Ιλαρά: Πρόληψη και θεραπεία – Μέρος B’

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη

Η ιλαρά αποτελεί μια άκρως διαδεδομένη και συχνά επικίνδυνη νόσο. Νέες θεραπείες και εμβόλια αποτελούν τα μέσα της επιστημονικής κοινότητας για τον περιορισμό της.

Πρόληψη

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο ιός έχει υψηλή μεταδοτικότητα. Ευτυχώς, σήμερα υπάρχει η πολυτέλεια της πρόληψης λόγω της ύπαρξης του εμβολίου. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της ιλαράς, λοιπόν, είναι ο εμβολιασμός. Επί του παρόντος,  τα εγκεκριμένα εμβόλια για την ιλαρά είναι εξασθενημένα ιικά εμβόλια που αναπαράγονται εντός του ξενιστή έτσι ώστε να προκληθεί προστατευτική ανοσία εναντίον του ιού. Πέρα από το εμβόλιο που στοχεύει καθαρά στην εξάλειψη του ιού της ιλαράς, μπορούν να χορηγηθούν και συνδυασμένα εμβόλια.

Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν τα:

MR – Συνδυαστικό εμβόλιο για την πρόληψη της ιλαράς και της ερυθράς

MMR – Συνδυαστικό εμβόλιο για την πρόληψη της ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας

MMR-V – Συνδυαστικό εμβόλιο για την πρόληψη της ιλαράς, της ερυθράς, της παρωτίτιδας και της ανεμοβλογιάς.

Ιλαρά: Πρόληψη και θεραπεία - Μέρος B’

Τα εγκεκριμένα εμβόλια που περιέχουν τον ιό της ιλαράς προστατεύουν το άτομο, κάνοντάς το να αποφεύγει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, επιπλοκών και θανάτου. Δύο δόσεις του εμβολίου έχουν αποτελεσματικότητα σε ποσοστό περίπου 97% κατά του, ενώ μία δόση γύρω στο 93%. Η υψηλή πληθυσμιακή τεχνητή ανοσία μέσω των εμβολίων είναι απαραίτητη λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του ιού.

Στην ιστοσελίδα του Π.Ο.Υ. αναφέρεται πώς ο εμβολιασμός των παιδιών σε συνδυασμό με μαζικές καμπάνιες εμβολιασμού σε χώρες με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων είναι οι κυριότερες στρατηγικές προκειμένου να μειωθούν οι θάνατοι από ιλαρά σε παγκόσμιο επίπεδο.


Διαβάστε Επίσης: Παιδικές ασθένειες: όλα όσα οφείλουμε να γνωρίζουμε


Παρότι τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών διαφέρουν, όλες οι χώρες συνιστούν τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς κατά τη διάρκεια του 2ου έτους ζωής (12-24 μηνών). Στην ευρωπαϊκή πύλη πληροφοριών εμβολιασμού αναφέρεται πώς στις ευρωπαϊκές χώρες η πρώτη δόση του εμβολίου MMR γίνεται στην ηλικία των 10-18 μηνών, ενώ η δεύτερη μπορεί να χορηγηθεί έναν ή περισσότερους μήνες μετά την πρώτη.

Θεραπεία

Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την ιλαρά. Παρόλα αυτά, υπάρχουν οδηγίες που δίνονται από τους επαγγελματίες υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της. Η πλειονότητα των ασθενών θεραπεύεται μέσω υποστηρικτικής θεραπείας.

Φαρμακευτική Αγωγή

  • Αντιπυρετικά: Ιβουπροφαίνη, Παρακεταμόλη, Ναπροξένη
  • Βιταμίνη Α
  • Αντιβιοτικά / Όχι για την αντιμετώπιση της ιλαράς, εφόσον αυτήν οφείλεται σε ιό, αλλά σε περιπτώσεις εμφάνισης κάποιας βακτηριακής λοίμωξης (π.χ. πνευμονία ή ωτίτιδα

Ενυδάτωση

Συνίσταται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών

Ξεκούραση

Ανακούφιση Αναπνευστικού

Συνίσταται η χρήση αφυγραντήρα για ανακούφιση του ατόμου από τον βήχα και τον πονόλαιμο

Ιλαρά: Πρόληψη και θεραπεία - Μέρος B’

Ανακούφιση Οφθαλμών

Αν το άτομο νιώθει ενόχληση από την παρουσία φωτός (φωτοφοβία), συνίσταται η χρήση γυαλιών ηλίου και ο περιορισμός των φωτεινών ερεθισμάτων. Στις περιπτώσεις εγκύων, βρεφών και ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, χορηγείται ανοσοσφαιρίνη ορού που αποτελεί μία ένεση αντισωμάτων. Όταν αυτή χορηγείται εντός έξι ημερών από την έκθεση στον ιό, τα αντισώματα μπορούν να αποτρέψουν την ιλαρά ή να κάνουν τα συμπτώματα ηπιότερα.

Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3, Πηγή 4, Πηγή 5

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη,

Influence:

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην πολύπλευρη πρωτεύουσα, διανύοντας την δεκαετία των ρίσκων και των μεγάλων αλλαγών για την ώρα…