Ήλιος + Βιταμίνη D = Best friends

Συντάκτης: Μαρία Τσεκούρα

Ο ήλιος πάντα ήταν πηγή ζωής. Μάλιστα,  στην αρχαιότητα λατρευόταν ως θεός.  Η θερμότητά του και το αίσθημα ευφορίας που προκαλεί έφταναν για να γίνει σε όλους αντιληπτό η θετική του επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Με μια πιο απλοϊκή ματιά, ο ήλιος συνδέεται με το καλοκαίρι, τη θάλασσα… το όνειρο του κάθε ανθρώπου από την παιδική ακόμα ηλικία και έναν τρόπο ανοχής του βροχερού χειμώνα.

Πέρα όμως από αυτήν την πρώτη οπτική, τα οφέλη του ήλιου είναι πάρα πολλά.     Τα τελευταία χρόνια έγκυρες ιατρικές μελέτες συνδέουν τη βιταμίνη D με την ακτινοβολία του ήλιου. Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία συντίθεται στον οργανισμό μέσω της ακτινοβολίας του ήλιου, αλλά και με συγκεκριμένες τροφές.

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην  ανάπτυξη των οστών και στη διατήρηση ενός υγιούς σκελετού. Πέρα από αυτά όμως, τελευταίες επιστημονικές μελέτες συνδέουν τη βιταμίνη D με τη γενικότερη υγεία του οργανισμού. Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου ή και στην πρόληψη ασθενειών η όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, ψυχιατρικές νόσοι κ.α. Ωστόσο, η σημαντικότερη δράση της είναι η αύξηση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο.

Στις μέρες μας, όμως η ανεπάρκεια της βιταμίνης D έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Το κυριότερο είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της βιταμίνης D συντίθεται μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου και μόνο ένα 10% περίπου λαμβάνεται από τροφές, όπως λιπαρά ψάρια, συκώτι, γάλα, αβγό, δημητριακά, πορτοκάλι. Το θετικό εδώ είναι ότι η καθημερινή έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να καλύψει την  ημερήσια ανάγκη του οργανισμού σε βιταμίνη D.

Τους χειμερινούς μήνες, όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι περιορισμένη, η ικανότητα παραγωγής της βιταμίνης D περιορίζεται. Παράγοντες  που επηρεάζουν την παραγωγή της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι συγχρόνως η ηλικία και η χρήση αντηλιακών, που είναι βέβαια απαραίτητα για την προστασία από τον καρκίνο του δέρματος.

Πάρα το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια ηλιόλουστη κατά βάση μεσογειακή χώρα, τα ποσοστά βιταμίνης D στους Έλληνες είναι πολύ μικρά. Κύριες αιτίες για αυτό είναι η περιορισμένη έκθεση των ανθρώπων στον ήλιο (ηλιοφοβία) και η περιορισμένη ηλιακή ακτινοβολία κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η επίδραση του ήλιου στην υγεία του ανθρώπου είναι απόλυτη και ευεργετική. Η ευεξία και το αίσθημα αισιοδοξίας που προκαλεί είναι ορατά σχεδόν σε κάθε υγιή άνθρωπο. Ταυτόχρονα, αν συνυπολογίσουμε τη σωτήρια και απαραίτητη πρόσφορα του στην παραγωγή της βιταμίνης  D στον άνθρωπο, τότε είναι πολύ εύκολο να αντιληφθούμε ότι όλοι πρέπει να κάνουμε τον ήλιο σύμμαχό μας για μια υγιή και χαρούμενη ζωή!

Συντάκτης: Μαρία Τσεκούρα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr