Ήλθε το ηλιακό αεροπλάνο!

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Ήλθε το ηλιακό αεροπλάνο!Το αεροσκάφος Solar Impulse έγινε το πρώτο αεροπλάνο ηλιακής ενέργειας, που πραγματοποίησε πτήση μετά τη δύση του ηλίου. Η πρωτότυπη πατέντα, προσγειώθηκε χτες στο αεροδρόμιο Ντάλες της Ουάσινγκτον στα πλαίσια της παναμερικανικής της διαδρομής.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε πτήση 14 ωρών με μόνο καύσιμό του την ενέργεια από τις ακτίνες του ήλιου. Η προσγείωσή του μάλιστα, λόγω των τεχνικών απαιτήσεών του, θύμισε UFO σε όσους την παρακολούθησαν! Υπεύθυνη για αυτή την πρωτοποριακή ιδέα είναι μια ελβετική ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τους Bertrand Piccard και André Borschberg. Η ομάδα, πρόκειται να εκθέσει το αεροπλάνο για λίγες μέρες στο Μουσείο National Air and Space του Smithsonian. Οι υπεύθυνοι εξήγησαν πως το έκθεμα του ηλιακού αεροπλάνου, αποτελεί δείγμα των δυνατοτήτων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με το ταξίδι του να ολοκληρώνεται στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης.

Η πτήση ανά τις ΗΠΑ κόστισε περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ στους ερευνητές. Η κατασκευή του σκάφους διήρκεσε 10 έτη από το σχεδιασμό μέχρι την πρώτη του απογείωση. Στο cockpit του αεροσκάφους, χωράει μόνο ένα άτομο, ενώ η ταχύτητά του φτάνει τα 50 μίλια την ώρα. Με την τελική του προσγείωση στη Νέα Υόρκη, το ταξίδι που ξεκίνησε με αφετηρία το Σαν Φρανσίσκο, θα έχει διαρκέσει σχεδόν δύο μήνες. Ο χρόνος φαντάζει υπερβολικός, ωστόσο η ταχύτητα δεν ήταν κύριο μέλημα των δημιουργών του. Το εγχείρημα αποδεικνύει για πρώτη φορά τη δυνατότητα πτήσης μεγάλων αποστάσεων (μέρα και νύχτα) αποκλειστικά με τη χρήση της πολύ αποδοτικής ηλιακής ενέργειας.

Το Solar Impulse έχει το άνοιγμα φτερών ενός Μπόινγκ 747, όμως ζυγίζει όσο ένα αυτοκίνητο μεσαίας κατηγορίας. Οι τέσσερις κινητήρες του, τροφοδοτούνται αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια, την οποία συλλέγουν τα 12.000 φωτοβολταϊκά πάνελ του σκάφους και αποθηκεύονται σε συσσωρευτές 400 κιλών. Τις ηλιόλουστες ημέρες, το αεροπλάνο φτάνει σε υψόμετρο 8.500 μέτρων, ενώ λόγω των χαμηλών ταχυτήτων, μπορεί να προσγειωθεί αποκλειστικά αργά το βράδυ σε αεροδρόμιο, όταν οι υπόλοιπες προσγειώσεις αεροσκαφών θα έχουν σταματήσει.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς, επόμενο σχέδιό τους, είναι ο γύρος του κόσμου, που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν το 2015. Οι δύο άντρες δεν αυταπατώνται πως το Solar Impulse θα είναι άμεσα διαθέσιμο για μαζικές μεταφορές. Ωστόσο ελπίζουν, με το δημιούργημά τους να δώσουν στους ανθρώπους μια ιδέα για τις μεγάλες δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr