“Imagine”,το τραγούδι των τραγουδιών

Συντάκτης: Αγγελική Μπίτη

«Imagine» ,το τραγούδι των τραγουδιώνTo Imagine” του Τζον Λένον, έχει χαρακτηριστεί και όχι άδικα από το κορυφαία τραγούδια όλων των εποχών, το βρίσκεις στις περισσότερες λίστες με τα μεγάλα μουσικά κομμάτια του εικοστού αιώνα και το πιο σημαντικό, σαράντα τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του και για πολλά χρόνια ακόμα θα αποτελεί ένα από τη δυνατότερα και ουσιαστικότερα σε βάθος νοήματος τραγούδια που έχουν κυκλοφορήσει.

Το «Ιmagine» ηχογραφήθηκε το 1971 στο προσωπικό στούντιο του Λένον στο Άσκοτ, με παραγωγούς τον ίδιο, τη σύντροφό του Γιόκο Όνο και τον Φιλ Σπέκτορ.

Το τραγούδι αποτελεί μία διαχρονική και πηγαία έκκληση του Λένον για παγκόσμια ειρήνη, για έναν κόσμο χωρίς θεούς, κράτη, ιδιοκτησία και κοινωνικές τάξεις. Έναν κόσμο που όλοι θα ζουν για το σήμερα και δεν θα χρειάζεται κανείς να πεθάνει για κανέναν λόγο. Ένας έπος, λοιπόν, στην αξία της ίδιας της ζωής και της προστασίας της από κάθε «τεχνητό εχθρό», όπως τα έθνη/κράτη, τις θρησκείες και τις περιουσιακές αξιώσεις.

Ο ίδιος ο Λένον χαρακτήριζε το εν λόγω τραγούδι το δικό του «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», ξεκαθάριζε βέβαια ότι το σοσιαλιστικό όραμά του, δεν είχε καμία σχέση με εκείνο το οποίο βίωναν οι πολίτες των κομμουνιστικών κρατών του ψυχρού πολέμου, αλλά αναφερόταν σ’ ένα σοσιαλισμό βρετανικού τύπου.

Το τραγούδι εμπνεύστηκε ο Λένον από ένα ποίημα που έλεγε «φαντάσου τα σύννεφα που στάζουν, άνοιξε μια τρύπα στον κήπο σου και βάλ’ τα μέσα». Το τραγούδι έχει γίνει αντιπολεμικό σύμβολο για πολλές γενιές και ύμνος στην ειρήνη και τον αλληλοσεβασμό ανάμεσα στους ανθρώπους. Μια ουτοπική και ιδεαλιστική προσέγγιση του κόσμου, που όμως ο Λένον κατάφερε να τη συλλάβει, να την εκφράσει με τα πιο απλά λόγια και να τη «ντύσει» με μια όμορφη, απλή και ευκολομνημόνευτη μελωδία. Και μια παγκόσμια κοσμοθεωρία φτιάχτηκε, έτσι απλά από τον μεγαλύτερο «ονειροπόλο» όλων των εποχών.

Το τραγούδι λέει λοιπόν: φαντάσου να μην υπάρχει παράδεισος, είναι εύκολο εάν εσύ προσπαθήσεις, καμία κόλαση κάτω από εμάς, πάνω από εμάς μόνο ουρανός.
Φαντάσου όλους τους ανθρώπους να ζουν για το σήμερα.
Φαντάσου να μην υπάρχουν χώρες, δεν είναι δύσκολο να το κάνεις.
Τίποτα για να σκοτώσεις ή για να πεθάνεις, και καμία θρησκεία επίσης.
Φαντάσου όλους τους ανθρώπους να ζουν με ειρήνη.
Ίσως πεις πως είμαι ονειροπόλος, αλλά δεν είμαι μόνο ένας.
Ελπίζω κάποια μέρα εσύ θα μας ενώσεις και ο κόσμος θα ζει σαν ένας.
Φαντάσου όχι υπάρχοντα, απορώ αν εσύ μπορείς.
Καμία ανάγκη για απληστία ή πείνα. Μία αδελφοσύνη.

«Imagine» ,το τραγούδι των τραγουδιώνΟ Λένον με τα παραπάνω λόγια σαν ένας άλλος «μεσσίας» της σύγχρονης μας εποχής, καλεί τον καθένα από μας να ζήσει με αγάπη και «αδελφοσύνη» με τον διπλανό του και με τον υπόλοιπο κόσμο. Να μην αφήσουμε τη θρησκεία, την εθνικότητα αλλά και την ιδιοκτησία να μας χωρίσουν. Με μια χριστιανικού τύπου ηθική μας καλεί λοιπόν να αποδεσμευτούμε από κάθε διαχωριστική γραμμή μας από τον άλλο, το συνάνθρωπό μας.

Και μας προτρέπει να πιστέψουμε στην ιδέα του, αφού είναι σίγουρος ότι δεν είναι ο μόνος που φαντάζεται έναν τέτοιο κόσμο, άλλα υπάρχουν πολλοί σαν και αυτόν, που ονειρεύονται και προσπαθούν να φτιάξουν έναν «όμορφο» κόσμο που όλοι θα είναι αξιοσέβαστοι, δεν θα πεινάνε και θα χαίρονται το σήμερα.

Πόσο πιο καλά μπορούσε να τα πει κάποιος;

Συντάκτης: Αγγελική Μπίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr