Ιδιόχρηστος κήπος: ένα μεγάλο ατού

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Διαμέρισμα με κήπο, ακούγεται εξωπραγματικό και η αλήθεια είναι πως πρόκειται για έναν δυσεύρετο αλλά όχι ανύπαρκτο συνδυασμό στη χώρα μας. Μάθετε όλα μυστικά για το όνειρο που λέγεται «σπίτι με κήπο» και πώς μπορείτε να το εξασφαλίσετε!

Ένα ολοκληρωμένο και όμορφο σπίτι συνδυάζεται με την ύπαρξη ενός ωραίου κήπου. Οι σύγχρονες κατοικίες εκμεταλλεύονται το στοιχείο του πρασίνου και διακοσμούνται με φυτά και φυτοτεχνικές διαμορφώσεις.

Το να έχεις ένα δικό σου κήπο είναι μια επιθυμία ζωής, την οποία κάνει πραγματικότητα ένας ιδιόχρηστος κήπος στα διαμερίσματα, εφόσον έτσι μπορούν να έχουν τη δική τους αυλή και υπέροχα φυτά με γρασίδι.

Η ιδέα του κήπου

Ο κήπος είναι συνυφασμένος με την ύπαιθρο και τις εξοχικές εκτάσεις. Στις πόλεις αποτελεί διακαή πόθο αλλά ελάχιστοι έχουν τη δυνατότητα να τον χαίρονται. Οι αρχιτέκτονες τοπίου και οι ταλαντούχοι κηπουροί υπόσχονται φανταστικούς κήπους, με άμεση σχέση με την κατοικία σας και τον περιβάλλοντα χώρο.

Ιδιόκτητος κήπος

Σε μονοκατοικίες ο ιδιόκτητος κήπος είναι ένα από τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των μεγάλων διαμερισμάτων. Το να σου ανήκει ένα τεμάχιο γης και να καλλιεργείς ένα λαχανόκηπο, ψηλά δέντρα ή συνθέσεις φυτών και λουλουδιών είναι μια τέλεια διέξοδος. Όλα τα ακριβά σπίτια δίνουν έμφαση στον κήπο που αποτελεί σήμα κατατεθέν της ανωτερότητας του ακινήτου. Τι γίνεται όμως με τα διαμερίσματα;

Ιδιόχρηστος κήπος

Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνήθως παράτυπα, οι εργολάβοι οικοδομών αποδίδουν τμήματα του κοινόχρηστου κήπου σε ισόγειες ιδιοκτησίες που τον χρησιμοποιούν κατ’αποκλειστικότητα κατασκευάζοντας και κάγκελα ή χαμηλούς τοίχους. Η πολεοδομική νομοθεσία δεν έχει προνοήσει για το θέμα του ιδιόχρηστου χώρου. Υπάρχει ο όρος «αποκλειστική χρήση» για τμήματα κοινόχρηστων χώρων εκτός ιδιοκτησίας αλλά συνήθως δεν αφορά στον κήπο. Παρόλα αυτά αν δε φοβάστε τα μελλοντικά πρόστιμα ή τυχόν καταγγελίες, μπορείτε να κάνετε χρήση ιδιόχρηστων κήπων σε παλιές πολυκατοικίες. Φυσικά μπορείτε να ξεκαθαρίσετε ανά περίπτωση τι είναι απόλυτα νόμιμο και τι όχι για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Κοινόχρηστος κήπος

Ο κήπος της πολυκατοικίας είναι κοινόχρηστος χώρος και δεν μπορεί να καταληφθεί από κανένα ιδιοκτήτη. Παρέχει δροσιά, ίσκιο κι ένα πολύχρωμο τοπίο. Είναι μια ανάπαυλα φρεσκάδας και γοητείας για όποιο κτίριο τον διαθέτει. Και στην περίπτωση αυτή, καθοριστική είναι η πολεοδομική νομοθεσία, που με τα ποσοστά κάλυψης προωθεί ή αποτρέπει τη διαμόρφωση κήπου, ανάλογα με την περιοχή. Προφανώς στις πολυκατοικίες υπάρχει κήπος, μόνο αν είναι υποχρεωτικό από τις σχετικές διατάξεις.

Προνομιακά διαμερίσματα

Σίγουρα τα διαμερίσματα με κήπο είναι προνομιακά και δυσεύρετα. Θα τα βρείτε σπάνια και πραγματικά είναι εξαιρετικές ευκαιρίες, ειδικά για ενοικίαση οπότε και δε σας νοιάζει το νομικό και πολεοδομικό καθεστώς. Ψάξτε στα βόρεια και νότια προάστια σε πολυκατοικίες των δεκαετιών του ’80 και ’90 σχετικά διαμερίσματα. Στις εποχές που κλείνονταν ημιυπαίθριοι και γίνονταν αρκετές αυθαιρεσίες, πολλά αδύνατα γίνονταν δυνατά. Πλέον σε νεόδμητα διαμερίσματα δε θα βρείτε καμία παρέκκλιση από τους κανόνες.

Οι μεζονέτες

Φυσικά αν έχετε κάποια οικονομική επιφάνεια αλλά δε θέλετε ούτε μια ακριβή μονοκατοικία ούτε ένα παλιό διαμέρισμα, οι μεζονέτες είναι μια ιδανική λύση. Και πάλι σε παλιά κτίρια θα βρείτε χαρακτηριστικά που ίσως δεν επαναλαμβάνονται.

Αξίζει πάντως να μελετήσετε με επιμονή την αγορά ακινήτων και να διαλέξετε το χώρο που σας δημιουργεί θετική αύρα, προσφέρει άνετη ποιότητα ζωής και σας συναρπάζει με όλη του την προσωπικότητα και γιατί όχι τον μικρό, αλλά ιδιόχρηστο κήπο του.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…