Ηλιακή έκλειψη τον Μάρτιο του 2015: Οι επιστήμονες ανησυχούν

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η ηλιακή έκλειψη τον Μάρτιο του επόμενου έτους θα είναι μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία των μεγάλων ευρωπαϊκών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της τεράστιας αύξησης της ηλιακής ενέργειας στην ήπειρο, σύμφωνα με την RTE.

Από το πρωί της 20ης Μαρτίου 2015, μια σχεδόν ολική ηλιακή έκλειψη θα μπλοκάρει το άμεσο ηλιακό φως πάνω από τη Νορβηγία και τη βόρεια Ευρώπη για περίπου μιάμιση ώρα, ενώ θα γίνει ορατή και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, στη Βόρεια Αφρική και τη Ρωσία.

Η ηλιακή ενέργεια της Ευρώπης έχει αυξηθεί σημαντικά από την τελευταία μεγάλη έκλειψη του Αύγουστο του 1999, και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες εκείνη την ημέρα, η έκλειψη θα μπορούσε να προκαλέσει ταχείς διακυμάνσεις της παραγωγής που θα απαιτήσει προσαρμογές από τα δίκτυα.

«Το πέρασμα αυτής της σκιάς θα μειώσει σημαντικά την απόδοση των φωτοβολταϊκών» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Dominique Maillard, ο επικεφαλής του φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας RTE.

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας πιθανολογείται μια πτώση των 30.000 μεγαβάτ σε όλη την Ευρώπη, που είναι ισοδύναμη με την πτώση της θερμοκρασίας των 6 βαθμών κελσίου» διευκρινίζει ο Maillard.

«Εάν είναι μια συννεφιασμένη μέρα, θα περάσει απαρατήρητο. Θα γνωρίζουμε μόνο σχεδόν την τελευταία στιγμή, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να ετοιμάσουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης» είπε.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…