξασφαλίζοντας έτσι την απαραίτητη βιταμίνη C που χρειάζεστε για έναν θωρακισμένο οργανισμό. Επίσης, μην αφήνετε ποτέ τον εαυτό σας πεινασμένο, ειδικά όταν έχετε να αντιμετωπίσετε μία δύσκολη ημέρα γεμάτη υποχρεώσεις. Με την ίδια λογική, εξίσου απαραίτητη με τη διατροφή είναι η ξεκούραση. Αφήστε τον εαυτό σας να χαλαρώσει στο τέλος της ημέρας και να ευχαριστηθεί έναν καλό ύπνο για τουλάχιστον 6-8 ώρες.

Επόμενο βήμα είναι η διατήρηση της σωστής υγιεινής. Προκειμένου να αποφύγετε τις επισκέψεις των δυσάρεστων μικροβίων, φροντίστε να αερίζετε καθημερινά για αρκετή ώρα τα δωμάτια του σπιτιού σας. Ακόμη, υιοθετήστε μία σωστή τακτική κατά το πλύσιμο των χεριών. Αυτό προϋποθέτει καλό πλύσιμο με σαπούνι και χλιαρό νερό όχι μόνο μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα αλλά κάθε φορά που θα έρθετε σε επαφή με κάποια τροφή ή επιφάνεια όπως το τηλέφωνο, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης, τα χαρτονομίσματά σας κ.α. Τέλος, αποφύγετε όσο είναι δυνατό και σε λογικά πλαίσια τις χειραψίες και τις πολύ στενές επαφές με κόσμο.

Πως να περάσετε «ελαφρά» το κρυολόγημα

Μπορεί να ακολουθήσατε κατά γράμμα τις παραπάνω συμβουλές όμως δεν καταφέρατε να αποφύγετε την ίωση. Τι να κάνετε ώστε να αναρρώσετε γρήγορα και ανώδυνα;

· Αρχικά, χαρίστε στον εαυτό σας την απαραίτητη ξεκούραση. Χαλαρώστε λίγο από τη δουλειά και πάρτε τον χρόνο σας ώστε να αναρρώσετε όπως πρέπει.

· Βάλτε στην καθημερινότητά σας άφθονα υγρά όπως νερό, φρέσκους χυμούς και ζεστά αφεψήματα βοτάνων. Ιδανικά για το κρυολόγημα είναι το χαμομήλι και το φασκόμηλο

· Προτιμήστε ζέστες σούπες για την ώρα του φαγητού.

· Προμηθευτείτε καραμέλες για το λαιμό, αλλά αποφύγετε τα αντιβιοτικά. Ο οργανισμός σας ξέρει να διαχειριστεί την κατάσταση και να καταπολεμήσει τον εισβολέα.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…