Ιδέες για πρωινό ή σνακ στο σχολείο

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Βρισκόμαστε ήδη στο τέλος του Σεπτέμβρη με τους μικρούς μαθητές να έχουν επιστρέψει στα θρανία τους, διαμορφώνοντας σιγά σιγά το πρόγραμμα της φετινής σχολικής χρονιάς. Είναι γεγονός πως τα παιδιά ανήκουν πλέον στην κατηγορία των σκληρά εργαζόμενων μελών της οικογένειας καθώς χρειάζονται μεγάλη ενέργεια για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ημέρας. Για το λόγο αυτό, το πρωινό γεύμα είναι απαραίτητο ώστε να ξεκινήσουν δυναμικά και απολαυστικά.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με θετικά αποτελέσματα σχετικά με παράγοντες όπως  η πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών, η ενέργεια, η κατάσταση του σωματικού βάρους αλλά και με άλλες παραμέτρους του τρόπου ζωής. Συγκεκριμένα για τα παιδιά και τους εφήβους που πηγαίνουν σχολείο και αντιμετωπίζουν μία αρκετά γεμάτη ημέρα, είναι απαραίτητο να καταναλώνουν το πρωινό τους είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο.

Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι το πρωινό γεύμα συνδέεται θετικά με την καλή σχολική και γνωστική απόδοση των παιδιών, τη συγκέντρωση αλλά και τον περιορισμό του άγχους μέσα στην ημέρα.

Τι χρειάζεται να περιλαμβάνει το πρωινό;

Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί, είτε καταναλώνει το πρωινό στο σπίτι είτε στο σχολείο, να μην περιορίζεται σε ένα ποτήρι γάλα ή ένα κουλούρι αλλά να απολαμβάνει ένα πλήρες γεύμα που θα αποτελείται από συνδυασμό τροφών. Με αυτό τον τρόπο, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν σταθερά χωρίς να αυξάνονται απότομα (πράγμα που οδηγεί και σε απότομη μείωση μετά από λίγο χρονικό διάστημα) με αποτέλεσμα ο μαθητής να μένει πολύ περισσότερη ώρα χορτάτος και πλήρης.

Ιδέες για πρωινό στο σπίτι

Αν το παιδί τρώει το πρωινό του στο σπίτι, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα από ένα σωρό απολαυστικές και θρεπτικές τροφές. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά παραδείγματα:

  • Δημητριακά (χωρίς ζάχαρη) με γάλα και ένα φρούτο
  • Ομελέτα με λαχανικά και ψωμί
  • Ψωμί με άλλειμα ξηρών καρπών (ταχίνι, αμυγδαλοβούτυρο κ.α.) και φρούτο
  • Ψωμί με αυγό βραστό και τυρί

Ιδέες για πρωινό στο σχολείο

Αν το πρωινό καταναλώνεται στο σχολείο, από την καντίνα ή σε ταπεράκι από το σπίτι, τότε οι επιλογές μπορεί να είναι:

  • Τοστ με τυρί και λαχανικά
  • Σπιτικό μάφιν με τυρί και λαχανικά
  • Τορτίγια με άλλειμα ξηρών καρπών και φρούτο
  • Τορτίγια αλμυρή με τυρί, αβοκάντο και λαχανικά.

Καλή και νόστιμη σχολική χρονιά σε όλους!!!

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…