Instagram, η νέα τάση στα social media

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Instagram  η νέα τάση στα social mediaΤη δυνατότητα να μοιραστείτε με φίλους και όχι μόνο, μοναδικές εικόνες που αξίζουν να φωτογραφηθούν δίνει εφαρμογή του Instagram. Το μόνο που χρειάζεστε για να μπείτε στον κόσμο του, είναι ένα smartphone και η ανάλογη έμπνευση. Η λήψη και η χρήση της εφαρμογής είναι απολύτως δωρεάν, κάτι που την κάνει αρκετά δημοφιλή. Ας γνωρίσουμε το Instagram!

Προφίλ

Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «Twitter με φωτογραφίες». Όπως λέει και το όνομά του, είναι η στιγμιαία αποτύπωση της εικόνας που ζει ο κάθε χρήστης-καλλιτέχνης μέσω του κινητού του. Η εφαρμογή λοιπόν σας επιτρέπει να τραβάτε, να επεξεργάζεστε και να μοιράζεστε με γνωστούς κι αγνώστους, online, φωτογραφίες. Για να φτιάξετε το προφίλ θα σας πάρει περίπου τρία λεπτά. Αυτό που αρκεί είναι ένα όνομα/ψευδώνυμο και μια φωτογραφία σας. υπάρχει επίσης η δυνατότητα να συνδεθείτε στο Instagram μέσω του λογαριασμού σας στο Facebook, αφού ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ το αγόρασε έναντι ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Instagram  η νέα τάση στα social mediaΔιαδικασία φωτογραφιών

Αφού δημιουργήσετε το προφίλ είναι έτοιμο για χρήση. Το μόνο που απαιτείται είναι όρεξη για φωτογραφία. Αφού τραβήξετε τη φωτογραφία, έχετε τη δυνατότητα να την επεξεργαστείτε μέσα από 17 διαφορετικά φίλτρα (Amaro, Valencia, Rise, Hudson κ.α.) που δίνουν ξεχωριστή ομορφιά στη φωτογραφία σας. Μπορείτε ακόμα και να εστιάσετε ή να θολώσετε όπου θέλετε το πλάνο σας. Μετά και την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, την ανεβάζετε στο διαδίκτυο προσθέτοντας κάποιες αναφορές (hashtags), ώστε να περιγράψετε με λέξεις-κλειδιά, τι απεικονίζεται. Ουσιαστικά, τραβάτε τη στιγμή που βιώνετε και μεταφέρετε σε γνωστούς και αγνώστους την εικόνα μέσα από τα μάτια ενός.

Μετά και από αυτή τη διαδικασία, μπορείτε να διαμορφώσετε το προφιλ σας όπως θέλετε. Συγκεκριμένα μπορείτε να ακολουθήσετε χρήστες, τις φωτογραφίες των οποίων θαυμάζετε ή ακόμα και ήδη υπάρχοντες φίλους σας από το Facebook. Αφού αρχίσετε να τους ακολουθείτε, τα νέα και οι αναρτήσεις τους, θα εμφανίζονται στο «Feed» σας και μπορείτε να σχολιάσετε ή να κάνετε «like» στις φωτογραφίες.

Instagram: η νέα τάση στα social mediaΓια το Instagram

Σημαντικό είναι πως όλο και περισσότεροι διάσημοι, αλλά και μεγάλα δίκτυα χρησιμοποιούν το Instagram για να μεταδώσουν ξεχωριστές εικόνες. Η άνοδός της εφαρμογής είναι αρκετά θεαματική, αν αναλογιστούμε πως μετά από έξι μήνες ύπαρξης άγγιξε τα 3 εκατομμύρια χρήστες. Πλέον οι χρήστες ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Το νόημα είναι πως όσοι το χρησιμοποιούν, μπαίνουν στο ρόλο ενός καλλιτέχνη-φωτορεπόρτερ που γίνεται μάρτυρας μιας στιγμής άξιας να φωτογραφηθεί.

Οι δημιουργοί της εφαρμογής Kevin Systrom και Mike Krieger δεν την θεωρούν ως έναν απλό τρόπο διαμοιρασμού εικόνων αλλά ως ένα μηχανισμό για αφήγηση και ανακάλυψη ιστοριών που συμβαίνουν παντού. «Μπορείς να δεις πως ξετυλίγεται μια ιστορία που βίωσαν οι φίλοι σου, την ίδια στιγμή που το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News ποστάρει φωτογραφίες κάποιου στην Ιαπωνία που αναφέρει στοιχεία για την πυρηνική κρίση», έχουν αναφέρει στο παρελθόν. Διαχωρίζοντας το ρόλο του Instagram από τα άλλα μέσα δικτύωσης, έχει γίνει γνωστό πως παραμένει απλώς μια πλατφόρμα επικοινωνίας εικόνων, σαν προέκταση ενός λογαριασμού στο Facebook ή το Twitter.

Instagram η νέα τάση στα social mediaΔιάσημοι και Instagram

Ξεχωριστό κεφάλαιο, αποτελούν οι λογαριασμοί διασήμων στο Instagram. Όπως συμβαίνει αντίστοιχα στο Twitter τα άτομα της δημοσιότητας απασχολούν συχνά με τις αναρτήσεις τους. Από αθλητές, μέχρι ηθοποιούς και τραγουδιστές, τα γνωστά πρόσωπα ανεβάζουν -πολλές φορές χωρίς έλεγχο- στιγμιότυπα από την προσωπική τους ζωή, κάνοντας όσους τους ακολουθούν να μαθαίνουν τι κάνουν το κάθε λεπτό. Ορισμένοι διάσημοι που έχουν αξιοσημείωτη δραστηριότητα στο Instagram είναι οι Λεμπρον Τζέιμς, Τζάστιν Μπίμπερ, Ριάνα αλλά ακόμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα.

Μικρές συμβουλές για τη χρήση του Instagram:

  • Δεν χρειάζεται να ανεβάζετε κάθε μέρα φωτογραφίες. Αρκεστείτε σε σημαντικά γεγονότα που προφανώς θα τραβήξουν το ενδιαφέρον και άλλων.
  • Όταν σας αρέσει μια φωτογραφία, δεν χρειάζεται να αντιγράψετε την ιδέα ή το στυλ της. Προσπαθήστε να παραμείνετε μοναδικοί και ξεχωριστοί.
  • Επιλέξτε προσεκτικά τις επισημάνσεις που θα βάλετε στη φωτογραφία σας. Μέσω αυτών, βοηθάτε στην κατηγοριοποίησή τους και συνεπώς, προκαλούνται συγχύσεις στους χρήστες.
  • Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε όσους σας ακολουθούν και το αντίστροφο. Αντίστοιχα, τα σχόλια τύπου «Follow me» στις φωτογραφίες είναι αρκετά ενοχλητικά.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr