Ηλιακή ακτινοβολία: φίλος ή εχθρός της ομορφιάς μας;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Είναι γεγονός πως η χώρα μας είναι συνδεδεμένη με την ανεμελιά του καλοκαιριού, τη θάλασσα και φυσικά τον ήλιο που λάμπει χαρίζοντάς μας ζεστασιά και αγαλίαση. Παράλληλα, είναι αλήθεια πως στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών το δέρμα μας υπερεκτείθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, πράγμα που μπορεί να δράσει ευεργετικά, υπό προϋποθέσεις, αλλά και καταστροφικά, αν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Οι ευεργετικές επιδράσεις του ήλιου στο σώμα μας

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι ένας από τους σημαντικότερους ζωτικούς παράγοντες για όλους τους οργανισμούς πάνω στη γη. Η έκθεσή μας στον ήλιο, όταν γίνεται με προστασία και χωρίς υπερβολή, μόνο ευεργετικές επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία αλλά και στην ομορφιά μας.

Αρχικά, οι ηλιόλουστες ημέρες ανεβάζουν στο αίμα μας τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς, χαρίζοντάς μας θετικά συναισθήματα ευεξίας και αισιοδοξίας. Κατά συνέπεια, η κατάσταση αυτή αντανακλάται στην εξωτερική μας εμφάνιση, που αποτελεί τον καθρέφτη των συναισθημάτων μας, ενισχύοντας έτσι την ομορφιά και τη λάμψη της επιδερμίδας μας. Επιπλέον, είναι αποδεδειγμένο πως η μετρημένη, καθημερινή έκθεση στον ήλιο μπορεί να δράσει ευεργετικά σε ήπιες περιπτώσεις ακμής, ψωρίασης ή εκζέματος. Αντίθετα, στην περίπτωση των πανάδων χρειάζεται επιπλέον προσοχή και αυστηρή χρήση κάποιας κατάλληλης αντηλιακής κρέμας.

Όσον αφορά την υγεία μας, ο ήλιος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συνολική διατήρησή της. Χωρίς αυτόν, θα ήταν αδύνατη η παραγωγή της βιταμίνης D, μίας πολύτιμης ουσίας που φροντίζει για την αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου προφυλάσσοντάς μας από παθήσεις των οστών. Επίσης, η θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας, ανακουφίζει τα μυοσκελετικά προβλήματα και τις αρθρίτιδες ενώ προάγει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο απειλεί την ομορφιά μας

Πολλές φορές ακούμε να λένε πως «ο ήλιος είναι επικίνδυνος για το δέρμα εξαιτίας της υπεριώδους ακτινοβολίας που φέρει». Τι είναι όμως η υπεριώδης ακτινοβολία και γιατί είναι τόσο απειλητική για την υγεία και την ομορφιά μας;

Το φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας πάνω στη γη, διακρίνεται σε τρεις βασικές ομάδες ανάλογα με το εύρος του μήκος κύματος που συναντάμε την κάθε μια. Έτσι έχουμε την υπερ-ιώδη (πέραν του ιώδους) ακτινοβολία, το φάσμα του ορατού φωτός (μήκη κύματος που διακρίνει το ανθρώπινο μάτι) και την υπερ-υθρη (πέραν του ερυθρού) ακτινοβολία. Το ηλιακό φως αποτελείται κατά 56% από υπεριώδη ακτινοβολία και περιλαμβάνει τις ακτίνες Α (UVA) και Β (UVB). Όταν αυτές έρθουν σε επαφή με την επιφάνεια του δέρματος, διεγείρουν κάποια μόρια με αποτελέσματα τη δημιουργία ελευθέρων ριζών, που σαν συνέπεια οδηγούν στον εκφυλισμό των κυττάρων και τελικά γήρανση του δέρματος.

Προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η ηλιακή ακτινοβολία

Οι επιδράσεις του ήλιου στην υγεία και την ομορφιά του ανθρώπου ποικίλουν σε βαρύτητα ενώ μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες. Οι πιο συχνές από αυτές συνοψίζονται παρακάτω:

  • Ηλιακό έγκαυμα
  • Αφυδάτωση και γήρανση του δέρματος
  • Φωτοευαισθησία
  • Πανάδες
  • Μελανώματα

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η έκθεση στον ήλιο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες απαιτεί μέτρα προφύλαξης και έλεγχο. Έτσι, οφείλετε να κάνετε την αντηλιακή κρέμα πολύτιμο σύμμαχό σας, χωρίς όμως να ξεχνάτε πως δεν αποτελεί πανάκεια.

Η απαραίτητη φροντίδα του δέρματος πριν και μετά την έκθεση στον ήλιο

Αρχικά, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας και επιλέξτε την κατάλληλη κρέμα για τον τύπο της επιδερμίδας σας , με τον ενδεδειγμένο δείκτη προστασίας. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως εκτίθεστε στο ηλιακό φως ακόμα και όταν περπατάτε ή οδηγάτε, γι’ αυτό μην ξεχνάτε να ξεκινάτε την ημέρα σας με τη χρήση του αντηλιακού.

Εμείς δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε τη σειρά αντιηλιακών της Οriflame για πρόσωπο και σώμα. Περιλαμβάνει τρία προϊόντα που καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες προστασίας παιδιών και ενηλίκων. Με ελαφριά σύνθεση, απλώνεται τέλεια στο δέρμα χωρίς να κολλάει ή να αφήνει σημάδια αφήνοντας μια ευχάριστη ευωδιά στο δέρμα.

Σας έχει τύχει να δοκιμάσετε αντιηλιακά που κολλάνε σαν στόκος και αφήνουν άσπρα σημάδια στο πρόσωπο λες και σας έχουν περάσει με ασβέστη; Αν ναι, τότε καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι ένα αντιηλιακό να απλώνεται απαλά, δίνοντας ομοιόμορφη αίσθηση στη στιγμή. Ακόμα περισσότερο για τα παιδιά, για να τους γίνει μια ευχάριστη συνήθεια να φοράνε πάντα και παντού το αντιηλιακό τους. Στη σειρά περιλαμβάνεται και ένα σπρέϊ για το σώμα που έχει την καινοτομία να διώχνει την άμμο!!!

Επιπλέον, όταν βρίσκεστε στην παραλία μην αμελείτε την ανανέωση της αντηλιακής κρέμας κάθε 2 περίπου ώρες, καθώς το μπάνιο στη θάλασσα αλλά και η έντονη εφίδρωση μειώνουν τη δράση του. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να θυμάστε πως τις ώρες μεταξύ 11.00 και 16.00, η έκθεση στον ήλιο χαρακτηρίζεται ως πολύ επικίνδυνη, μιας και τότε η ακτινοβολία έχει τη μέγιστη έντασή της.

Άλλος ένας εξίσου αξιοσημείωτος παράγοντας, είναι η φροντίδα της επιδερμίδας μας μετά την έκθεσή της στον ήλιο. Αυτό σημαίνει πως μετά την ηλιοθεραπεία, επιβάλλεται ένα δροσερό ντους προκειμένου να απομακρυνθούν τα υπολείμματα της αντηλιακής κρέμας, αλλά και το αλάτι από τη θάλασσα. Έπειτα, εφαρμόστε στο δέρμα σας μία δροσερή, ενυδατική λοσιόν που θα επαναφέρει τη σφριγηλότητα της ταλαιπωρημένης επιδερμίδας.

Το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από ξεκούραση, ανεμελιά, ήλιο και θάλασσα, που όμως πολλές φορές μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας. Όλα τα προβλήματα μπορούν να προληφθούν αν εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας μερικά απλά βήματα, κάνοντας έτσι την ηλιόλουστη αυτή εποχή τον καλύτερο μας φίλο.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…