Ιωάννινα: η πόλη των Ασημουργών

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Τα Ιωάννινα είναι γνωστή και σαν πόλη των ασημουργών, και αυτό μπορεί εύκολα κάποιος να το διαπιστώσει πηγαίνοντας μια βόλτα σ’ αυτή την πανέμορφη πόλη της Ηπείρου.

Η ιστορία της ασημουργίας

Η Γιαννιώτικη τέχνη ξεκινάει την ιστορία της περίπου με την ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων. Από αναφορές γνωρίζουμε ότι το ασήμι δουλεύεται από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, καθώς επίσης και τουρκικά έγγραφα μας δείχνουν ότι το 1430 ο κλάδος της ασημουργίας βρίσκεται στην ακμή του. Ο Αλή Πασάς είχε μαζέψει τους καλύτερους τεχνίτες με αποτέλεσμα τα ‘’γιαννιώτικα ασημικά’’ , να αναγνωρίζονται ως τα καλύτερα του είδους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας υπάρχουν στοιχεία για την εμπορική και την εξαγωγική δραστηριότητα προϊόντων αργυροχοΐας σε περιοχές όπως το Βελιγράδι, την Βενετία, την Βιέννη ακόμη και την Ρωσία.

Τα Ιωάννινα του σήμερα, η πόλη του Αλή Πασά επί τουρκοκρατίας, αποπνέει έναν αέρα ανατολής και παρελθόντος, τόσο στο κάστρο του όσο και στο νησάκι (το μοναδικό κατοικημένο νησί που βρίσκεται στο κέντρο της λίμνης Παμβώτιδας). Στο κάστρο και συγκεκριμένα στο Ιτς Καλέ βρίσκεται το «Θησαυροφυλάκιο» (παράρτημα του Βυζαντινού Μουσείου), όπου και στεγάζεται έκθεση αργυροχοΐας.

Η ασημουργία του σήμερα

Οι αργυροχρυσοχόοι, γνήσιοι κληρονόμοι των παλιών Γιαννιωτών μαστόρων δημιουργούν μοναδικά κομψοτεχνήματα με μεράκι και αγάπη για τον τόπο και συμβάλλουν στη διατήρηση της αυθεντικής λαϊκης παράδοσης του Νομού Ιωαννίνων.

Μέχρι και στις μέρες μας εξακολουθούν να υπάρχουν εργαστήρια που παράγουν έργα τέχνης με παραδοσιακές τεχνικές. Κάποια από αυτά είναι: σκαλιστά σκεύη, σκαλιστά εκκλησιαστικά αντικείμενα, όπως καντήλια και εικόνες, χυτά αντικείμενα, όπως κουτάλια γλυκού και σερβίτσια, χυτά φωτιστικά, τα συρματερά ή φιλιγκράν κοσμήματα και σκεύη, που κατασκευάζονται εξολοκλήρου από σύρμα στριμμένο σε σχέδια, όλο με το χέρι και τέλος τα Βυζαντινά και Αρχαϊκά κοσμήματα.

Πηγαίνοντας στο νησάκι με το καραβάκι θα διαπιστώσετε κατευθείαν ότι τα κοσμήματα που πωλούνται έχουν κάτι μοναδικό. Σε κάθε δρομάκι υπάρχουν καταστήματα με προϊόντα γιαννιώτικης τέχνης και το ασήμι επικρατεί παντού.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…