Ημέρα αφιερωμένη στο Περιβάλλον

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Τσαλαπάτη, Περιβαλλοντολόγος

ημέρα_αφιερωμένη_στο_περιβάλλονΣτοκχόλμη, 5 Ιουνίου 1972. Ημερομηνία σταθμός για την εξέλιξη του περιβαλλοντικού κινήματος, καθώς ξεκίνησε η πρώτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, με θέμα «Το περιβάλλον του ανθρώπου». Ήταν η πρώτη σύμφωνα με την οποία, αναγνωρίστηκαν πλέον σε επίπεδο κυβερνήσεων, τόσο τα προβλήματα του περιβάλλοντος, όσο και η αναγκαιότητα ενεργού δραστηριοποίησης για την επίλυσή τους.

Γιορτάζεται από το 1973 μέχρι και σήμερα με μία διεθνή έκθεση, η οποία διοργανώνεται από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και φιλοξενείται κάθε χρόνο σε μία διαφορετική χώρα.

Φέτος τη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος φιλοξενεί η Βραζιλία και είναι αφιερωμένη στην Πράσινη Οικονομία, με θέμα «Πράσινη Οικονομία: Σε αφορά;». Στην απλούστερή της μορφή, πράσινη ορίζεται η οικονομία η οποία αναπτύσσεται με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγεί σε βελτίωση της ανθρώπινης ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης ενώ παράλληλα παρατηρείται σημαντική μείωση των περιβαλλοντικών κινδύνων και αύξηση των οικολογικών αποθεμάτων.

ημέρα_αφιερωμένη_στο_περιβάλλονΜε αφορμή την ημέρα αυτή, πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις για το Περιβάλλον, σε όλους τους Δήμους στην Ελλάδα καθ’ όλη την ερχόμενη εβδομάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

 • Δήμος Αγίας Παρασκευής: στις 9:00πμ διοργανώνει εκδήλωση «Βοήθησε να προστατεύσουμε τον Υμηττό μας» με στόχο τον καθαρισμό του Υμηττού από σκουπίδια και ξερά κλαδιά. Παράλληλα, σε όλα τα σχολεία του δήμου, πραγματοποιείται δενδροφύτευση.
 • Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας: με την υποστήριξη του δικτύου Μεσόγειο SOS διοργανώνει στις 8:30πμ καθαρισμό της ανατολικής και δυτικής πλαζ της Αμφιλοχίας με στόχο την ανάδειξη της τεράστιας οικολογικής σημασίας της περιοχής του Αμβρακικού. Ενώ στις 9:00πμ σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή θα πραγματοποιήσει καθαρισμό στον Υδατόπυργο της Δραπετσώνας.
 • Στο Δήμο Θεσσαλονίκης στις 10:00πμ διοργανώνεται Έκθεση πρωτότυπης κατασκευής από ανακυκλώσιμα υλικά στο 66ο Δημοτικό Σχολείο και στο Διαπολιτισμικό σχολείο της οδού Δραγουμάνου 1. Στην εκδήλωση συμμετέχουν η μη κυβερνητική οργάνωση Αρκτούρος και οργανώσεις Προσκόπων. Παράλληλα, η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), θα πραγματοποιήσει σειρά δράσεων στην περιοχή της Ροτόντα, από τις 10:00 πμ. με συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και θα ολοκληρωθούν στις 18:00μμ.
 • ημέρα_αφιερωμένη_στο_περιβάλλονΟ Δήμος Πατρέων και η ΑΔΕΠ Α.Ε. διοργανώνουν στις 11:00πμ εορταστική εκδήλωση “…γνωρίζουμε τη φύση… φροντίζουμε το περιβάλλον μας…” στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης Παναχαϊκού Όρους στο Πουρναρόκαστρο Πατρών.
 • Το ίδιο βράδυ στον Δήμο Αθηναίων στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με την καλλιτεχνική χροιά της χορωδίας ‘Ambitus’ του Λεόντειου Λυκείου Νέας Σμύρνης θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 για 8η συνεχόμενη χρονιά. Σκοπός είναι η επιβράβευση δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 • Στο Δήμο Αθηναίων, το Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης» διοργανώνει δύο συγκεντρώσεις στα Προπύλαια τη Τρίτη 5 Ιουνίου, 19.00μμ και τη Τετάρτη 6 Ιουνίου, 10:00πμ.
 • Στο Δήμο Ασπροπύργου, το Σάββατο 9 Ιουνίου και ώρα 17:00μμ, στη Πλατεία Ηρώων (1ο δημοτικό σχολείο) και με την υποστήριξη των Ελληνικών Πετρελαίων διοργανώνεται ημερίδα για μικρούς και μεγάλους με πολλές δραστηριότητες, θέατρο, μουσική και χορό.
 • Στα πλαίσια του μαθητικού Φεστιβάλ 2012 και της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου διοργανώνει την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012, ποδηλατοδρομία με τη συμμετοχή πολιτών κάθε ηλικίας. Στη Τοπική κοινότητα Ταύρου στις 10.30πμ και στην Τοπική Κοινότητα Μοσχάτου στις 18.30μμ,. Πριν την έναρξη και μετά το πέρας των διαδρομών θα γίνουν εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους στις αφετηρίες των διαδρομών.

ημέρα_αφιερωμένη_στο_περιβάλλον

 • Η ΕΥΔΑΠ στη λίμνη του Μαραθώνα διοργανώνει και φέτος τριήμερο φεστιβάλ στις 8,9 & 10 Ιουνίου, η είσοδος είναι ελεύθερη και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.
 • Ο Δήμος Ωρωπού σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και με τη συμμετοχή των Σχολικών Επιτροπών Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώνουν την 1η Περιβαλλοντική Εβδομάδα 2012 από τις 4 έως τις 10 Ιουνίου. Οι εκδηλώσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων σε κάθε περιοχή του δήμου, με πολλές ενότητες και δράσεις.
 • Ο Δήμος Καπανδριτίου διοργανώνει για πρώτη φορά φεστιβάλ Περιβάλλοντος το Σάββατο 9 Ιουνίου 2012 ώρα 10:00 πμ. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι εξής δραστηριότητες: ποδηλατοδρομίες 3ων διαδρομών, ζωγραφική, παιδικό graffiti, κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, μουσική
 • Στο Δήμο Χανίων διοργανώνονται δενδροφυτεύσεις από μαθητές, διαγωνισμός για το πιο πράσινο μπαλκόνι, εθελοντικός καθαρισμός των εκβολών του ποταμού Μορώνη (9/6) και μουσικές γιορτές (5/6 & 13/6).

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Τσαλαπάτη, Περιβαλλοντολόγος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.