Ικαρία, το νησί με τους δικούς του ρυθμούς

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Η Ικαρία είναι γνωστή για τους αργούς ρυθμούς, τους υπεραιωνόβιους ανθρώπους και τα πανηγύρια. 

Ως απόλυτο προορισμό για το καλοκαίρι, το νησί γεμίζει τουρίστες και κόσμο που ξεχύνεται στις παραλίες. Καταπράσινες πλαγιές και ποτάμια, συνθέτουν ένα μαγευτικό και ιστορικό τοπίο για όλους. 

Πυκνοβλαστημένη και άγρια, η Ικαρία μας περιμένει να εξερευνήσουμε το νησί και να περπατήσουμε σε δρόμους που φέρνουν το καλοκαίρι στα πόδια μας.

Ιστορία

Η ιστορία της χάνεται στο βάθος του χρόνου. Μάλιστα όπως δηλοί ο μύθος, το όνομα της οφείλεται στο γεγονός ότι στο νησί ξεβράστηκε το πτώμα του Ίκαρου γιού του Δαίδαλου όταν έφευγαν πετώντας από την Κρήτη. Το 1912 λίγο πριν την ενσωμάτωση της στην Ελλάδα, οι κάτοικοι είχαν εκδιώξει την τούρκικη φρουρά και είχαν ανακηρύξει την Ελεύθερη Πολιτεία της Ικαρίας.

Γεωγραφία, χλωρίδα, πανίδα

Η Ικαρία είναι στο βορειοανατολικό Αιγαίο Πέλαγος. Το έδαφος έχει μεγάλη ποικιλομορφία είναι μεν κατά βάση ορεινό αλλά έχει σημεία με πολύ πράσινο αλλά και εντελώς γυμνά σημεία. Κύριος ορεινός όγκος είναι ο Αθέρας ή Πράμνος. Από την εποχή του Ομήρου (το αποκαλεί Πράμνειο οίνο) είναι γνωστό το κόκκινο κρασί του νησιού. Κύρια βλάστηση είναι οι πρίνοι, τα πεύκα και οι κουμαριές. Από αγροτικής άποψης υπάρχει μεγάλη αυτάρκεια.

Αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος

Ένα πράγμα είναι σήμα κατατεθέν, τα πανηγύρια σε όλο το νησί. Αλλά έχει αρκετά σημεία ενδιαφέροντος

  • Ο Χριστός Ραχών είναι το χωριό που τα μαγαζιά και η ζωή ξεκινάει την νύχτα λόγω του ότι πάλαι ποτέ οι κάτοικοι ήσαν μόνο αγρότες και χρόνος υπήρχε μόνο το βράδυ για ψώνια και διασκέδαση οπότε και η συνήθεια άντεξε στον χρόνο.
  • Απ’ το αρχαίο ιερό των Ναϊάδων και λιμάνι, σήμερα σώζεται μόνο η προκυμαία και το δάπεδο του ναού είναι στην περιοχή δυτικά του Αρμενιστή, κέντρο εναλλακτικού τουρισμού, παραποτάμια περιοχή με αρκετή βλάστηση και κατόπιν πεζοπορίας συναντάται αρχαίος ναός.
  • Οινόη στην περιοχή Κάμπος με ερείπια τείχους και βυζαντινή οικία ήταν παλιά η πρωτεύουσα
  • Δράκανο εικάζεται ως πατρίδα του Διόνυσου και έχει απομεινάρια κάστρου
  • Θερμαί χώρος με ιαματικά λουτρά
  • Τα μουσεία Κάμπου και Αγίου Κηρύκου
  • Μονή Οσίας Θεοκτίστης αγιορείτικης διάταξης και με σημαντικές εικόνες τεχνικής φρέσκου
  • Μονή Μαυριανού γνωστή για το ηλιοβασίλεμα
  • Οι παραλίες

Πρόσβαση, διαμονή, εστίαση

Η διαμονή και η εστίαση έχει επιλογές απλώς θα πρότεινα καλή προετοιμασία. Η πρόσβαση είναι δυνατή με πλοίο για Άγιο Κήρυκο ή Εύδηλο από Πειραιά, Σάμο, Σύρο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο και το καλοκαίρι και από Κώ, Κάλυμνο, Πάτμο, Λέρο ή αεροπορικώς και εντός Ικαρίας οδικώς.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.