Συνέντευξη Σάκη Γκουζώνη

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Το διαδίκτυο αποτελεί διέξοδο για πολλούς νέους καλλιτέχνες. Μπορούν να προωθήσουν ελεύθερα τη δουλειά τους, χωρίς περιορισμούς από δισκογραφικές εταιρείες. Επίσης οι μουσικοί, γίνονται γνωστοί σε συναδέλφους τους αλλά και στο ευρύ κοινό λόγω της ελευθερίας του internet. Καλλιτέχνες έχουν φτάσει στο σημείο να έχουν μεγάλη αναγνώριση με αυτόν τον τρόπο προώθησης κάτι που αρχίζουμε νε το συναντάμε και στη χώρα μας. Ο Σάκης Γκουζώνης είναι ένας νέος συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει φτάσει να έχει στην προσωπική του σελίδα στο MySpace πάνω από 200.000 φίλους της μουσικής του! Εξηγεί στους αναγνώστες τους www.flowmagazine.gr την επιρροή του διαδικτύου στην προώθηση της μουσικής του και τα εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει ένας νέος συνθέτης.

– Σε ποιο μουσικό είδος θα τοποθετούσατε τον εαυτό σας;

– Στο είδος της ηλεκτρονικής και κινηματογραφικής μουσικής.

– Είστε αυτοδίδακτος ή έχετε κάνει κάποιες σπουδές;

– Είμαι αυτοδίδακτος. Στην εφηβεία μου είχα αποφασίσει να εγγραφώ σε ωδείο. Μέσα σε μερικούς μήνες είχα ολοκληρώσει μαθήματα τριών ετών, μιας και αυτά που δίδασκαν στο ωδείο τα είχα έμφυτα μέσα μου. Το μόνο που στην ουσία έμαθα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ήταν η δυτική μουσική γραφή, ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας μεταξύ των μουσικών.

– Ποιο τραγούδι είναι αυτό που έχει γίνει μεγαλύτερη επιτυχία;

– Από τη μέχρι τώρα ανταπόκριση του κόσμου, τα e-mails που έχω λάβει, τα δημόσια σχόλια που έχω διαβάσει και τις ψηφοφορίες που έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται, καταλαβαίνω ότι διαφορετικά μουσικά κομμάτια αγγίζουν διαφορετικούς ακροατές σε διαφορετικές χώρες με διαφορετικό πολιτισμό. Αν έπρεπε οπωσδήποτε να πω μόνο ένα, θα έλεγα το Anthem Of Love.

– Τη δεκαετία του 90 (που δεν γινόταν ευρεία χρήση του διαδικτύου), όταν αρχίσατε να ασχολείστε με τη μουσική, ποιος ήταν ο στόχος σας;

– Στις αρχές της δεκαετίας του 90 ήμουν πολύ μικρός, μόλις είχα τελειώσει το δημοτικό. Δεν έκανα τότε χρήση του διαδικτύου, ούτε είχα κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Έκανα αυτό που μου άρεσε, να παίζω και να γράφω μουσική. Με το διαδίκτυο, όσον αφορά την προώθηση της μουσικής μου μέσω αυτού, ασχολούμαι από τα τέλη του 2007 και το πρώτο site κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποίησα είναι το MySpace, το οποίο χρησιμοποιώ μέχρι και σήμερα μαζί με μερικά ακόμη.

– Πώς καταφέρατε να έχετε πάνω από 200.000 φίλους στο myspace;

– Με πάρα πολύ κόπο και ατέλειωτες ώρες δουλειάς. Ειδικά όταν πρωτοξεκίνησα τη σελίδα μου στο MySpace τον Οκτώβριο του 2007, δούλευα πάνω στη μουσική μου σελίδα έως και 14 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Ο πρώτος χρόνος ήταν εξαιρετικά δύσκολος και επίπονος. Αργότερα, άρχισαν να με βοηθούν οι fans της μουσικής μου, διαδίδοντας τη μουσική μου στους φίλους τους και οι φίλοι αυτών στους δικούς τους φίλους. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω δημοσιογράφους, dj’s, ραδιοφωνικούς παραγωγούς εντός και εκτός Ελλάδας και κυρίως τους ακροατές της μουσικής μου για τη μακρόχρονη υποστήριξή τους. Χωρίς τη βοήθεια όλων αυτών των πολύτιμων ανθρώπων που γνώρισα στο MySpace, δεν θα είχα φτάσει στο σημείο να διατηρώ σήμερα την πιο δημοφιλή και την πρώτη σε επισκεψιμότητα ελληνική μουσική σελίδα στο MySpace τα τελευταία τρία χρόνια.

– Θεωρείτε ότι διευκολύνει το είδος της μουσικής σας για την απήχηση που έχετε στο internet;

– Όχι. Το πόσο δημοφιλής είναι ένας καλλιτέχνης έχει να κάνει κυρίως με δύο πράγματα, με το αν έχει ταλέντο και με το αν διαφημίζεται. Για παράδειγμα, ένας καλλιτέχνης που διαφημίζεται πολύ έντονα χωρίς η μουσική του να μιλά στην καρδιά του ακροατή, θα έρθει η μέρα που θα σταματήσει να υπάρχει στη μουσική σκηνή. Από την άλλη ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης αν δε διαφημιστεί, δε θα γίνει ευρύτερα γνωστός. Τα σημερινά sites κοινωνικής δικτύωσης είναι το καταλληλότερο έδαφος για να ξεκινήσει η διαφήμιση ενός καλλιτέχνη από στόμα σε στόμα και από υπολογιστή σε υπολογιστή.

– Ποιά είναι η στρατηγική προώθησης των τραγουδιών σας;

– Για τη στρατηγική προώθησης της μουσικής μου θα μπορούσα κυριολεκτικά να γράψω ένα πολυσέλιδο βιβλίο. Η ερώτηση αυτή δε μπορεί να απαντηθεί αναλυτικά στα πλαίσια μιας συνέντευξης. Επιγραμματικά, θα μπορούσα να πω ότι χρησιμοποιώ το επίσημο website μου http://www.SakisGouzonis.com το ,οποίο προσπαθώ να διαφημίζω όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα από sites κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο, στέλνω όλα τα τελευταία νέα μου μαζί με μερικά δωρεάν MP3 tracks σε όσους έχουν εγγραφεί στο δωρεάν e-newsletter μου και χρησιμοποιώ κατά κύριο λόγο το διαδικτυακό ραδιοφώνο και πολύ λιγότερο το αναλογικό, μιας και είναι ελάχιστοι οι αναλογικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί σήμερα που δεν έχουν μπει στη νοοτροπία της playlistκαι ακόμα πιο λίγοι οι μουσικοί παραγωγοί που θα παρουσιάσουν ένα νέο καλλιτέχνη που δεν ανήκει σε κάποια δισκογραφική εταιρία. Αυτές είναι ελάχιστες από τις βασικές κινήσεις που ένας νέος καλλιτέχνης μπορεί να κάνει σήμερα για να προωθήσει τη μουσική του.

– Έχετε κάποιον καλλιτέχνη ως πρότυπο;

– Αρκετούς. Ο Jean Michel Jarre, ο Vangelis, ο Yanni, ο James Horner, ο Danny Elfman, ο John Williams και ο Alan Silvestri είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που αποτελούν πρότυπο για μένα.

– Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να προωθήσει τη δουλειά του μέσω internet;

– Θα τον συμβούλευα να επισκεφτεί ο ίδιος όλα τα γνωστά και μεγάλα sites κοινωνικής δικτύωσης για να δει τί δουλεύει για αυτόν και τί όχι. Αφού αποφασίσει ποια sites κοινωνικής δικτύωσης θα χρησιμοποιήσει για την καθημερινή προώθηση της μουσικής του, να κάνει απαραιτήτως συχνά διαλείμματα. Η υγεία ενός ανθρώπου είναι πολύ πιο σημαντική από το marketing.

– Είναι πλέον το internet η μόνη διέξοδος για να προωθήσει κανείς τη δουλειά του;

– Πιστεύω πως ναι. Λόγω της καθημερινής επαφής που έχω με καλλιτέχνες κυριολεκτικά από ολόκληρο τον κόσμο, κανένας καλλιτέχνης δεν περιμένει πλέον να υπογράψει κάποιο δισκογραφικό συμβόλαιο, μιας και οι δισκογραφικές δεν έχουν πια την οικονομική δυνατότητα να επενδύσουν σε έναν εντελώς άγνωστο καλλιτέχνη. Στις μέρες μας, οι δισκογραφικές δε ρισκάρουν και ασχολούνται μόνο με καλλιτέχνες που έχουν ήδη το δικό τους κοινό. Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι το γιατί ένας νέος καλλιτέχνης που έχει ήδη το δικό του κοινό, που έχει πετύχει σε αυτό που κάνει, να επιθυμεί να συνεργαστεί με μια δισκογραφική. Το διαδίκτυο είναι η δισκογραφική εταιρία των νέων καλλιτεχνών σήμερα. Αν αξίζεις, θα προχωρήσεις. Αν έχεις ταλέντο και όρεξη για δουλειά, θα τα καταφέρεις.

– Αποδεικνύεται προσοδοφόρο μέσο το διαδίκτυο;

– Όταν χρησιμοποιείται σωστά, ναι. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αν ένας καλλιτέχνης αρχίσει να ασχολείται σήμερα με το διαδίκτυο, θα αρχίσει από αύριο να βγάζει χρήματα. Αυτό θα γίνει αργότερα. Απαιτείται σκληρή δουλειά προτού ένας καλλιτέχνης αρχίσει να έχει έσοδα από το διαδίκτυο.

– Σας πλησιάζουν πλέον οι δισκογραφικές μετά την επιτυχία που έχετε σημειώσει;

– Το θέμα δεν είναι αν με πλησιάζουν οι δισκογραφικές, αλλά αν εγώ πλησιάζω αυτές. Κάθε βοήθεια είναι δεκτή, ωστόσο, δεν είμαι και τόσο σίγουρος για το τί παραπάνω μπορεί να μου προσφέρει πλέον μια δισκογραφική εταιρία. Ίσως μια ακόμη θέση στα ράφια των δισκοπωλείων (για τον ελάχιστο καιρό που θα υπάρχει ακόμα το CD ως μέσο διάδοσης της μουσικής) και ενδεχομένως μια θέση στα επίσημα ελληνικά charts. Όταν πραγματικά τις χρειαζόμουν, ήταν απούσες. Τώρα που η μουσική μου ταξιδεύει σε 217 χώρες, αναρωτιέμαι τί παραπάνω θα μπορούσαν να μου προσφέρουν.

– Πώς δικαιολογείται το γεγονός πως η θέαση των τραγουδιών σας στο youtubeείναι αισθητά μικρότερη από τους φίλους σας στο myspace;

– Δεν έχω λογαριασμό στο YouTube και προς το παρόν δεν το χρησιμοποιώ για την προώθηση της μουσικής μου. Απαιτείται τεράστια προώθηση για να συγκεντρώσει πολλές θεάσεις ένα videoστο YouTube, ανεξάρτητα από το πόσο γνωστός ή άγνωστος είναι ένας καλλιτέχνης. Ο κάθε καλλιτέχνης επιλέγει τα sites εκείνα στα οποία θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα. Πέρα από αυτό, οι fans που μπορούν να αγοράσουν τα δικά μου albums, τα αγοράζουν, βοηθώντας με οικονομικά, ενώ αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα λαμβάνουν μερικά δωρεάν MP3 tracks μέσω του δωρεάν e-newsletter μου. Όταν κάποιος με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχει ήδη στη βιβλιοθήκη του τη μουσική μου, δεν υπάρχει λόγος να ψάξει στο YouTube ή αλλού. Τέλος, για κανένα από τα κομμάτια μου δεν έχει γυριστεί κάποιο επαγγελματικό videoclip. Αν στο άμεσο μέλλον συνεργαστώ με κάποιο σκηνοθέτη, τότε, θα χρησιμοποιήσω και το YouTube.

– Υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση από συναδέλφους σας, επειδή έχετε γίνει γνωστός από το internet και όχι από κάποια δισκογραφική;

– Μέχρι σήμερα δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο περίεργο περιστατικό. Πιο μεγάλο πρόβλημα νομίζω πως αντιμετωπίζουν τα παιδιά που βγαίνουν από reality shows και μουσικά τηλεπαιχνίδια, παρά κάποιος που δούλεψε σκληρά μέσα και έξω από το διαδίκτυο για να φτάσει εκεί που είναι σήμερα. Τίποτα δε μου έχει χαριστεί. Ό,τι έχω καταφέρει μέχρι σήμερα είναι αποτέλεσμα προσωπικής σκληρής δουλειάς και αυτό το αναγνωρίζουν όλα τα παιδιά με τα οποία έχω συνεργαστεί.

– Υπάρχει κάποιο σχόλιο που έχετε λάβει από το κοινό σας και σας έχει μείνει στο μυαλό;

– Πάρα πολλά. Ένα εύθυμο σχόλιο που μου έρχεται αυτή τη στιγμή στο μυαλό το έλαβα από έναν Αμερικανό πατέρα, ο οποίος μόλις είχε αποκτήσει το CD μου First Contact και όταν πατούσε το play το μωρό του ηρεμούσε, ενώ όταν πατούσε το stop έκλαιγε. “Μια μέρα αυτό το παιδί θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους fans σου”, μου είπε χαμογελώντας.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr