Ήλιος. Φίλος ή εχθρός;

Συντάκτης: Τώνια Παπαδάκη

Ήλιος. Φίλος ή εχθρός;Η άνοιξη μπήκε για τα καλά και από ότι φαίνεται οδεύουμε με γρήγορους ρυθμούς προς το καλοκαίρι. Η όμορφη χώρα μας είναι ευλογημένη με έναν υπέροχο και λαμπερό ήλιο που οφείλουμε να εκμεταλλευόμαστε σωστά τις ακτινοβολίες του και να προστατευόμαστε όταν πρέπει από αυτές. Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να κάνετε τον ήλιο φίλο σας και σύμμαχο ζωής κι ευεξίας.

  • Καθημερινή έκθεση στον ήλιο

Προσπαθήστε να βγαίνετε μια βόλτα ή απλά να λιάζεστε ξαπλωμένοι στο μπαλκόνι σας έστω και για πέντε λεπτά. Το φως του ήλιου διεγείρει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και έτσι παράγουν περισσότερη σεροτονίνη και ντοπαμίνη, που ευθύνονται για την αύξηση της ενεργητικότητας και της καλής διάθεσης. Επίσης η έκθεση στον ήλιο βοηθάει στη σύνθεση της βιταμίνης D που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και λειτουργία των οστών.

  • Ήλιος με μέτρο και ρολόϊ

Φροντίζετε η έκθεσή σας στον ήλιο να γίνεται σταδιακή μέχρι το δέρμα σας να αρχίσει να παράγει περισσότερη μελανίνη και να αποκτήσει κάποιο φυσικό μαύρισμα. Έτσι θα έχει μια σχετική αντοχή που θεωρείται απαραίτητη. Το πιο σωστό είναι να εκτίθεστε πρωινές ώρες, πριν τις 12:00 το μεσημέρι και μετά τις 16:00 το απόγευμα. Αν έχετε δουλειές εξωτερικές ή αν είστε σε εκδρομή στη φύση, απλά προστατέψτε το εκτεθειμένο δέρμα σας με αντιηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας και φορέστε ελαφριά κι ανοιχτόχρωμα ρούχα. Φυσικά ό,τι ισχύει για εσάς, ισχύει και για τα παιδιά. Καλό είναι λοιπόν να μην τα αφήνουμε γυμνά στον ήλιο, αλλά να τους φοράμε καπέλο, φανελάκι και αντιηλιακό. Έχει αποδειχτεί ότι τα εγκαύματα στην παιδική ηλικία αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.

  • Ήλιος. Φίλος ή εχθρός;Αποφύγετε τα αρώματα

Τα αρώματα με οινόπνευμα περιέχουν και φωτοευαίσθητες ουσίες που σε συνδυασμό με τις ακτίνες του ήλιου προκαλούν δερματίτιδες. Πολλές φορές αφήνουν αντιαισθητικές κηλίδες ή λεκέδες στο δέρμα μας, που το κάνουν να φαίνεται γερασμένο και θαμπό. Εξάλλου οι περισσότερες κρέμες αντιηλιακής προστασίας έχουν πια υπέροχη μυρωδιά, που προσδίδει μια αίσθηση καθαριότητας και φρεσκάδας.

Τέλος, δεν πρέπει να αμελούμε την βλαπτική και καταστροφική επίδραση που έχει η υπερέκθεση στον ήλιο για το γενετικό υλικό μας. Επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η γήρανση του δέρματος οφείλεται στην καταστροφή του DNA, η οποία προκαλείται κατά μεγάλο ποσοστό από την αλόγιστη υπερέκθεση στη βλαπτική ακτινοβολία του ήλιου. Εννοείται επίσης πως δεν σας προτείνουμε το σολάριουμ ως λύση, καθώς όχι μόνο δεν κάνει καλό στο δέρμα αλλά το οδηγεί σε πρόωρη γήρανση και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης δερματικού καρκίνου.

Συντάκτης: Τώνια Παπαδάκη,

Influence:

Παράλληλα με τη διδασκαλία της Αγγλικής και Γερμανικής Γλώσσας έχει εξελίξει και το ταλέντο της στη ζαχαροπλαστική και τις καλλιτεχνικές χειροποίητες δημιουργίες…