Ηλεκτρονικό σύστημα μελετά τους ηλικιωμένους στην οδήγηση

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Με τα αργά αντανακλαστικά και την όραση των ηλικιωμένων στην οδήγηση ασχολήθηκε το Πανεπιστήμιο του Newcastle, φέρνοντας στο «φώς» ένα αυτοκίνητο – προσομοιωτή που μοιάζει περισσότερο με κινητό εργαστήριο. Μοναδική και πρωτότυπη, η εφεύρεση “DriveLAB” αναμένεται να μειώσει την επικινδυνότητα στους δρόμους και να δώσει μια νέα ευκαιρία στην οδήγηση των ηλικιωμένων…

Η τελευταία τεχνολογία του αυτοκινήτου δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης της συγκέντρωσης και του άγχους πίσω από το τιμόνι, με σκοπό τον έλεγχο και την κατανόηση των προκλήσεων στην οδήγησή των ηλικιωμένων. Η πλοήγηση του “DriveLAB” συνδυάζεται με συστήματα και ειδικές βιο-οθόνες, που ελέγχουν την κίνηση των ματιών και τη συμπεριφορά στην οδήγηση. Μέσα από τους προσομοιωτές οδήγησης, οι ειδικοί είναι σε θέση να παρατηρήσουν την ταχύτητα, την αντίδραση, την επιτάχυνση και τη χρήση του φρένου ενός ηλικιωμένου οδηγού.

«Το DriveLAB μας βοηθά να κατανοήσουμε ποιες είναι οι βασικές αιτίες του άγχους και των περισπασμών που υφίσταται ένας ηλικιωμένος κατά την ώρα της οδήγησης και πώς μπορούμε με την τεχνολογία να αντιμετωπίσουμε τα συγκεκριμένα προβλήματα», αναφέρει ο μελετητής Amy Guo.

Για τους νέους οδηγούς, το κινητό και τα μηνύματα κειμένου αποτελούν τον «εχθρό» της ασφαλής οδήγησης. Αντίθετα, πέρα από το αναμενόμενο, οι ηλικιωμένοι δεν οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες, καθώς μέσα από τον αγώνα για να κρατήσουν μια σταθερή ταχύτητα, καταφέρνουν να περάσουν το όριο ταχύτητας. Με απώτερη ιδέα την ασφάλεια και την απόλαυση της οδήγησης, η έρευνα αποκτά βαθύτερο νόημα, αφού η αποχή από την οδήγηση μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πτώση της υγείας των ηλικιωμένων. Άλλωστε, η ανεξαρτησία και η ελευθερία της ασφαλής μετακίνησης είναι δικαίωμα όλων!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.