Ημικρανία από τροφές;

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Η ημικρανία είναι ένας ένας έντονος πονοκέφαλος που «χτυπάει» μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Στην Ελλάδα τουλάχιστον το 8-9% του πληθυσμού υποφέρει από ημικρανίες. Σε αντίθεση με τον κοινό πονοκέφαλο οι ημικρανίες είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές, καθώς διαρκούν για τρεις μέρες, και εμφανίζουν και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα εκτός από τον πόνο. Ναυτία, τάση προς εμετό, ευαισθησία στο φως, τον ήχο και τις οσμές είναι τα πιο συνηθισμένα. Αυτό που δεν είναι όμως γνωστό είναι ότι συχνά προκαλούνται και από συγκεκριμένες τροφές.

Συμπτώματα της ημικρανίας

Πρόκειται για ένα έντονο πονοκέφαλο, ο οποίος συχνά μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, αίσθηση από φωτάκια που αναβοσβήνουν μπροστά στα μάτια, ευαισθησία στο φως, προσωρινή τύφλωση ή ξηρότητα στα χείλη, αδυναμία συγκέντρωσης, δυσκολία στην ομιλία και προσωρινή παράλυση και απώλεια των αισθήσεων.

Τί την προκαλεί;

Μια από τις πιθανές αιτίες για την εμφάνιση της ημικρανίας είναι η πτώση στα επίπεδα της χημικής ουσίας, της σεροτονίνης, που υπάρχει στον εγκέφαλο. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα κάποιες αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και πιο συγκεκριμένα στα αιμοφόρα αγγεία και στους νευροδιαβιβαστές, που τελικά προκλαούν τα συμπτώματα τα οποία συνοδεύουν τις ημικρανίες.

Επιπλέον, οι ιδιαίτεροι αυτοί πονοκέφαλοι μπορεί να εμφανιστούν και ως αποτέλεσμα ορμονικών διαταραχών, ενω υπάρχει και η ερμηνεία και οι ημικρανίες μπορεί να εμφανίζονται ότα τα αιμοφόρα αγγεία, εφοδιάζοντας τον εγκέφαλο με αίμα, μειώνουν ή αυξάνουν την πίεση στον εγκέφαλο.

Προκαλείται και από τη διατροφή

Τροφές όπως το ροκφόρ, η σοκολάτα, τα εσπεριδοειδή φρούτα, το αλκοόλ και η καφεϊνη σε αρκετές περιπτώσεις είναι υπεύθυνες και την εμφάνιση των ημικρανιών. Κρατήστε ένα ημερολόγιο με το τι τρώτε και σημειώνετε πως επιδρούν κάθε φορά συγκεκριμένες τροφές στον οργανισμό σας, όσον αφορά τους έντονους πονοκέφαλους.

Τα παυσίπονα είναι η συνηθής αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι να εντοπίσουμε την αιτία που προκαλεί τους έντονους πονοκεφάλους και έτσι να μπορέσουμε να απαλλαγούμε ή ακόμα και να προλάβουμε την εμφάνισή τους.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.