Ημέρα εκλογών: Η πιο θλιβερή ημέρα του χρόνου;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η ημέρα των εκλογών είναι δύσκολη για πολλούς πολιτικούς υποψηφίους, αλλά και για πολλούς ψηφοφόρους. Μια νέα μελέτη στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις δείχνει ακριβώς πόσο σκληρές είναι οι εκλογικές ημέρες διαπιστώνοντας ότι η νίκη του κόμματος βελτιώνει ελάχιστα την ευτυχία των υποστηρικτών του.

Πράγματι, ο Lamar Pierce, αναπληρωτής καθηγητής της οργάνωσης και στρατηγικής στο Olin Business School, διαπιστώνει ότι η νίκη στις εκλογές βελτιώνει ελάχιστα την ευτυχία εκείνων που προέρχονται από το πολιτικό κόμμα που επικράτησε, και ότι η ήττα ουσιαστικά αυξάνει τη θλίψη.

Η μελέτη με τίτλο «Losing Hurts: Partisan Happiness in the 2012 Presidential Election» δημοσιεύθηκε στο Harvard Kennedy School με συγγραφείς τους Todd Rogers, PhD από το Harvard Kennedy School και τον Jason Snydera από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν χιλιάδες καθημερινές ηλεκτρονικές απαντήσεις στην έρευνα από το CivicScience, μια εταιρεία έρευνας αγοράς και πληροφοριών δεδομένων, για να συγκρίνουν την ευτυχία και τη θλίψη που αναφέρθηκαν από όσους ταυτίζονται με τα πολιτικά κόμματα κατά τις ημέρες γύρω από τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Η θλίψη είχε διάρκεια περίπου μια εβδομάδα, αλλά τελικά οι χαμένοι των εκλογών επανήλθαν.

«Ένα από τα κύρια συμπεράσματά μας είναι ότι ο πόνος της απώλειας των προεδρικών εκλογών του 2012 κυριάρχησε της χαράς της νίκης» είπε ο Pierce. Η ασυμμετρία που οι ερευνητές παρατήρησαν μεταξύ της νίκης και της ήττας είναι σύμφωνη με την τελευταία έρευνα για την ευτυχία. Τα άσχημα πράγματα τείνουν να προκαλούν περισσότερο πόνο και να διαρκούν περισσότερο σε σχέση με τα καλά πράγματα.

Η προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η κομματική ταυτότητα διαμορφώνει την κοινωνική, ψυχική, οικονομική και φυσική ζωή. Η νέα έρευνα έρχεται να δείξει ότι μπορεί να έχει έντονες επιπτώσεις στην ταυτότητα και την ευημερία.

«Θεωρούμε ότι η κομματική ταυτότητα επηρεάζει τον εαυτό» γράφουν οι ερευνητές. «Εκτός του ότι επηρεάζει τη σκέψη, τις προτιμήσεις και τη συμπεριφορά, έχει επίσης αρκετά μεγάλες ηδονικές συνέπειες, ειδικά όταν οι άνθρωποι βιώνουν την κομματική απώλεια.»

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…