Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, 2 Απριλίου

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Εδώ και πάνω από 40 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1967 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου η Παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου (International Children's Book Day-ICBD). Η ημέρα αυτή ορίστηκε με αφορμή την ημέρα γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς-Κρίστιαν Άντερσεν. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να εμπνεύσει νέα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα βιβλίων.

Κάθε χρόνο και ένα διαφορετικό κράτος από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – IBBY) έχει τη δυνατότητα να είναι σπόνσορας της Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Αφού αποφασιστεί το θέμα της ημέρας, καλούν έναν αναγνωρισμένο συγγραφέα από τη συγκεκριμένη χώρα για να γράψει το μήνυμα για τα παιδιά του κόσμου και έναν διάσημο καλλιτέχνη για να σχεδιάσει την αφίσα για τις εκδηλώσεις της ημέρας. Αυτά χρησιμοποιούνται με ποικίλους τρόπους και διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.Φέτος η χώρα που ανέλαβε τη διοργάνωση είναι η Εσθονία και ο Aino Pervik έγραψε το μήνυμα: «Το βιβλίο θυμάται».

Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα

Στη χώρα μας διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις για τη μέρα αυτή. Το Σάββατο 2 Απριλίου στις 6:30μ.μ. Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (που είναι το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ) διοργανώνει εκδήλωση, στον Πολυχώρο «Αννα και Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων (Τιμοκρέοντος 6α, Νέος Κόσμος). Επίσης γνωστοί εκδοτικοί οίκοι κάνουν εκδηλώσεις για τη μέρα αυτή.

Οι εκδόσεις Κέδρος διοργανώνουν μια μεγάλη «βιβλιογιορτή» με αφορμή τη μέρα αυτή στις 12 το μεσημέριστο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Κέδρος (Στοά του βιβλίου). Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει facepainting για τα παιδιά, παρακολούθηση μιας παράσταση σαν συναυλία («τα Αμυγδαλοτσακίσματα»),αφήγηση παραμυθιών του Χανς-Κρίστιαν Άντερσεν καθώς και πολλά δώρα για τα παιδιά. Η είσοδος θα είναι δωρεάν, ενώ ευχή από τον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο που δόθηκε για τη μέρα αυτή ήταν «Μακάρι όλα τα παιδιά του κόσμου να είχαν ένα βιβλίο στα χέρια τους».

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο με τη σειρά τους θα διοργανώσουν στον πολυχώρο τους (Ιπποκράτους 118) ένα δημιουργικό εργαστήρι με αφορμή τη νέα σειρά «Τα δικαιώματα του παιδιού». Στην εκδήλωση θα υπάρχει εμψυχωτής που θα παρουσιάσει τα βιβλία και θα κάνει διάφορες δραστηριότητες με τα παιδιά. Το μήνυμα που έστειλαν άνθρωποι αυτού του εκδοτικού οίκου ήταν «Στροφή στο καλό βιβλίο».

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr