Ιωάννης Σπηλιώτης: Ο Έλληνας ογκολόγος που δήλωσε πως «ο καρκίνος νικιέται»

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Αισιόδοξα μηνύματα για την αντιμετώπιση του καρκίνου στέλνει ο χειρουργός-ογκολόγος, Ιωάννης Σπηλιώτης,  ο οποίος παρουσιάζοντας πριν από μερικές ημέρες τα νέα δεδομένα για την θεραπεία του,  εκτίμησε πως από μία θανατηφόρα νόσο σε 10 χρόνια θα είναι μία χρόνια ασθένεια. 

Πληροφορίες για τον ογκολόγο Ιωάννη Σπηλιώτη

Ο χειρουργός κ. Σπηλιώτης είναι διευθυντής Κλινικής Αντιμετώπισης Περιτοναϊκής Κακοήθειας και της Χειρουργικής Ογκολογίας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Ο καρκίνος σήμερα θεραπεύεται

Μιλώντας πριν λίγες ημέρες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ,  ο κ. Σπηλιώτης τόνισε χαρακτηριστικά :«Πράγματι ο καρκίνος με τη μορφή που σήμερα απαντάται σε πάρα πολλές περιπτώσεις θεραπεύεται. Έχουν γίνει μεγάλες πρόοδοι στη φαρμακολογία, ενώ υπάρχουν και καινούριες τεχνολογίες» .

«Για παράδειγμα, ένας ασθενής που νοσούσε με καρκίνο το 1980 το ποσοστό της μακροχρόνιας επιβίωσής του, δηλαδή να υπερβαίνει τα 5 με 10 χρόνια, άγγιζε μόλις το 15 με 20%. Το 2010 η μακροχρόνια επιβίωση αγγίζει το 75 με 80%» είπε συγκεκριμένα, υποστηρίζοντας πως μέσα στα τελευταία 40 χρόνια άλλαξαν πάρα πολλά πράγματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου. 

Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο

Ωστόσο, ο κ. Ιωάννης Σπηλιώτης αναφέρθηκε στην σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, δηλαδή της πρόληψης. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Όσο πιο έγκαιρα διαγνωστεί ένας καρκίνος, τόσο πιο ιάσιμος είναι.»

Ωστόσο, διευκρίνισε πως  υπάρχουν ορισμένες μορφές καρκίνου που εξακολουθούν να είναι δύσκολα θεραπεύσιμες. Όπως είναι:

 • ο καρκίνος στο πάγκρεας
 • ο καρκίνος στον εγκέφαλο

«Τα τελευταία 20 χρόνια, μετά την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος γνωρίζουμε μία σειρά από νέα γενετικά μονοπάτια και μπορούμε να παρέμβουμε στους μηχανισμούς καρκινογένεσης. Υπάρχουν επίσης εξελίξεις στη νέα τεχνολογία. Εγκαταλείφθηκε πια η κλασική χειρουργική. Μιλάμε για άλλες τακτικές. Η ακτινοθεραπεία μάς έφερε στην επιφάνεια καινούρια μηχανήματα» ανέφερε.

Ιωάννης Σπηλιώτης: Ο Έλληνας ογκολόγος που δήλωσε πως «ο καρκίνος νικιέται»

Η χώρα μας έχει υψηλό επίπεδο φροντίδας

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον ΣΚΑΪ, η χώρα μας έχει πολύ υψηλό επίπεδο ογκολογικής φροντίδας στον ασθενή. «Όλο αυτό το διάστημα της κρίσης κανένας ασθενής δεν στερήθηκε τη θεραπεία του»,  διευκρίνισε.

Τι σημαίνει πρόληψη

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου ως προς το τι πρέπει να κάνει ένας ενήλικας για την πρόληψη του καρκίνου, αναφέρθηκε σε μία σειρά από εξετάσεις που πρέπει να γίνονται συχνά.  Και αυτές είναι οι εξής:

 • Η μαστογραφία
 • Το τεστ ΠΑΠ
 • Η ετήσια εξέταση από το γιατρό τους
 • Η ψηλάφηση των μαστών κάθε μήνα για τις γυναίκες
 • Η εξέταση του PSA για τους άνδρες
 • Η κολονοσκόπηση

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καρκίνος του μαστού και εγκυμοσύνη

______________________

Αναφερόμενος στους παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου, δήλωσε:

 • η καθιστική ζωή
 • το γρήγορο φαγητό
 • το κάπνισμα

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…