ΙΚΕΑ: Όταν ένα αγοράκι που πουλούσε σπίρτα συνδύασε το πάθος της καινοτομίας με την εφευρετικότητα

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης

Πώς μια επιχείρηση από την Σουηδία έφτασε να κατακλύζει με καταστήματα την παγκόσμια αγορά επίπλου; Είναι άραγε η καινοτομία εγγύηση για μια παγκόσμια επιτυχία; Η ΙΚΕΑ, πάντως, έχει αποδείξει πως οι γερές βάσεις εξασφαλίζουν μια σίγουρη οικονομική επιτυχία και μάλιστα την αρχή έκανε ένα αγοράκι που πουλούσε σπίρτα!

Μια μικρή αποθήκη…

Το ΙΚΕΑ ιδρύθηκε στο Αίλμχουλτ τηςΣουηδίαςτο1943. Ιδρυτής της ήταν ο Ingvar Kamprad. Το όνομα της επιχείρησης είναι σύνθετο των πρώτων γραμμάτων αντίστοιχα του ονοματεπώνυμου του κτήματος και του χωριού όπου μεγάλωσε ο ιδρυτής της (Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd).

Το 1948 στην οικογενειακή φάρμα ανοίγει η πρώτη αποθήκη ΙΚΕΑ. Από εκεί κάθε πρωί φορτηγά προορισμένα για μεταφορά γάλακτος παραλάμβαναν τα προϊόντα για να τα παραδώσουν στους πελάτες.

Ο Kamprad ωστόσο, είχε μια διαφορετική αρχή. Ξεκίνησε την καριέρα του στην ηλικία των πέντε, πουλώντας σπίρτα. Όταν ήταν 10 ετών τριγυρνούσε στην επαρχία με το ποδήλατό του πουλώντας τα πάντα: Από χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις έως μολύβια και ψάρια. Στην αρχή το κατάστημά του διέθετε μόνο μικροαντικείμενα όπως κορνίζες και στυλό αλλά γρήγορα επεκτάθηκε μέχρι και στα έπιπλα.

Η μεγάλη καινοτομία

Το 1949 στάλθηκε το πρώτο δελτίο παραγγελιών της IKEA σε 285.000 αντίτυπα που πήγαν στις φάρμες όλης της Σουηδίας. Το 1951 κυκλοφόρησε δωρεάν ο πρώτος κατάλογος IKEA που συνεχίζει ακόμη και στις ημέρες μας.

Η μεγαλύτερη όμως καινοτομία ήταν η «επίπεδη συσκευασία» που επιτρέπει τη συναρμολόγηση επίπλων από τους πελάτες. Καθώς οι επίπεδες συσκευασίες μειώνουν τα έξοδα μεταφοράς και ζημιών και κατά συνέπεια τις τιμές για τους πελάτες, πλέον η ΙΚΕΑ διαθέτει έπιπλα σε τιμές που δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά αλλού.

Η πορεία προς την κορυφή

Το πρώτο πολυκατάστημα επίπλων ΙΚΕΑ άνοιξε το 1958 στο Άλμουχλτ της Σουηδίας και από τότε η ανάπτυξη είναι ραγδαία. Το πρώτο κατάστημα εκτός Σουηδίας άνοιξε στη Νορβηγία το 1963 και ακολούθησε η Δανία το 1969. Το πρώτο κατάστημα εκτός Σκανδιναβίας άνοιξε στην Ελβετία το 1973 και στη συνέχεια στη Δυτική Γερμανία το 1974.

Η επιχείρηση δεν κράτησε την περπατημένη συνταγή επιτυχίας των τότε επιχειρήσεων. Χρέος της, αλλά και όραμα του ιδρυτή της ήταν να ξεχωρίσει. Αρχίζει λοιπόν να προσθέτει στα πολυκαταστήματά της διάφορα τρόφιμα.

Η ποικιλία των τροφίμων ήταν κατά βάση Σουηδικής προέλευσης. Σίγουρα όλοι έχουμε δοκιμάσει τα πασίγνωστα κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ. Αυτή η αλλαγή σήμαινε πολλά για την εποχή. Ήταν μια ριζική μεταρρύθμιση που καθιερώθηκε και έκανε ακόμα πιο γνωστή την εταιρική επωνυμία.

Η υποδοχή στην Ελλάδα

Κατακτώντας την παγκόσμια αγορά, δεν ήταν μακριά η ώρα που θα ερχόταν στην Ελλάδα. Το 2001 ανοίγει στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης το πρώτο κατάστημα ΙΚΕΑ της Ελλάδας από την HOUSEMARKET AΕ του Ομίλου FOURLIS. Ο όμιλος έχει αναλάβει την ανάπτυξη της αλυσίδας στη χώρα μας, στην Κύπρο και στη Βουλγαρία.

Λίγα χρόνια αργότερα το 2004, εγκαινιάζεται και το πολυκατάστημα της ΙΚΕΑ στην Αττική. Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου οδήγησε τον Όμιλο FOURLIS να επισπεύσει τα εγκαίνια του δεύτερου καταστήματος IKEA στην Αττική, το 2008. Το 2009 ανοίγει στη Λάρισα το τέταρτο κατάστημα ΙΚΕΑ της Ελλάδας και ακολουθεί μετά το κατάστημα ΙΚΕΑ των Ιωαννίνων.

Είναι φανερό πως μια απλή αποθήκη κατάφερε να αποτελεί έναν παγκόσμιο κολοσσό. Η επιχειρηματικότητα δεν αποτελεί ένα εύκολο εγχείρημα. Κρύβει αρκετά ρίσκα και πολλές αποτυχίες. Ωστόσο, εάν είσαι συνεπής στους στόχους σου και δεν τα βάζεις εύκολα κάτω, καταφέρνεις να ξεχωρίσεις και να φτάσεις στην κορυφή.

Πηγή1,Πηγή2

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.