Δεξιότητες και ικανότητες που οφείλει να αναπτύξει ο σύγχρονος εργαζόμενος

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη

Ο σύγχρονος εργαζόμενος, για να είναι αποδοτικός και αποτελεσματικός στην εργασία του, οφείλει να αναπτύσσει ή να βελτιώνει συγκεκριμένες δυνατότητες του εαυτού του. Μερικές από αυτές περιγράφονται παρακάτω.

Συνεργασία. Η συνεργασία αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες για έναν εργαζόμενο, καθώς ορίζει την ύπαρξη καλών σχέσεων στον εργασιακό χώρο και την εμφάνιση θετικών αποτελεσμάτων. Ένα κλίμα συνεργασίας είναι ικανό να αυξήσει την αποδοτικότητα και την όρεξη των εργαζομένων καθώς τα πράγματα κυλάνε ομαλά χωρίς δυσκολίες. Επίσης, μέσω της συνεργασίας αυξάνονται και τα επίπεδα της επικοινωνίας μεταξύ των εργαζομένων- ένα γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.

Διαφάνεια. Ο εργαζόμενος οφείλει να είναι αντικειμενικός και να ενημερώνει σε ότι αφορά τις διαδικασίες που έχει να εκτελέσει. Τα μυστικά, οι συμφεροντολογικές προτιμήσεις και οι κρυφές τεχνικές που ευνοούν μόνο συγκεκριμένα άτομα καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Οι ενέργειες που γίνονται από τον εργαζόμενο χρειάζεται να έχουν απώτερο σκοπό το κοινό καλό όλων, να είναι σαφείς και ξεκάθαρες καθώς και να μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για αυτές ανά πάσα στιγμή.

Εμπιστοσύνη. Μία πολύ σημαντική δεξιότητα του εργαζόμενου είναι να εμπνέει εμπιστοσύνη τόσο στους προϊσταμένους, όσο και στους υφισταμένους του. Με αυτό τον τρόπο, δείχνει ότι είναι ένα άτομο που πιστεύει σε αυτό που κάνει, το αγαπάει και μεταδίδει αυτό το συναίσθημα ευθύνης και πίστης στους συναδέλφους του.

Εγρήγορση. Με τον όρο εγρήγορση στον εργασιακό τομέα, εννοείται η αύξηση της αντίληψης και της κατανόησης των εργασιακών θεμάτων. Είναι ένας συνδυασμός της εξοικείωσης και της ταχύτητας διεκπεραίωσης των θεμάτων που προκύπτουν. Αυτή επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από τη συνήθεια και την τριβή της εργασίας, καθώς και τις διάφορες δυσκολίες και απαιτήσεις που έχει.

Διαλλακτικότητα. Τα δεδομένα συνήθως δεν είναι τα ίδια με την καθημερινότητα όταν πρόκειται για την εργασία μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μας βοηθήσουν οι ίδιες στάσεις και αντιδράσεις που υιοθετούμε στη ζωή μας. Χρειάζεται να είμαστε λίγο πιο διαλλακτικοί και να μην κολλάμε στις μέχρι τώρα απόψεις μας. Είναι ένας άλλος χώρος, με διαφορετικά άτομα και διαφορετικές προσεγγίσεις. Οφείλουμε να το κατανοούμε και να προσπαθούμε συνεχώς να προσαρμοζόμαστε σε τυχόν αλλαγές που θα προκύψουν, χωρίς όμως να αλλάζουμε τον εαυτό μας.

Οι παραπάνω δεξιότητες και ικανότητες που αναφέρθηκαν είναι μερικές από τις κυριότερες που καλό θα ήταν να έχει ένας εργαζόμενος. Κάποιες άλλες εξίσου σημαντικές είναι η δημιουργικότητα, η αυτοκυριαρχία και ο αυτοέλεγχος, η ορθή ταξινόμηση του χρόνου, η ευγένεια.

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη,

Influence:

Η Γεωργία Κρικέλλη είναι απόφοιτη οικονομικής σχολής και τώρα ασχολείται με το μεταπτυχιακό της. Η αρθρογραφία αποτελούσε από μικρή ηλικία ένα από τα αγαπημένα της χόμπι…